Salut, sunt eu, un băiat, știu ce sunteți, știu cu ce vă ocupați în mod real, și voi puteți verifica exact ce sunt și cu ce mă ocup, așa că putem trece direct la propunerea mea care, din punctul meu de vedere, este excelentă.

Aș dori să mers la premiera Avatar în România alături de Ludovic Orban.

Gen, vreau o invitație specială, pentru mine și Ludovic, să mergem să vedem împreună filmul ăla. Ar fi cel mai interesant eveniment al anului cinematografic, în afară de lansarea filmului, unde oamenii hrăniți de voi cu cipsuri o să zică că e bun. Plus ăilalți desculți, îi știți, știți de cine vorbesc, ăia care zic că flegmele de filme de la Ursul de Aur sunt bune și premiate și dacă nu distribuiți așa ceva nu vă place arta. Și vă ard la buzunar și încasări că trebuie să dați filme proaste să nu păreți inculți.

Ăia. Ăia care zic că filmul cu “pulă” Pornobalamuc e artă, dar filmul cu “pulă” Teambuilding e vulgar. Doar pentru că al doilea nu are actori care joacă foarte prost în el și scenariu făcut de un elev de clasa a 10-a care nu știe cum vorbesc oamenii în viața reală că el stătea în clasă și-și făcea temele, în timp ce ceilalți erau la țigară.

Părerea acestor nimeni de reputați interjudețeană nu contează. Ce contează cu adevărat este părerea mea și a lui Ludovic Orban despre film. Cred că noi putem fi mai obiectivi decât această pleavă de nemurici, această adunătură de lăței sau cum îi ziceți voi, lista de mailuri. Nu știu dacă influencerița Diana Sifilis sau Otravă vor face ceva promovare, trebuie să fii destul de piarist la cap să crezi că oamenii care adună like-uri pentru că există pot transforma existența lor în ceva cuantificabil în klout pentru voi. Și da, știu schemele cu parandărătul, puteți să-i chemați și pe ăia, nu-mi pasă.

Important e ca la premieră să fim invitați eu și Ludovic Orban, ca un fel de Siskel și Ebert, Mironov și Bădescu, Stoklasa și Bauman.

În primul rând o să prezint argumentele în favoarea mea, că sunt mai simple. În principiu îmi place James Cameron, cu excepția filmului Avatar 1, care mi se pare banal. Știu că e uluitor de bun, e cel mai vizionat film făcut vreodată, e revoluționar și, din ce mi s-a spus, e 3D, care e o chestie foarte cool.

Pe de altă parte, eu cred că James Cameron a atins maximul regizoral în filmul ăla în care Arnold Schwartzeneger aleargă un infractor pe un cal, se urcă cu calul în lift și încearcă să sară cu calul de pe o clădire pe alta. Pentru că-l urmărea pe un tip care se suise cu motocicleta în lift și dup-aia sărise de pe o clădire pe alta în piscină. Știți filmul, ăla în care Arnold ia un Harrier Jet, îl folosește să masacreze niște arabi într-o clădire de birouri, apoi să-și salveze fiica de pe o macara, să lovească în coae pe tipul cu motocicleta, să-l agațe pe o rachetă și să-l lanseze prin aceeași clădire într-un alt elicopter plin de arabi, să-i omoare pe toți. Ăla film.

Presupun că v-ați prins de susțin că, prin comparație, Avatar e plictiseală. Dar, ce să zic, sunt curios vag de Avatar 2, că e primul film făcut de gagiul ăsta după mai bine de un deceniu. Și, în plus, părerile mele despre filme sunt sincere, că pot să atrag femei și fără să mă dau important că-mi frec coatele cu de-ăștia din cinematografie. Am halit crenvuști cu muștar și Evian cu producători și regizori grei, n-am făcut story pe instagram cu asta. Ăia pot să confirme, dacă-i întrebați și dacă-i știți.

Pe de altă partea, ma man, Ludovic Orban, e un tip care apreciază filmul Avatar. În privința asta îl cred că e sincer. Acuma, despre mine știm, să-l prezentăm un pic pe el. E un tip din Brașov, ca și mine, nu i-a plăcut școala foarte mult, cel puțin un la fel de mult ca lui frac-su (nu vorbim de Leonard). El mai cu chitara, mai cu chefurile, ajunsese inginer de tractoare până să se bage în politică. Pe hârtie a avut ceva realizări în domeniu, a condus un partid important (PNL) a fost prim ministru al țării (prin 2020-2021 cred, nu mai știu exact) și, cel mai important, nu a fost prins cu vreun șmen, o corupție, ceva.

Practic e ca un USR-ist, doar că unul pe care poți să-l suporți. Acuma are ceva partid cu care va eșua probabil în alegerile următoare, dacă nu se aliază cu ceva să prindă și el ceva locuri în Parlament.

Ei, pe meseria lui, Ludovic, nu trece printr-o perioadă bună. E politician. Știți ce ar face un politician acum. Ar zice de-alea de-ale lui, cu politica, cu figuri, cum a inaugurat filiala Ialomița la partidul lui. Și zice și de-alea.

Dar cel mai important e că, în tot acest tumult politico-electoral, a zis că abia așteaptă Avatar 2. Jdemii de subiecte internaționale, Biden senil, UE în deringoladă, principala armă de control electoral din social-media trecută de la democrați la republicani, probleme cu asigurarea coridorului de grâne, vital pentru Europa, că dacă la ei sunt scumpe se scumpește și carnea de porc la noi, multe fratele meu. Dar L. Orban zice că abia așteaptă Avatar 2, că a apărut trailerul.

Ludovic Orban nu vorbește de filme, în general, sau în special, el vorbește doar politică și cum să facă el România mai bună, că are impresia că se pricepe la asta. În fine, cineva trebuie să facă și așa ceva, eu nu sunt dispus că sunt foarte, foarte leneș iar alții… la fel, dar nu recunosc.

Acuma, am văzut și eu traileru’, pare chiar mai prost decât primul film. Pare ceva atât de prost încât Bezos o să se simtă bine pentru prostia aia, cum se cheamă, prequelul la Lord of the Rings. O să fie convins că a avut dreptate când a angajat amatori să facă ceva serie fantasy că, uite, și dacă angajezi profesioniști tot o genereală generică iese. În 3D.

Dar pe de altă parte, nu contează toate astea. Ce contează, și ce va fi cu adevărat interesant, va fi masa de după, cu cipsurile de rigoare (asta e, lăsați flămânzi doi influenkeri) în care eu și cu Ludovic Orban putem discuta cum a fost filmul Avatar 2 pentru noi. După premiera pentru oameni din media, șmecheri și prieteni. Iată, fiecare plecăm cu idei preconcepute, el că e bun și abia-l așteaptă, eu că e mai slab decât primul, care oricum era muci.

Vor fi doi oameni din zone complet opuse, el a fost premierul țării, eu niciodată, mai ales pentru că deja cuvântul “pula” apare a treia oară într-un text și pentru că n-am terminat o facultate de artă sau filologie nu pot să pretind că ăsta a fost un demers artistic.

Dar, serios, ce alt gimmick ați putea face? Campanii de tease and reveal? Dați bani degeaba la firme de PR. Advertoriale prin presă? De-alea cu mantă cu top 10 filme 3D din lume? Comunicate? Oricum trei sferturi din marketing e deja făcut de producători, ce vorbim, 90%. Filmul ăsta o să intre ca pâinea caldă. Singura discuție de dacă bateți Teambuilding, că ăla e pe locul II all time, după Avatar 1.

Luați niște vedete care au recomandat pe lângă filmul ăsta un prăjitor de pâine, crema de dat pe cur pentru coșuri, Betano, NFT-uri și cum să curățăm reciclăm vreme de cinci minute cât durează filmarea?

Rupeți tradiția, încercați măcar o dată în viață să fiți nonconformiști și aduceți pe cineva care chiar o să discute de film ca și cum ar fi un film la care să te uiți, sau nu, niște oameni credibili în critică cinematografică.

Niște oameni care mine și Ludovic Orban. Niciodată în istoria României n-o să mai auziți un fost prim-ministru al țării să spună “Neytiri”. Și ăla de lângă el să-i răspundă “posibil, da’ zic că a fost mult mai bună în Colombiana” și “Mai ții minte faza din True Lies când Jamie Lee Curtis încerca să facă striptease?". Și zero politică. Nu mă interesează nimic din ce are de spus pe domeniul ăla, a vorbit trei decenii, dar sunt curios ce are de spus despre Avatar. Dacă mai merge o dată la film. Dacă își cumpără DVD-ul după. Dacă la o întâlnire prin țară, după ce termină cu pozele, comunicatele, propaganda cu “vom prelua puterea din mâinile celor care au nenorocit țara” îi va trage pe câțiva mai simpatici deoparte și-i va întreba “Bun, cu ăștia am rezolvat, dar cum vi s-a părut Avatar 2?".

În fine, știți unde ne găsiți, dați un semn. Plus că știți că Ludo e politician, se bagă la orice.

P.S. Dacă vă interesează, diferența între cronicile de film pe care le fac milogii ăia și ce fac eu e asta .