Bănuiesc că suntem cu toții de acord că cea mai tare scenă de bătaie din istoria filmelor SF a avut loc în episodul 18 din sezonul I al Star Trek (1967). Cutezătorul căpitan Kirk este pus într-o situație dificilă, trebuie să se bată până la moarte cu un Gorn. IATĂ!

Gornii sunt o specie de reptilieni reuniți sub „Gorn Hegemony”, câteva sisteme solare. Ca tehnologie sunt la nivelul Federației iar una din cele mai puternice nave de luptă ale lor se numește Balaur Dreadnought .

Ca idee, da, se numește așa după balaurul românesc, creatură mitică, un fel de Quetzelcoatl local, adică un șarpe cu aripi, diferența fiind că al nostru are mai multe capete, între 3 și 12. Orice mit are o sămânță de adevăr sau invers, cert e că unul din dinozaurii care trăiau pe teritoriul țării noastre în vremuri civilizate, adică în cretacicul târziu, se numește „Balaur bondoc”. Era un dinozaur mic, cam cât un curcan:

În zilele noastre putem vedea ce-a mai rămas din balauri, cel mai apropiat fiind cocoșul de munte. Iarna e mișto de văzut, nu doar că e frumos colorat, dar atunci îi și cresc pene pe picioare, ca la balaur.

sursa foto

sursa foto