Zilele trecute, imediat după ce a plecat fi-miu la școală, am decis savurez una din ultimele plăceri pe care le mai are un bărbat de vârsta mea și m-am înscăunat singur pe tron, cu telefonul în mână, să citesc știrile. N-am apucat să deschid aplicația de știri numărul 1 în lume că ușa budei a fost dată violent la o parte și doi domni în costume negre, cu ochelari de soare negri și căști albe în urechi m-au desșurubat de pe căcat, m-au șters cu forța la cur și m-au pus pe fotoliul din sufragerie.

-We have to talk, mi-a zis cel mai scund dintre ei, care avea abia un metru 90, în timp ce celălalt, care atingea aproape tavanul, arunca priviri suspicioase în jur, ascultând cu atenție zgomotele vecinilor care demolează blocul în care stau de vreo 20 de ani încoace.

I-am răspuns tot în americană, limbă pe care o cunosc de la Cartoon Network:

-Bine, și nu puteați să dați un telefon?

-Este o problemă de securitate națională, liniile ar putea fi ascultate.

M-am prins imediat că aici, în zgomotul ăsta de bormașini, țigani care se ceartă când ridică gunoiul și cocalari care-și ambalează mașina de două ori mai mult acum, că e zăpadă pe străzi și n-au cauciucuri de iarnă, nu ne poate auzi nimeni. Plus că cele patru antene GSM de pe bloc probabil bruiază orice satelit.

-Ziceți, le-am zis.

-Din datele pe care le avem de la departamentul național de securitate, dumneata ai beneficiat de fonduri USAID. Conform noii politici a administrației americane, trebuie să recuperăm acești bani, fie direct, fie prin servicii. Analiza departamentală a arătat că ai fi cel mai potrivit pentru misiunea pe care vrem să ți-o încredințăm. Dumneata, și numai dumneata, poți explici României, și poate Europei întregi, care e faza cu democrația și valorile americane, că acum trăim o perioadă în care lumea nu mai crede în ele.

-Îmi pare rău, i-am zis ridicându-mă din fotoliu. Nu mă interesează subiectul și nici nu țin minte să fi primit vreodată vreun ban de la USAID. Pe de altă parte, nu e timpul pierdut și sunt deschis la o șpagă. Ce îmi puteți da acum?

-Și nouă ne pare rău, știi cum e, cu DOGE, cu politica de reducere a cheltuielilor, maximul pe care-l putem oferi este 50 de eurococo.

Am chiuit în sinea mea. Cu 50 de eurococo aș putea să cumpăr cel mai ridicat tier la patreonul de la InLinieDreaptă și să le cer ălora să-i dea un test de analfabetism lui Costin Andries, că nu-l trece, și ne putem râde. Mi-a pus Dumnezeu mâna în cap!

Așa că am acceptat propunerea, dar nu i-am lăsat să vadă satisfacția pe fața mea.

Cum am fost finanțat de USAID

M-am dus înapoi la budă, m-am înșurubat la loc și m-am pus pe gândit. Când am fost eu implicat în chestii cu USAID? Apoi, ca un strop, mi-a căzut fisa. Pe la finalul mileniului trecut, tânăr ziarist, cu caș la gură, geacă de piele și tricou cu Che Guevara am participat la un seminar undeva pe la Tușnad, organizat de AIESEC și finațat de USAID pe chestii legate de antreprenoriat. Mi-au dat ăia cazare, mâncare și beutură vreo trei zile, am participat la niște discuții, conferințe, discotecă seara, de-astea. M-au pus în cameră cu o gagică, acum soție de fost europarlamentar, dar n-a ieșit ce te gândești, nu, că eu m-am îndrăgostit de altă tipă, o unguroaică, genul ăla de gagică de care-mi place mie, cu curul un pic mai mare. N-a mers combinația până la urmă, ce să zic, poate aș fi avut o părere mai bună despre americani. Sau despre unguroaice.

Mint, nu m-a afectat deloc. Suntem prieteni și-acum, da’s cumva mai prieten cu soțul ei că ăla e un ungur haios și un adevărat somelier al rachiurilor. Are vreo 150 de modele diferite și face un gulaș de-ți bați femeia cu castronul peste gură.

Bine, vei zice, cum poți să fii atât de tâmpit să zici că doar din atâta lucru ai fost finanțat de USAID. Iar eu îți voi zice: te-ai uitat un pic pe internet să vezi cum orice prost care a auzit de asta crede că oricine a avut de-a face cu ei e gata cumpărat? Ai citit ce mai scriu ziariștii moderni? Ai văzut cum i-a lovit pe toți damblaua? Și cum, singura reacție la isteriile lor a fost, din partea celorlalți dilii, e că jurnaliștii mainstream au dat în deliruri de-astea belicoase pentru că li s-au tăiat fondurile USAID. N-are legătură, tre să explic, tre să justific ăia 50 de eurococo.

Dar mai întâi să vedem de la ce-a pornit scandalul

M-așteptam să fie de la declarațiile lui Ivan Drago, actualul ministru al apărării al SUA, sau cum îi zic ei, Pete Hegseth - secretary of defense. Venit la conferința de pace de la Munchen, acesta a declarat, în principiu, că trebuie să renunțăm la ideea că Ucraina își va recupera teritoriile alea pierdute în război sau înainte sau că va intra vreodată în NATO. Chestia asta e “nerealistă”, a spus individul. Cumva, asta n-a șocat foarte mult, pentru că deși vântură rahat toată ziua prin propagandă, cam toată lumea prin Europa era conștientă de faza asta.

Dar dup-aia a venit Jean Vancea, vicepreședintele american, primul cu barbă din ultimul secol, care a avut un discurs și mai dur în care a spus, printre altele, că Europa e cam meclistă, că nu respectă valorile democrației, că se comportă ca Uniunea Sovietică și că în România alegerile n-au fost anulate chiar OK. În valul de ură care s-a revărsat după lumea și-a adus aminte și de restul declarațiilor făcute de Pete Hegseth, cum că s-ar putea ca SUA să retragă din Europa, că trebuie să se concentreze pe China și ne cam lasă cu curul în baltă. Dacă vrem să apărăm Ucraina, n-avem decât, dar în principiu n-o să calce bocanc american acolo, poate cu armata noastră.

Practic, SUA ne-a zis că ne părăsește, pe noi, europenii, că suntem și urâți și ne pute și gura.

Șeful Talpă Lată decretează întoarcea armelor

Vai, dacă Ceaușescu l-ar vedea pe Tăpălagă cum scrie că SUA e inamicul acum ar învia din mormânt și ar veni să-l pupe pe frunte. Reacția lui a fost superbă, mai avea puțin și-l făcea borfaș pe JD Vance, că ăsta era termenul lui preferat la un moment dat când îl pupa în cur pe Iohannis și înjura dușmanii lui, gen Dragnea și pesediștii adiacenți. Desigur, partea cu Hegseth e mai importantă, dar cum Dan e supărat pe Vance, că ăla a zis că democrația noastră e cam șubredă iar în capul lui, și al altora cu intelect de ziarist, există o singură explicație pentru asta.

RUȘII

Dacă ai fost martor la discuțiile din ultimii 10 ani în zona asta o să știi că există o singură explicație pentru orice e nasol. Rușii. Trump câștigă primul mandat? Rușii. Lumea nu are încredere în vaccinurile Covid? Rușii. Lumea protestează împotriva guvernului? Rușii. Conform unora ca Tăpălagă absolut orice atac la actualui “status quo”, venit pe filieră guvernamentală, este generat de ruși. Au fost în anii trecuți niște proteste ale sindicatelor din învățământ. Ok, eu nu-s mare fan al sindicatelor ălora, dar știi ce-a zis Digi24? “Oare sunt rușii în spatele protestelor?”.

Acuma, nu pot să-mi dau seama dacă Tăpălagă este simpliot sau cântă maneaua asta pentru bani. Pe de o parte el și cu partenerul lui, Pantazi, îmi lasă impresia că ar ajunge la spital cu arsuri de gradul trei dacă ar pune mâna pe o carte. Nu dau să înțeleagă că ar citi altceva în afară de știri, și doar o parte din știri, presa aia bună de partid. Pe de altă parte, nu-s proști, oamenii trăiesc binișor din fonduri guvernamentale.

Bine, G4media susține că nu ia bani direct de la stat, dar corect ar fi să spună că nu ia bani de la Statul Român. Că bani de la Comisia Europeană au luat de la început. Comisia Europeană e un fel de guvern al UE care UE e formată din state, nu din biscuiți. Practic au luat bani cu mantă de la stat. Anul trecut au încasat vreo 57.000 de euro de la UE. Printr-o finanțare extrem de dubioasă și secretizată, așa cum doar Ursula von der Leyen, practic Coana Leana a UE, știe să facă. Uite aici link explicativ. Dacă te întrebi de ce Marius Tucă a dat asta și nu alții, răspunsul e simplu. El n-a luat bani.

De-a lungul timpului G4 a mai încasat bani pe diverse activități de-astea, finanțate de stat, multe dintre ele pe fakenews că ăsta era un subiect la modă. După 2016 în UE s-a găsit un nou butoi de șmenuit bani, lupta cu fakenews și niște birocrați au împărțit bani cu presa de stat să spargă banii ăștia. Rezultate sunt pe cum se văd. Primul în sondaje e un băiat care explică cum dacii trăiau doar cu aer. Și pare o metaforă, dar poți întâlni oameni care cred asta.

A, și încrederea în presă după aproape 10 ani de conferințe de-astea? În România e la 27% , la capitolul ăsta suntem la coada clasamentului, la bătaie pe ultimul loc cu Grecia și Ungaria. O fi având legătură cu faptul că chiar și în G4 media, ziar care are pe frontispiciu fakenewsul cu “nu luăm bani de la stat” publica știri false?

Exemplul meu preferat e ăsta. În pandemie, G4 a publicat un articol în care voia să se lupte cu fakenews. Mai tot ce au scris ei în articolul ăla s-a dovedit a fi fals. Cam 90%. Chestia care mi-a atras mie atenția este cum autorul știrii a încercat să-l contacteze pe ziaristul Iulian Rinder, cel care ar fi promovat știrea pe un site local. A zis “Nu a putut fi contactat”. Știu sigur că e o minciună, de fapt cam tot Brașovul știe că e o minciună. Îl găsești ușor pe Rinder, e cunoscut ca un cal breaz pe-aici. Ăla a decis pur și simplu să mintă. Și, mult mai haios, în comentariile articolului a cerut ăla drept la replică, și l-au ignorat. Pentru că era mult mai important să distribuie acest fakenews guvernamental.

Desigur, poate asta e o scăpare a unui jurnalist, pățăști. Să vedem cum stă șeful site-ului cu dezinformarea, să mestecăm editorialul în care a făcut direct SUA inamic (după care s-a corectat).

Vicepreședintele DJ Vance siluiește logica elementară atunci când susține că, dacă democrația poate fi distrusă cu ajutorul publicității digitale dintr-o țară străină, ”atunci democrația dumneavoastră nu a fost foarte puternică de la început”.

Aici face o mică minciună prin omisiune, Vancea a zis că “But if your democracy can be destroyed with a few hundred thousand dollars of digital advertising from a foreign country, then it wasn’t very strong to begin with.” Spunea de câteva sute de mii de dolari, ăsta e un aspect important, că doar atât au reușit să dovedească autoritățile din țara cu cei mai mulți oameni angajați în servicii secrete pe cap de locuitor din UE.

Mai mult, că tot se preface că citește WSJ, cu o zi înainte a apărut un interviu al lui JD Vance acolo, unde acesta spune cam aceleași lucruri pe care le-a spus și în discurs, unele mai detaliate.

“Dacă societatea ta democratică poate fi doborâtă de reclame pe rețelele de socializare în valoare de 200.000 de dolari, atunci ar trebui să te gândești serios cât de puternică este înțelegerea ta asupra voinței poporului sau cât de puternic îți este controlul asupra acesteia.”

Suma e importantă aici, boss, că aia arată cât de mult te urăște propriul popor. E cam 10 cenți pe vot de Georgescu, practic gratis. Aia spune Vance, că te urăște țara atât de mult încât ar vinde-o pe 10 cenți doar să scape de tine. De-aia nu e bine să eviți suma. Sau măcar să o compari cu cât a băgat Ciucă în cartea aia a lui ca să iasă pe locul 5.

Prin urmare, toate democrațiile care pică sub atacurile hibride ale Rusiei sunt vinovate că nu rezistă, iar agresorul trebuie eventual felicitat pentru reușită.

Vorbind de logică șubredă, face el una, pentru exemplificare. Că lipsesc niște elemente aici: 1 - democrații care au căzut; 2 - democrații care au căzut efectiv din partea războiului hibrid al Rusiei;

Care sunt toate “democrațiile care pică”? Dă și tu un exemplu, nu fii cârnat.

Hai să dau eu unul. O să citez din Dan Tăpălagă, jurnalist important din România.

Anularea alegerilor și eventual scoaterea lui Călin Georgescu din cursă ar fi o a doua intervenție brutală a statului/ partidelor mari / serviciilor cu mâna CCR în procesul electoral după eliminarea lui Diana Șoșoacă din competiția prezidențială. Nu așa câștigă democrația, dintr-o decizie arbitrară în alta. Acești candidați trebuie învinși la vot, nu eliminați la masa verde prin manevre oculte. Doar așa viitorul președinte va avea legitimitate și nu va părea doar o altă păpușă pusă în funcție de mâini nevăzute.

Nu este nimic democratic, nimic european și nimic legal dacă ajungem într-o asemenea situație de abuz constituțional. cu consecințe politice și sociale grave (inclusiv război civil). - sursa G4media

Ăsta e tot războiul hibrid al Rusiei sau e, cumva, democrația noastră șubredă. Cine a belit democrația aici, Dan, rușii? Sunt rușii băgați în CCR? Este Daniel Morar omul rușilor? L-ai întrebat în interviurile alea din care ai făcut o carte?

Și continuă cu minciuna, o repetă practic, spunând că:

În cazul României, Vance mai spune un neadevăr, că alegerile au fost anulate pe baza unor ”suspiciuni șubrede” și ”a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”.

Ok, Dan, ce este neadevărat aici? Orice om care umblă cât de cât pe internet știe că rapoartele alea desecretizate de CSAȚ au fost făcute cu ChatGPT, se vede din formulări. Apoi, au trecut vreo 3 luni de la evenimente, nu trebuia să prezentăm ceva concret? În afară de bănuielile de-acolo, că ăia n-au prezentat vreo dovadă, doar bănuieli. Toată lumea spune că dovezile sunt șubrede. Comisia de la Veneția o spune . Vaticanul o spune, mai elegant așa . Statele Unite prin reprezentanți aleși democratic, conform legilor lor, o spun. Chiar și tu ai spus-o!

Băi, când 3 oameni îți spun că te-ai îmbătat, regula e că te duci să te culci.

Dar Dan Tăpălagă n-o face, și dezvăluie exact motivul pentru care e supărat.

Avem nevoie de America, la fel cum România are nevoie de investiții masive în presa independentă iar Europa de investiții masive în apărare

Bre, regula e că privatul nu bagă bani în presa de stat. Tu ești presă de stat, înțeleg că te deranjează că s-au tăiat niște fonduri și că ai o oarecare anxietate că se taie altele. Că majoritatea fondurilor pe care le luai aveau legătură cu “amenințarea rusă” și alte manele, s-ar putea să dispară. Dar singurul motiv pentru care un privat dă reclamă la presă de stat “independentă” e că vrea și el o manevră, o bunăvoință de la sultan. S-a schimbat sultanul, se schimbă contractele de publicitate, am înțeles, e greu, calmează-te și o să fie bine.

Presa “independentă” pe care o face Tăpălagă n-o să dispară. Nici n-o să mai fie așa influentă, că 27% e nasol, dar ce să zic, poate nu trebuia să minți. Un pic de cenușă în cap face bine la chelie, uite, pentru că CTP, omul care a lucrat aproape exclusiv la presă finanțată de stat n-a făcut gestul ăsta, e aproapoape un Picard.

Dar ce zic Golemii?

Altă reacție haioasă a fost cea a lui Moise Guran, care mi se pare mai importantă, că pare exact ceea ce ar spune golemul mediu căruia i se bagă în gură titluri de presă. Există o bulă de-asta de oameni, o estimez la vreun milion 700, care gândesc doar când li se bagă un titlu în gură. Din titlul ăla scot revoltă și ce au produs până acum, respectiv: “TOȚI CEILALȚI SUNT PROȘTI”.

Guran spune că Vance e prost

Moise Guran poate fi avatarul acestei bule. Reacția lui a fost atât de mișto încât merită analizată pe îndelete. Acuma, să ne înțelegem, eu îl știu personal pe Moise, nu bea, deci asta e o reacție pură a lui, gândită cu capul lui, nu ceva făcut că-l ardea stomacul.

Doar ca sa ne intelegem, ca DJ Vance e cel mai prost om din America nu e doar o parere de-a mea. CNN arată că discursul imbecilului s-a bazat pe exemple de lipsã de democratie din Germania sovietică (RDG) pentru că nu are nici măcar habar ce a fost aia sau ce e Germania de azi, sau democratia europeană in general. (link in comment).

Omul are o vârstă, o experiență în presă, și dă link-uri din CNN. Ăla e nivelul lui. Totodată, nu știu câtă engleză știe, dar în articolul pe care l-a link-uit nu se spune asta. Efectiv nu spune că discursul lui s-a bazat pe exemple din RDG. Ci că sună ca și cum s-ar fi întâmplat în RDG în anii ‘50, pentru că ăla care a scris știrea e ziarist la CNN, deci habar n-are despre ce vorbea Vancea. Ăla vorbea, exact, de niște manifeste împărțite de poliția din Scoția care avertiza oamenii să aibă grijă ce fac în preajma centrelor de avorturi în spații publice și, inclusiv în spații private, dacă se aude de pe stradă. Și faza aia e controversată , și dacă CNN ar face jurnalism ar ști despre ea.

Altă dovadă e că menționează partea în care Europa are niște legi care spun că nu poți să strigi “foc” într-un teatru în numele libertății de exprimare și să nu fii pedepsit pentru asta. Omul e confuz, chestia cu focul în teatru e o discuție pe Primul Amendament în SUA , n-are treabă cu Europa, dar el scrie la CNN, deci habar n-are despre ce vorbește.

Apoi, nu mă pricep la facultăți, dar am auzit că Facultatea de Drept de la Yale, pe care a terminat-o Vance, ar fi aia de pe locul 1 pe planetă, mult în fața Facultății de Drept București, pe care a terminat-o Moise Guran. Desigur, e posibil ca exigențele de la București să fie mai ridicate, nu știu, am precizat de la început. Am o bănuială că dacă Guran încearcă să intre în campus la Yale îl aleargă ăia pe-acolo cu garda și urlă “Dispari Lucian Mindruta de-aici, we don’t want your kind here!”.

Ce-as adauga eu, este ca agentia aia de informatii care a furnizat dovezi privind amestecul rusilor în alegerile de la noi este, cel mai probabil, NSA, cea mai puternică agentie de informatii americana. Dar el nu are de unde sa stie asta.

E-adevărat, Vancea e prostul satului, dar poate are pe cineva care-l consiliază pe probleme de securitate. Am putea afla cine-i ăla, nu? Aparent e un băiat pe nume Andrew Baker. Să ne uităm la el în CV un pic, așaaa, deci absolvent Oxford, master în relații internaționale la Oxford, doctor în relații internaționale la Oxford, vorbește bulgara, persana și rusa și a lucrat cam 15 ani ca “Foreign Service Officer” la Departamentul de Stat american (MAE al lor). Oxford pare să fie o universitate cunoscută, iar la partea cu “relații internaționale” este cotată pe locul 1 în lume. Dar știi cum e, toți mai greșim câteodată, mai uităm una-alta, poate a uitat să-l consilieze pe Vance cu care colaborează de când era ăla senator. Și e posibil ca Moise să știe mai bine ce zice NSA decât ăla, am văzut lucruri și mai minunate în lumea asta.

Si dacã ar sti n-ar conta, pentru că DJ Vance a venit sã dea lectii de democratie tocmai în Germania, uitând că acum câtiva ani el însusi spunea despre Donald Trump că este un fel de Hitler.

Cum să zic, mare curaj din partea omului căruia i s-a putea reproșa oricând faza cu “Cutremurul de 10 grade”. Dar, hei, că veni vorba de jobul de senator pe care l-a avut Vance înainte să fie cel mai prost din America, fii atent: în această calitate a mai vizitat Munchenul, ba chiar a fost și la conferința de pace de-acolo. Uite ce față de prost avea:

foto: Rod Dreher

Asta era anul trecut, tot prin februarie. Pe-atunci i-au dat cu tifla, un prieten de-al lui, expat în Germania, consemna “they treated him like he stunk up the room with his absurd and immoral views”. Și, ca între prieteni, i-a luat totuși un interviu după ce au mâncat cârnați și au băut o bere, ca băieții. Poți să-l citești aici și să descoperi că Vance nu și-a schimbat prea mult opinia în ultimul an, doar că acu’ un an ăia de la Munchen i-au dat cu flit. Din păcate interviul e în engleză, așa că nu știu dacă Moise îl va putea citi. Dar măcar fraza asta poate o înțelege:

The reason America won World War II is because we were the arsenal of democracy.

Deci, din punctul lui de vedere, da, poate să dea lecții de democrație în Germania. Și faza că l-a comparat pe Trump cu Hitler și n-a fost arestat pentru asta arată că încă mai au ăia ceva democrație pe-acolo.

Și nu, nu cred că Moise a spus toate astea ca să dezinformeze, sunt convins că le-a spus cu sinceritate, întrucât el este foarte inteligent, nu ca Vance, care e cel mai prost om din America.

Dar de ce sunt așa fierți americanii acum pe libertate de eprimare?

Acuma, Vance poate dormea prin parlamentul american, și nu știe despre raportul “Judiciary House Comitee” din 2023 numit “THE FBI’S COLLABORATION WITH A COMPROMISED UKRAINIAN INTELLIGENCE AGENCY TO CENSOR AMERICAN SPEECH”, pe care-l puteți citi aici . Aparent e cunoscut pe la ei, dar un fraier de-ăsta n-avea cum să știe de el. Te scutesc de căutat, uite pasajul interesant:

Vezi tu, aici nu ne pasă de libertatea de exprimare, că avem “democrație europeană”, dar ălora le pasă. Și nu le convine când cineva îi cenzurează. Așa e cultura lor, “vorbim ce vrem și avem arme cu care să ne împușcăm”.

Ori raportul ăla ne arată e că oricine a cârâit împotriva războiului din Ucraina a cam luat ban, la cererea nu doar a SBU (mie mi se pare ok că ăia fac orice să-și apere țara, e datoria lor) ci și a Comisiei Europene și guvernelor statelor din Europa de Est. Care au decis să trădeze cetățenii lor pentru SBU și Ucraina. Printre statele din Europa de Est o fi și România? Doar întreb, pentru că am avut un caz celebru, în care un om prelucrat de SBU, Anatol Șalaru, fost ministru în Moldova, a venit să ne spună că George Simion e agent rus, fără să prezinte vreo dovadă. Ziaristul care i-a luat interviu face liste cu dușmanii interni ai României numind jurnaliști, politicieni și diverși influenceri ca fiind oamenii Rusiei, în cel mai bolșevic mod posibil. Mi se pare că și la asta se refereau americanii când vorbeau de metode sovietice. Imediat se fac 3 ani de la schema aia și n-a verificat-o nimeni. Sună ca și cum un serviciu secret al unei țări străine s-a implicat în alegerile democratice de la noi din țară, știi ce zic? Și tot în nota asta, mi se pare bizar cum toată lumea se preface că nu observă cum au apărut tot felul de influenceri pe rețele sociale din 2022 care sunt făcuți după același calapod: cetățean moldovean, de obicei o fată atrăgătoare, care scrie exclusiv pro-Ucraina. Nu trebuie să primești mai mult de 50 de like-uri pe X-ul românesc de la fete de-astea ca să devii brusc foarte ideologizat într-o singură direcție.

Pe de altă parte, servicii din România, luați note, așa se face un raport serios, da? Nu ChatGPT.

Oare știu ăia despre ce vorbesc când zic că ne cam încălcăm libertatea de exprimare pe-aici? Că legile-s una, fiecare Românie din UE are câte una, dar în baza cărei legi ai cerut tu să fie suspendate pagini de Facebook sau canale de Youtube ca să aperi Ucraina, băi, “govermement”. Băi UE. Băi Comisia Europeană. Explică-ne și nouă, nu-l înjura pe ăla că nu-ți place de el. Cum amenință ăla democrația dacă tu faci ilegal scheme de-astea.

Bine, ăstea-s plângăceli de-ale noastre, nu contează, parcă am stabilit cu toții că americanilor nu le pasă de noi. Totuși, ce i-a enervat atât de mult?

Binențeles că există o explicație pentru schema asta, n-o să-ți vină să crezi: “according to President Zelenksyy, the SBU was widely infiltrated by Russian-aligned forces during this period”.

RUȘII

Dar dup-aia au continuat să facă măgării. Și în concluzia raportului ni se spune și esența gândirii lor.

Efforts to counter purportedly foreign “disinformation” campaigns, however noble their intentions, cannot justify the censorship of Americans.

Da, e nasol cu dezinformarea, dar oricât de nobilă e intenția, nu poți justifica cenzurarea americanilor. La noi poți. Asta-i diferența.

Și-acum explicațiunea, de ce fac americanii aia, de ce sunt nervoși ai noștri. Am mai multe terorii, una mai bună decât cealaltă.

Răzbunarea lui Trump

O primă explicație trebuie să dăm golemilor, că la ei merge orice conspirație atâta timp cât le dă dreptate. Ce e foarte important e ca logica să fie șubredă și informația incompletă. Pentru ei, așadar, totul e pentru că Trump vrea să se răzbune pe România.

În 15 septembrie 2024 Ryan Wesley Routh a fost observat în niște boscheți în apropierea unui teren de golf al actualului președinte american în timp ce se pregătea să-l împuște, ca să nu devină actualul președinte american. Întrucât la adresa lui Trump a mai existat o tentativă de asasinat, orchestrată, sau cel puțin încurajată, de “Secret service”, SPP-ul lor, vigilența a fost maximă și omul a fost prins înainte să tragă un glonț. Înainte de a se afla detalii despre atacator, în media a circulat informația că Iranul vrea să-l omoare, deci asta ar fi schema.

Din păcat RWR s-a dovedit a fi doar un pro-ucrainean radicalizat, un fel de Ursula von der Leyen (cu care și seamănă), dar fără viclenia doamnei. Acesta avea legături cu Remus Cernea, fost parlamentar român, care i-a și luat un interviu pentru Newsweek. Remus Cernea este cunoscut ca o persoană extremistă, una din opiniile sale fiind că “România va fi liberă când va avea președinte o lesbiană rromă și atee” sau că delfinii ar fi persoane.

Totodată, acesta este pasionat de fitness și sală, semnale clare că este extremist, conform unor publicații importante la nivel internațional.

Nu degeaba Europa începe să restrângă accesul tinerilor videourile cu fitness de pe YouTube . Nu e vorba doar de o crearea unei imagini false despre corpul uman, că nu poți ajunge ca Remus Cernea oricât ai merge la sală și oricât steroizi ai băga în tine - omul e genetic făcut așa, cât și că poți dezvolta idei extremiste.

Dar, de fapt, care-i baiul?

Întrucât majoritatea experților sunt preocupați să găsească conspirație la fiecare pas, niciunul nu ascultă exact ce zic americanii. Că ăia nu-s campioni la subtilitate. Au zis-o pe față, Trump o zice de 8 ani. Se pregătesc de un război cu China. Comercial, pentru început, dar nu e exclus să facă și unul normal.

Spre deosebire de cucoanele europene, care au impresia că se pot bate și cu SUA și cu Rusia și cu China, americanii, care au ceva experiență în războaie, știu că nu e chiar așa ușor. Așa că în războiul cu China ar fi fain să nu fie deranjați de ruși. În bătălia pentru zona artică, care ar putea deveni cea mai importantă cale de comerț a lumii în următorii ani, dacă se tot topesc ghețarii, ar dori să nu aibă un stat ostil acolo. Ăla fiind Rusia. De-aia Trump vrea Groenlanda și Canada, că amândouă sunt importante pentru zona aia. Mai mult, n-ar vrea ca Rusia să fie prea prietenă cu China, ca astfel să avantajeze navele de transport chinezești să treacă pe-acolo.

Așa că, pentru moment, soluția e să renunțe la Ucraina și la toată Europa, dacă Europa continuă să cârâie. Și, da, îl aruncă sub autobuz și pe Zelensky, pare cinic, dar doar repetenții la istorie și ăia care mănâncă doar propagandă au impresia că genul ăsta de cinism e premieră în politica SUA. Este literalmente MO-ul lor și Trump nu e primul care o face. Au făcut-o cu Saddam Hussein, cu Manuel Noriega, cu Ngo Dinh Diem, cu Mobutu, cu șahul Iranului cu Pinochet etc. Toate pe același calapod, prima dată liderul este unul providențial, o adevărată rază de lumină într-o mare de corupție, apoi, treptat, încep să nu se mai înțeleagă și-l transformă pe ăla în “dictator”. Sigur, acum pare că nu, dar dacă americanii nu se pricep la propagandă, nu se pricepe nimeni. Hai să ne uităm cum va fi văzut Zelensky peste 10 ani. O să vezi un film cu Jason Statham, agent secret care s-a pensionat, care revine în acțiune să-l omoare pe Zelenski pentru că i-a răpit fiica, sau ceva similar.

Iar problema UE (și a Europei în general) e că în ultimii ani s-a ocupat doar de tâmpenii în loc să-și accelereze economia. Sigur, o putem acuza pe Ursula că a făcut șmenul cu Pfizer sau că își alege cabinetul pe criterii marxiste, nu de competență, dar astea sunt detalii. Toate marile puteri au lideri corupți care fac favoritisme. Ale ei sunt pe bază de ovare, ale altora sunt pe bază de ideologii. Prea puțin important. Ce contează cu adevărat este că sub agenda Green Deal s-a cam scumpit energia pe-aici (unele estimări zic că o avem de 3 ori mai scumpă ca americanii) ceea ce afectează industria. Adaugă la asta și faza cum a sărit cu capul înainte să sancționeze Rusia, sursă de energie, materii prime și îngrășământ agricol ieftine și o să vezi cam cum a ajuns UE de la egală în economie cu SUA la mult în urma lor. Anul trecut circula celebrul raport Draghi care spunea clar că Europa nu pre amai e competitivă. Poți citi aici mai pe larg o analiză pe subiectul Draghi.

Actualmente politica Europei e să se certe și cu China și cu Rusia și cu SUA. În condițiile în care are economia în budă. Pare genul de gagică certăreață la care renunți, și asta face SUA acum. Trebuie să fii chior să nu observi că principalul mesaj pe care UE îl transmite este unul de ostilitate față de toată lumea. E foarte haios cât de belicoase erau județele baltice când știau că stau sub umbrela NATO, de fapt sub umbrela americană. Săptămânal apărea câte un războinic de-acolo care se lua cu Rusia de gât, în condițiile în care țările lor pot fi cucerite de Inspectoratul de Jandarmi Galați.

Și nu e doar ostilitate în exterior ci și ostilitate îndreptată în interior, către proprii cetățeni. Putem s-o lălăim cât vrem și s-o tot întoarcem ca la Ploiești, dar e evidentă o creștere a autoritarismului în Europa și replica pe care o dau nebunii când le atragi ateția asupra faptului e “ba pe-a mă-tii” sau, mai exact “Dacă nu-ți convine du-te în Rusia”.

E ca citatul ăla din Rațiu, dar un Rațiu malefic:

“Mă voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să te duci în Siberia sau Coreea de Nord dacă nu ești de acord cu mine”

Genul ăsta de atitudine belicoasă cu proprii cetățeni este încurajată de autorități și media. G4, parexamplu, a tot promovat narațiunea cu AUR partid extremist, practic ziceau la fiecare frază. La fel au făcut și alte ziare, nu-s singurii. CCR a anulat dreptul de a candida unei persoane pentru că nu se închină la NATO și UE ca la o icoană. S-a abuzat de termenul de extremist, dar a fost atribuit exclusiv celor care nu-s de acord cu statul. Ceea ce e o tâmpenie, aparent și Comisia de la Veneția (că tot ne place să cităm din ea) spune asta. Practic zice că “țin de esența dezbaterii democratice crtitica guvernului sau îndemnurile la schimbări constituționale”

În loc să calmeze situația, presa pune paie pe foc. Într-un interviu recent, la EuropaFM, cei doi participanți, Cătălin Striblea și Cristian Tudor Popescu au delirat încontinuu. Striblea ca golem și CTP ca om vizibil sărit de pe șine. În mai puțin de o oră ăsta a zis cum în America sunt oameni dați afară și duși în pușcării, cum rușii au spus limpede că ucrainienii trebuie exterminați până la unul, cum America e mai eșuată în democrație decât noi sau că dacă Georgescu ajunge președinte în România în prima zi îi va aresta pe Striblea și pe el.

Ăsta e unul din corifeii jurnalismului românesc, crede că președintele poate aresta oameni. S-a mai făcut asta o dată, cu Vadim, când tot el, dar și alții, anunțau că ăla va face execuții pe stadioane.

În loc să încercăm să ne înțelegem cu oamenii de la noi din țară, i-am ostilizat. Ministrul de interne trimite poliția la ușa unuia care l-a făcut milițian. În timpul alegerilor potera suna acasă la diverse tanti care spuseseră pe internet că votează cu USR. Nu poți să dai vina pe ruși pentru asta.

De fapt, aici e marele bai românesc și european. Dacă se termină ostilitatea cu rușii, PE CINE MAI DĂM VINA? România mai are o șansă, se poate încă da vina pe nostalgii comuniști, pe bătrâni și pe ăia de la țară, că dacă ăia nu votau, acum eram Japolveția. În UE încă mai merge vrăjeala asta cu “extrema dreaptă”, dar nu pentru mult timp. Nu poți da vina tu, Jermania, pe extrema dreaptă că ți-ai închis centralele atomice și ai deschis unele pe cărbuni. Și că e nasol cu joburile pe-acolo.

Și nu e de la fondurile USAID, e de la homar

Acuma, e foarte ușor să-i bănuiești pe oamenii ăștia că sunt agitați pentru că li s-au tăiat fondurile USAID sau altele similare. Ca și în alte cazuri, și informația asta e un pic falsă. Nu s-au tăiat, s-au suspendat pentru câteva luni, până se face o reorganizare. Nu renunță SUA la una din cele mai importante arme. Vor doar să elimine niște paraziți LGBTQA+ de pe-acolo și niște bani aruncați aiurea pe “festival de dans transexual în republica Dominicană” și să-i reorienteze pe chestii care-i interesează pe ei, ca țară, ca putere mondială. E inutil să susții presă care să promoveze lesbianismul în Tanzania, dar una care să tot dea de înțeles cum SUA e bună și ceilalți sunt răi, merge. Acuma, probabil, n-o să mai spună că Rusia e rea, dar o să ne doară capul de câte răutăți o să auzim despre China.

守卫,同志们!(specialiștii în limba chineză vor observa că am folosit tongzhi, care poate fi tradus și ca tovarăș dar și ca poponar, conform argoului modern, în timp ce idioții vor crede că acum sunt plătit și-n remimbi, cum credeau acu’ vreo doi ani că-s plătit în ruble)

Confuzia, anxietatea și depresia din zilele noastre s-ar putea să aibă alte cauze. În urmă cu vreo 10 ani psihologul și trollul canadian Jordan Peterson a publicat o carte în care, la început, dădea un exemplu cu niște homari. Spunea el, când doi homari se bat, ăla care pierde o percepe foarte nasol, aproape că i se topește creierul. Oamenii incapabili să detecteze figuri de stil (persoane cu IQ sub 90) au luat chestia aia literal, dar în esență există studii pe creveți care arată că creierul celui învins suferă transformări importante.

Studii pe oameni au arătat, deocamdată, că ăia care țin cu echipa pierzătoare suferă o scădere în testosteron după înfrângere. Creierul uman e mult prea complex față de crevete să se transforme radical, dar niște schimbări chimice au loc. Lipsa de testosteron (sau o scădere semnificativă a acestuia) naște în bărbați stări de depresie, anxietate sau confuzie. Pe femei nu s-au făcut studiile astea pentru că, după cum se știe, femeile au întotdeauna dreptate, deci nu pierd niciodată.

Acuma, pune-te în pielea unui om care, de vreo 5 ani încoace, doar de înfrângeri are parte. Uită-te la un fan Ucraina, i se tot spune că câștigă, dar aia pierde. Și pe teren, acum și politic. Omul e praf. Gândește-te la ăia care sperau să piardă Trump, n-a funcționat, aia e o înfrângere majoră pentru echipa lor. Apoi au sperat că “extremiștii” din România și-o iau în bot la alegeri, nasol, a ieșit taman invers. Practic avem jurnaliști în țara noastră pe care, dacă-i verifici la hormoni, au mai puțin testosteron decât o femeie. De-aia confuzia, anxietatea, depresia, stările agresive etc. Nu pentru că-s femei, biologic ele sunt construite altfel, oricum sunt mai anxioase decât bărbații, am putea spune că sunt obișnuite cu asta. Ce nu sunt obișnuite e ca bărbații de lângă ele să fie la fel. Știi cum suporterii de fotbal sunt super-agresivi când pierde echipa lor? Mno, cu genul ăla de oameni trăiesc în case și pe străzi.

Dar, stai, că mai câștigă și ceilalți! Exact, mai câștigă și ceilalți. Și, totuși, pe plan mondial, se observă o scădere constantă a testosteronului. Pentru că, pe plan mondial, lumea s-a împărțit în tabere fundamentaliste, unii țin cu Bidenul, alții cu Trump-ul lor, dar la nivel fanatic, de suporter de fotbal. Așa că, în medie, fiecare dintre ei au parte de înfrângeri constante, ceea ce le scade testosteronul, iar pe total nimeni nu iese pe plus. Am o bănuială că asta s-a întâmplat tot mai accelerat de când au intervenit techbros cu algoritmul în viața noastră, pentru că cearta pe tabere face engagment și afișări, deci afișezi mai multe reclame.

Dacă te întrebi de ce Facebook nu elimină conturile alea făcute cu AI, vizibil, mai ales acum că știe toată lumea de ele, ei bine, e pentru că știe toată lumea de ele. Și o grămadă de oameni se aruncă acum să-i facă proști pe ăia care cred imaginile, și practic ai de două ori mai mult engagment.

Una din soluțiile de ieșire din problema asta ar fi practica recunoștinței, gratitude cum zic toți grifterii americani de self-help. Practic în fiecare zi scrii câte ceva pentru care ești mulțumit și recunoscător. Psihologic vorbind, asta e percepută ca o victorie, iată, e bine, sunt important, viața mea e ok. Și crește și testosteronul ăla. Problema e că pentru asta trebuie să crezi în Dumnezeu, pentru că orice om rațional înțelege la un moment dat că există un mare grad de aleatoriu în victoriile tale și ar fi penibil să crezi că ți se datorează exclusiv ție.

Dar dacă nu crezi, că există și opțiunea asta, soluția e să detectezi când vreo informație încearcă să te bage într-o echipă sau alta și să decizi că nu știi cu niciunele. Rămâi calm și studiezi totul de la distanță, cu atenție, observând lucrurile bune și rele. Ca și cum te-ai uita la un meci de fotbal în care nu șii cu nimeni și doar apreciezi care driblează bine și care nu prea face față. Genul ăsta de atitudine Zen te poate aduce într-un fel de homeostază emoțională. Seamănă un pic cu religiile asiatice, și poate ar fi bine să te obișnuiești cu ele, că la cum arată lumea acum, s-ar putea ca ăia să fie șefii în următorul secol.

Acestea fiind spuse, aș dori să închei cu urarea lui Mircea Horia Simionescu, “Trei miliarde de ani, pace!”