Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Vrăjeala cu lupta anti-fakenews e în plin avânt (ce trafic are Sputnik.md)

Cam de când UE a zis că o să ia foarte în serios faza cu fake-news m-am prins de manevră. Niște birocrați au găsit o sursă de sifonat bani la niște gargaragii și ăsta ar fi un moment bun.

Ca o chestie de culoare, de vreo doi ani e România cu fakenews-ul în gură, aveți idee de câte ori a fost chemat vreunul de la TNR să discute pe subiectul ăsta? Zero. Și nu că lucrez eu acolo aduc subiectul în discuție, ci că sunt totuși niște oameni care de 10 ani fac așa ceva, au întâlnit mecanisme, au scris știri care au fost luate de bune. Ce-i lipsește TNR-ului este o legătură cu statul (românesc sau european), ca să poată să spargă discuția cu parandărătul și cum spargem banii aiurea în timp ce ne prefacem că muncim pentru binele națiunii.

Discuția despre fakenews se poartă pe publicații serioase, gen g4media, aia fondată de doi inși plecați de la o publicație ce a dat celebrul fake cu balena albastră. Și-acolo era un băiat care explica cum face sputnik.md fakenews. Să mă repet: ca să alocăm bani trebuie să fie un pericol, iar dacă ăla nu e suficient, îl facem noi să pară. Acum pericolul sunt rușii, că rușii au agenție de propagandă, nu ca noi, și aia e periculoasă rău.

Să prezentăm mai întâi băiatul cu analiza:

Nicolae Țîbrigan este licenţiat în Sociologie la Universitatea din Bucureşti, absolvent al masterului de Studii de securitate din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti. În prezent este înscris la Şcoala doctorală de Sociologie. Începând cu 2013 devine asistent de cercetare la Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române.

Analiza se numește „studiu de caz” și explică cum se iau diplomele așa ușor în România. Sputnik.md a dat o vrăjeală, că dacă se bagă ideea aia cu armata obligatorie, atunci moldovenii care se îmbulzesc să ia cetățenia română ca să poată circula în UE vor fi chemați în armata română. Genul de prostie pe care l-ar da și RomâniaTV, Antena 3, Evenimentul Zilei, Hotnews, Digi, o întorci din titlu să iei click-uri.

Dar omul nu se oprește la demontarea acestei vrăjeli simple, pe care oricum un om rațional o pricepe, iar un prost nu contează că n-o citește, începe să explice cum și cât de influent e sputnik.md. Explică cu rangul Alexa, explică cum un fraier de pe-acolo, unu Racu spune că site-ul are 3 milioane de unici și apoi și explică în ce fel a făcut acei trei milioane de unici. Prin mârșăvii și roboți de internet care dau click-uri pe bani. Pentru că, normal, îl crezi pe ăla care lucrează la ziar de fakenews că ar spune adevărul.

Ce nu spune nicăieri este traficul sputnik.md, care e public, și n-a fost niciodată 3 milioane de unici, nici măcar adunat nici cu toți roboții făcători de click-uri.

sursa

Hai să traduc un pic: sputnik e un site cu vreo 20.000 de unici pe zi, scoși la click-bait. Că de-aia lunar situația e nasoală, maxim 360.000 de unici a scos într-o lună. Ăsta e nivelul blogărului NWRadu, și ăla e unul singur și nici nu scrie tâmpenii să panicheze cimpanzeii. Blogărul Zoso are de trei ori mai mulți unici lunar. Ziarul de propagandă geto-dacică Adevărul are 3 milioane, ăla e făcut cu o redacție întreagă de spammeri, nu cu trei milogi care se dau intelectuali pe net.

Acum, master-doctorandul cercetător Țîbrigan are o problemă cu studiul ăsta. Ori nu știe internet, să facă și el verificarea asta minimă, deci poate n-ar trebui să se aplece asupra studiilor pe subiecte de-astea complexe, gen „search pe Google”, ori știe internet și a omis intenționat această informație importantă. Că e bine să știm cât de periculos e dușmanul, nu? În primul caz e doar un impostor, în al doilea e de-a dreptul complice la construirea dușmanului „propaganda rusă”, ca să-i intre și lui banii de un șpriț la Control la fel cum le intră și păcălicilor de la Sputnik.md pentru un ceai în Londophone. Important e să fie agitație de suprafață, să iasă banul.

Bine, asta nu înseamnă că rușii nu fac manevre nasoale pe internet și că nu fac propagandă aiurea. Dar, ca s-o oprești, trebuie să știi ce faci, nu să mimezi „studii de caz”.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.