Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Vladimir Colin – Babel

Vladimir Colin este considerat de un autor anonim de pe Wikipedia cel mai important scriitor român de literatură științifico-fantastică și fantezie, iar acest cetățean necunoscut nu este singurul care crede asta. Având în vedere stilul de scriitură al câtorva din epigonii lui, sunt mai mulți care au aderat la religie. Sunt chiar și niște premii de SF românesc și un festival care poartă numele lui. Omul a câștigat și trei premii Eurocon (premiul european pentru SF) lucru neegalat de niciun alt scriitor român până acum. Având în vedere acest tezaur necunoscut (deși mai citisem ceva Colin când eram mic) am zis să lecturez „Babel”, cartea pentru care a luat primul Eurocon.

Și-acum, situația la fața locului e așa: omul scrie exemplar de prost. Vladimir Colin ar trebui predat în școli și cenacluri literare, atât de slab e la scriitură. E chiar unul din aceia care reușeste să fie submediocru pe mai multe niveluri. Primul nivel, cel mai vizibil, este cel legat de stil, unul metaforicizat până la sânge, ghebos de cuvinte și expresii care se doresc a fi interesante și care nu reușesc decât să fie puerile. Ai impresia că editorul l-a anunțat că pentru cartea asta e plătit la metaforă, iar omul deșartă tot ce poate acolo.

Al doilea nivel este cel de mânuire a vocabularului. Orice scriitor SF are tendința de a băga cuvinte noi care să descrie chestii noi în univers. În principiu ar fi ideal să bagi cât mai puține, mă rog, asta cred Asimov sau Silverberg, oameni care vin de undeva din afara fenomenului, că nu au câștigat niciun Eurocon. Dar, dacă tot bagi cuvinte, există un procedeu de tehnică narativă care te ajută să obișnuiești cititorul cu inveția ta lingvistică: îl folosești de vreo două trei ori în contexte diferite, o dată spui ce face, altă dată spui dai un detaliu despre cum arată până când lumea își face o idee cam ce este. Eventual și pui pe cineva să explice. Un exemplu bun ar fi gom-jabbarul Bene Geserit, din cărțile lui Frank Herbert, alt scriitor fără un Eurocon la activ. Colin evită această capcană și nu ajută pe fraierul care încearcă să-l citească nici măcar cu atât.

Ar fi și un al treilea nivel, sub mormanul de metafore infantile, vocabular inventat chinuit și dramă, ar trebuie să fie o poveste care, măcar ea, să curgă lin, cu sens, într-o direcție sau alta. Sau, poate nu, aparent se poate și să spui o povestea ca și cum te-ai rupt în băuturică toată noaptea, acum e 6 dimineața și simți nevoia să povestești cuiva ceva ce ți se pare ție interesant.

Acum, din ce am dedus eu, Babel spune povestea unui poet pământean, trist că i-a murit iubita, a unui asasin de pe Marte, trist că a trebuit să-și omoare mentorul și a unei extraterestre de pe Venus, și ea tristă pentru că trebuia să fie virgină și n-a fost, care se duc toți pe planeta Babel ca să nu mai fie triști. Planeta Babel e deținută de un tip care poate orice, deci îi tratează cu câteva iluzii optice și, conform declarațiilor autorului, îi torturează psihic. Venusiana reușete să-l învingă deodată pe acest tip, pentru că are multe puteri paranormale, una dintre ele fiind încheierea poveștii.

M-am dus pe Goodreads să-i dau 2/5 (ok, adică) mai mult pentru că sunt obișnuit cu stilul ăsta de haloimăs textual SF și nu m-a deranjat foarte tare. Plus că au fost simpatice/interesante unul-două elemente din universul construit. Un cititor neavizat s-ar enerva constant citind chestia asta. Practic nici nu voiam să scriu despre carte, dar m-am gândit că ar fi util pentru cineva care încearcă să scrie și el SF sau orice altceva: citește Babel și nu vezi cum nu se face. Influența lui Colin e destul de importantă prin lumea scriitorilor români de SF, oamenii încearcă să emuleze stilul ăla fără să știe că este abisal de prost. De-aia și au rezultatele pe care le au, supărările pe care le au și o frustrare că lumea nu înțelege ce valoare zace în ei.

În realitate nu e niciun secret: Vladimir Colin scrie prost, nu fă ca el.

Cartea se găsește la Nemira / Emag / Cărturești / Libris

Share links: | | Nou! Acum poți comanda

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.