Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Visul suedez

Înconjurați de visul american și de coșmarul rusesc am uitat să menționăm un vis palpabil ce poate fi trăit chiar aici în România. Băi, aici poți să trăiești visul suedez.

În primul rând îți umpli casa doar cu mobilă de la IKEA. Sau Jysk sau oricare, toate sunt la fel, mobilă de-aia funcțională, maxim trei culori. Mai pui niște perne colorate să nu înebunești și gata, ești pe jumătate suedez, trăiești ca unul.

Acuma doar trebuie să te comporți ca un suedez. Și dacă nu știi să te comporți ca un suedez, te duci la sursă, la Ambasada Suediei pe Facebook și ăia-ți spun non stop cum să fii suedez. Îți spune cine mai e șmecher pe la ei prin țară, cine ce film prost a mai făcut, de-astea, plus îți spune și cum să reacționezi la manele dacă ești cumva victima unui astfel de incident.

Pentru că nu știu dacă știți dar au fost manele la un festival, gen internetul a vorbit încontinuu despre faza asta. E, și ăla care a dat cu maneaua peste oameni era un domn suedez. Aparent niște oameni s-au simțit jigniți că le-a zis ăla, muzical vorbind, „ce faceți, maneliștilor, căcat dacă vă pun dansați, ne-am spart, dansați drogaților”. Ei, atunci Ambasada Suediei a sărit în apărarea suedezului lor și a transmis un mesaj de pace care suna cam așa:

Gen, e un gest urât să-i desconsideri pe ăia ca oameni doar că-s maneliști. Nu contează ce muzică ascultă. E, și având acest azimut moral, poți să te comporți ca un suedez. Iar dacă trăiești ca unul și te comporți ca unul, practic poți trăi visul suedez. Nici nu mai trebuie să gândești, intri pe pagina de Facebook, citești ce scrie acolo și gata. Dacă e ceva cu autostrăzi, sigur se laudă Ambasada cu ceva, dacă e căciula lui Cioloș în discuție, ambasada intervine și-ți comunică poziția suedeză oficială în materie de căciuli, dacă sunt manele, lovituri de stat, succese la Eurovision sau mari personalități care au trecut în neființă, ambasada Suediei îți va oferi și subiectul și cum trebuie să-l gândești, astfel încât să nu mai trebuiască să mai faci tu vreodată efortul ăsta.

Și acesta este visul suedez.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.