Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Visul românesc: fii mediocru dar sărac

Poți să începi din școală: până pe la vreo 17-18 ani nu dai nici un examen. Repetent n-ai cum să rămâi, obiceiul ăsta barbar a fost scos în afara legii de multișor. Așa că, tot ce trebuie să faci e să te prezinți la școală, cel puțin până în clasa a VIII-a. Ai grijă ca la examenul de capacitate să dai gherle, cu o medie de 2 sau 3 sigur ești repartizat la un liceu nenorocit, fost liceu industrial, undeva într-un oraș de la tine din județ care nu e chiar cel mai mișto oraș. Pentru că e imposibil să nu intri la liceu, nu mai e ca pe vremea mea.

Genul ăla de oraș care regretă că a fost făcut oraș. Fă liceul acolo, e perfect. În primul rând bagaboantele, cum sunt ele mai de la țară, ridică coada mai ușor, că așa e datina. În al doilea rând, dacă iei un 5, poate chiar un 6, te trimit ăia la olimpiade. Nu uita să te plângi că ești sărac, downloadează cea mai tristă manea despre sărăcie și dușmani pe iPhone-ul tău auriu și ascult-o în budă când ieși la fumat.

Când vine vremea Bac-ului, ai două variante. Prima, îți bagi picioarele, răsfoiești un pic manualele, iei cu nota minimă. Nu uita, la română oral e imposibil să-l pici, la scris e cam la fel dacă reproduci din memorie ceva pasaje din manual. La restul materiilor copiază, nu uita că ești la un liceu obosit cu un scop. Cerințele sunt mai mici aici. Apoi intri la ce facultate vrea mușchiul tău, nu există facultăți de elită în România. Pentru orice facultate de stat e una privată unde nu prea trebuie să calci decât la deschiderea anului și la licență. Fă un IDD, dă-i în mă-sa, nici măcar nu trebuie să știi cum arată sediul.

Sau poți să lași vreo câteva luni drogurile și bătura (am uitat să spun, trebuie să încerci toate drogurile și prostiile, de la krokodil la marijuana și vodcă în vene, nu contează dacă mori, oricum nu merită să apuci pensia, vorbim mai încolo), deci lași vreo câteva luni prostiile, intri în catonament și iei bacul cu 10. În 5 luni de zile poți să înveți pe de rost orice îți cer ăia. Și vei fi și vedetă, o să scrie ziarele de tine iar grasul care este președinte al consiliului județean îți va da un premiu că ai făcut județul mândru. Atunci te poți duce la o facultate în străinătate și nu te vei mai întoarce niciodată aici.

Dar dacă nu ai chef să muncești, termină facultatea, dă-te specialist social-media sau ceva. O meserie de-asta care o poate face oricine. Fă modulul pedagogic, fă-te profesor, o să ai trei luni de vacanță pe an și orice profesor care spune că nu e așa, minte. Dacă ești la stat ești asigurat. Nu uita să-ți bagi picioarele în ea de treabă, lumea detestă excelența. Fii mediocru, votează cu ăia de măresc salarii și pensii.

Nu uita să nu faci nici un efort pentru a ieși din sărăcie. Ia-ți o mașină distrusă, doar tablă și fum, n-o să iei niciodată vreo amendă, RAR-ul nu se ocupă de așa ceva. Nu-ți fă card sau cont în bancă, să nu știe ANAF-ul să dea de tine. Nu plăti niciodată întreținerea, este aproape imposibil să fii dat afară din casă dacă nu o plătești. Nu circula cu bilet nicăieri, ține buletinul doar acasă și, dacă ești dibaci și nu te speli, nu o să se atingă nimeni de tine.

Hei, dacă tot ai tabla aia de mașină, este legal cât timp ești ultra sărac să conduci beat. Carnet nu-ți trebuie, serios, nu e nimic ilegal în a conduce fără carnet. Băutura e doar așa, să-ți faci curaj. Sau să nu te plictisești.

Să nu-ți fie frică de boală: dacă ești ultra-sărac vei fi tratat la orice spital, că-s obligați să te trateze. Fă-ți cont pe Facebook și urlă pentru dreptate socială, să se ia impozit mai mare la bogați și mai mic la săraci ca tine. Să fie subvenționată căldura, apa, gazul și orice altceva, oricum nu le plătești dar, dacă vine ocazia, să profiți din plin. Scoate-ți un certificat de handicapat. Mută-te la țară și deplânge starea țărănimii și cum nu vine guvernul să-ți repare gardul.

Fă copii, primești bani de la stat să-i crești. Sau vinde-i la străini spre adopție, are balta pește.

Poate supraviețuiești până la pensie. Sau poate nu. Dacă ajungi la momentul ăla stai liniștit: chiar dacă nu ai muncit deloc toată viața, tot primești bani de la stat. Statul e prietenul tău. Și ajutor social. Și pachete pentru săraci. Și vin pompierii și-ți scot apa din curte dacă e inundație.


Ceva de genu, poate mai bâlbâit am zis și la podcastul de săptămâna asta.

Toate episoadele din podcast se pot asculta aici sau pe iTunes. Dacă dai cinci stele prinde bine. Sau ne poți contacta direct pe pagina de Facebook a podcastului, care se găsește aici. 

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.