Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Viitorul supravegheat

Futurologul Adrian Mihalțianu e speriat de ceea ce ne va aduce viitorul, o planetă în care toți vom fi supravegheați 24 din 24 de o forță despre care nu suntem foarte siguri că este una bine intenționată. De-aia și dă exemplul China și celebrul sistem de puncte sociale, care transformă partidul într-un fel de Big Brother. Și dacă te uiți la istoria umanității pe scurt, din perspectiva asta, nașpa ce vezi. Pe de altă parte, dacă lărgim un pic perspectiva, avem o situație mult mai interesantă.

Primo, faza cu sistemul social în China nu mi se pare chiar așa nasoală. Există un mugure de control de-ăsta și la noi, se numește permisul auto. Faci belele ți se iau puncte și dacă faci suficiente ți se supendă dreptul de a conduce mașina. La chinezi e mult mai lărgită faza, dacă ești nașpa pierzi chiar și dreptul de a merge cu trenul. Niciunul dintre cei care se uită urât la sistemul chinez nu se pune și în partea cealaltă: „ok, ce facem cu ăla care este constant bulangiu? Îl ucidem? Îl tolerăm până ne face tuturor viața de rahat?”

Oricum toate societățile se vor îndrepta spre genul ăsta de supraveghere pentru că suntem, ca oameni, din ce în ce mai căcănari. Și mă refer la chestii mici, nu că se naște un Stalin la fiecare 10 minute. Vorbesc de de-alea, parcat aiurea un pic, aruncat un chiștoc lângă coș, tras un picuț de chiul la muncă, toate care, dacă e să lei iei separat, nu sunt mare problemă. Dar dacă toată lumea face asta, ajungi la nivelul ăsta de țară, de exemplu, unde toate râurile sunt înfundate cu peturi și nu poți să mergi 100 de metri fără să vezi ceva mizerie pe stradă.

Dar nu asta e partea interesantă, partea interesantă e că am mai trecut prin asta și am supraviețuit. Pe vremuri exista o autoritate care vedea cam tot ce faci și te pedepsea pe măsură. Un fel de Moș Crăciun care lucra 24 din 24, nu doar de sărbători. Acea autoritate se numea „Dumnezeu”. E mișto să facem acuma mișto de această credință primitivă, dar în urmă cu vreo 200 de ani cam 90% din populație credea că e supravegheată non-stop de o autoritate despre care nu suntem foarte siguri că e bine intenționată. Dacă te uiți cu atenție prin cartea în care sunt descrise aventurile sale, vei afla că acest „Dumnezeu” nu era foarte tolerant și când sărea la bătaie, sărea la bătaie, rădea orașe și populații întregi. Existau oameni care credeau că dacă sunt nașparlii vine Dumnezeu și le distruge viața. Întreaga noastră civilizație s-a construit pe principiul ăsta, de-aia când mergi în fiecare sat sau oraș cât de cât civilizat vezi prima dată turla bisericii. Care nu a fost construită să ia popa bani, cum e la noi, care suntem popor păgân, necreștinat (dovezile abundă, nu le mai repet) ci ca să le aducă aminte oamenilor că e cineva care-i supraveghează și știe tot ce fac. Și odată pe săptămână veneau la biserică să le aducă aminte de faza asta, cu tot felul de povești. Iar multe dintre ele sunt foarte interesante, afli că Dumnezeu poate să-ți facă rău doar că a pus un pariu sau ceva, gen cazul lui Iov.

A fost bine, a fost nasol? Dacă tragem linie și pleznim un pic sjw-ii să tacă din gură, da. Gen, ăștia care știau de frica lui „Dumnezeu” au cucerit lumea, cap-coadă. Marea civilizație chineză, veche de milenii, enormă, a fost făcută muci de câțiva englezi fără dinți în gură, și-acum muncesc în draci să-și revină din șoc. Impresionat cum au devenit de curând cea mai mare economie a lumii până ești un pic atent și vezi că sunt cea mai mare țară de pe planetă ca număr de locuitori, au de toate și tot ce le trebuie și abia au reușit să iasă din sărăcie. Că n-au avut un „Dumnezeu”, și-au făcut unul, de la partid.

Că asta este, de fapt, noul sistem de urmărire prin camere video, drone, cookies și alte prostii, un nou Dumnezeu, de data asta tehnologic, care va fi controlat de niște oameni ca noi. Și nu știm dacă ăia sunt bine intenționați sau vor să ne exploateze. Ceea ce-i perfect, că n-am știut niciodată faza asta. Ce crezi, ăia care construiau Biserica Neagră (a durat vreo sută de ani construcția) s-au lămurit dacă nu cumva Dumnezeu îi exploatează pentru nevoile lui personale, prin intermediari?

Oricum o învârți, e clară tendința societății de supraveghere a semenilor ei, tocmai pentru că semenii ei sunt tot mai dezaxați și nu le e frică de nimic. Dar povestea mișto merge mai departe, după un timp oamenii speriați de Dumnezeu au început să-și dea seama, unii dintre ei, că pot fi cumsecade și fără să le fie teamă că le dă cineva cu trăznetul în casă dacă încalcă niște reguli de bază. Tot ce trebuie să facă e să fie morali. Și-așa am avut o întreagă evoluție umană și spirituală în secolele XIX și XX în care am trecut de la motor cu aburi la aterizări pe lună. Filozofia Petersoniană ar spune că lipsa de Dumnezeu a dus la ororile din secolul XX, recte comunism și ce naiba ideologie a avut Hitler. Asta e o variantă prea pesimistă, eu am impresia că războaiele și crimele alea oribile au fost mai mult facilitate de știință și tehnologie. Și Ghenghis Han a fost un măcelar teribil, nu l-a ajutat tehnologia să ne extermine pe toți, la fel ca pe Cezar, Traian sau alții.

Și la fel cum Dumnezeul ăla a murit, pentru niște oameni care au aflat că pot să-și facă singuri limite fără să le fie trăncănite la Biserică, la fel va muri și Dumnezeul ăsta tehnologic, tot de niște oameni care vor reuși să-și înfrâneze pornirile de a fi nașpa.

Iar autoritarismul e doar un vis umed care s-a dovedit de fiecare dată un eșec. Consumi mai multă energie într-un regim totalitar, că trebuie să folosești o parte din ea să obligi oamenii să facă chestii, în timp ce în societățile consensuale oamenii fac chestii de bună voie și chiar mai bine. E suficient să te uiți la o Dacie 1300 (care era o mașină proastă chiar și în vremea ei) să înțelegi ce înseamnă asta.

Deci, concluzie, ăsta cu supravegherea e un nou fel de Dumnezeu, și-o să se comporte la fel ca celălalt, că așa sunt Dumnezeii făcuți de oameni. N-o să fie nimic prea negru, nu de altceva, dar suntem singura specie inteligentă de pe pământ care poate oricând să zică „băi, știi ceva? Faceți borș, decideți ce vreți, bag piciorul, eu mă duc și mă spânzur și vă descurcați”.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.