Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Victorie regățeană în războiul cultural

Fiind născut la Brașov, și nevorbindu-se maghiara la mine-n casă, am fost acuzat din fragedă pruncie că sunt moldovean. Nu fără temei însă, mama mea provenea din Moldova iar tatăl meu nu. Această situație mă făcea mai moldovean decât moldovenii de rând, pentru că lăsam impresia unui moldovean lunecos, care vrea să ascundă că-i moldovean. În Brașov exista un antic război civil cultural între paelo-moldoveni și neo-moldoveni, primul grup acuzâdu-l pe al doilea că este prea plin de moldoveni. Nu știu, nu aveam prea mult TV pe vremea aia și nu avema ce face, de-aia acest război ideatic identitar. Și abia când am ajuns major am aflat că există un conflict de doi lei la o scară și mai largă, între regățeni și ardeleni.

Conform datelor adunate până acum situația e cam așa: ardelenii au o părere proastă despre regățeni, cetățenii din vechiul Regat al României, moldoveni, olteni și ilfoveni, și nu prea au încredere în ei. Au impresia că piesele de teatru ale lui Caragiale se aplică exclusiv regățenilor. În cultura populară s-a cultivat cu atenție o ideologie ardelenească, despre cum ardelenii sunt mult mai serioși, mai demni, mai buni ca români decât românii. Ardelenii sunt poate lenți, dar dârji, și foarte de încredere. Regățenii sunt ăia care trăncănesc toată ziua, las-o că merge și-așa, cinci minute pe avarii, șefu, ei sunt românii nașpa. Și le-a mers faza asta, că regățenii au oferit țării nenumărați lideri gargaragii, lunecoși și corupți, de la Adrian Năstase la Radu Vasile, de la Iliescu la Vadim. Ardelenii n-au prea ieșit în față, sau nu suficient de ardelenește. Parexamplu fostul ministru Andrei Marga e ardelean, e retardat de calibrul Ecaterina Andronescu, dar nu i-a rămas reputația. Lumea a uitat că era un intelectual ardelean super-imbecil, ca mulți care au invadat România.

În fine, nu contează, acum Ardealul e în mare belea. Ascensiunea fulminantă a lui Rareș Bogdan pune în pericol statuia ardeleanului serios, intelectual și serios. Pentru început să stabilim cât de ardelean e Rareș. Rareș Bogdan e atât de ardelean că are un tatuaj cu profetul Avram Iancu tatuat pe cerul gurii. Rareș Bogdan susține că-i ardelean la fiecare trei virgule, este atât de ardelean încât știe 2 (două) strofe la melodia aia „Tu Ardeal, tu Ardeal, noi suntem oșteniii, templu sfânt, templu sfââânt, Muuunțiii Apuseeeeni”. În privința intelectualității sale, putem spune că vorbim de un om de amploarea wikipedia, varianta românească, când îl auzi cum vorbește politică știi că el a cumpărat cărțile alea ce se vând la Universitate de 5 lei scrise de generali de birou de prin armata română, el e pe-acolo pe la „laserul lui Coandă”, n-o spune public dar o discută cu amicii. Dar este serios? Ei bine, da, Rareș Bogdan este atât de serios când vorbește despre situația gravă în care se află țara încât Cristian Tudor Popescu pare vesel pe lângă el.

Dacă până acum arhetipul negativ pentru regățean era Mitică Dragomir, iar pentru Ardeal pauză, că nu e ok să te iei de Tokes sau de Iohannis, că ești de-ăla, xenofob, ei bine, Rareș Bogdan umple acest gol și oferă un punct important în războiul ăsta cultural. Acum există muniție pentru discuțiile de la cârciumă, când se mai recomandă unu că e de prin Ardeal, că poți să-i zici „sunteți mulți ca Rareș Bogdan sau ăla e un caz izolat? Așa arată ardelenii, așa se comportă? Știam că moldovenii sunt bețivi iar oltenii olteni, dar voi, ardelenii, ce scuză aveți pentru ăla?”, ca să-i mai tai din elan.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.