Ovidiu Eftimie

Cartierul General

O victorie a la Pyrrhus

Pyrrhus din Epir a fost un rege al moloșilor, populație greacă din regiunea Epir și al Macedoniei. S-a remarcat ca un mare general, cunoscute fiind mai ales luptele sale din sudul Italiei împotriva statului roman. Chemat de orașul-stat Tarent în ajutor împotriva expansiunii romanilor, el a obținut două victorii în luptele cu aceștia, la Heracleia și Ausculum. Pierderile mari în rândul armatei sale din bătălia de la Ausculum l-ar fi făcut pe rege să exclame: “Încă o victorie ca aceasta și suntem pierduți!”

Am fost oarecum deranjat de mişcările de stradă “anti-RMGC” nu că nu ar fi justificate, ci că erau exclusiv focusate pe un singur subiect. Amploarea lor a fost un lucru bun, pe de altă parte, au canalizat supărarea pe o singură problemă. Iar noi avem probleme grave, proiectul RMGC fiind doar unul din simptome.

Pe scurt, proiectul RMGC e rău, e o chestie de care se fac vinovaţi toţi (să nu facă pe niznaii pedeliştii, sunt la fel de rău ca Ponta băgaţi în chestia asta). Dar, profitând de faptul că atenţia mişcărilor civice era concentrată pe acest subiect, alde Ponta şi complicii au găsit timp să bage economia în şanţ, prin măriri succesive de taxe şi impozite care au trecut oarecum neobservate. Neobservate de patrioţii din stradă. Avem aşa:

 1. Eliminarea limitei taxelor locale. Practic, acum, autorităţile locale pot mări taxele locale cât vor. Povara se va pune pe firme (că ăia au bani) şi nu pe populaţie (ăia votează). Nu veţi vedea taxe mai mari pe proprietate în centrul istoric, să nu mai stea ţiganii, pensionarii care au primit casă de la Tov. Ceauşescu, care nu-şi permit să repare clădirea. Nu, ăia votează, spargem firmele.
 2. Taxa pe stâlp. E vorba de taxe pentru construcţiile exceptate până acum de plata taxelor, reţelele electrice, eoliene şi hidrologice. Pe scurt, pentru Vidraru nu plăteai impozit, pentru stâlpul de electricitate nu. Acum da, banii ăia se vor vedea în factura la curent. Nu e o chestie nouă, în Braşov, s-a făcut o chestie de genul ăsta, aşa au fost convinţi reţeliştii să-şi bage cablurile în subteran, de-aia nu sunt multe sârme pe stâlpi în Braşov. Acolo procesul a durat 5 ani, în multe oraşe nu se va face aşa ceva ci se va mări preţul. Pur şi simplu. Inclusiv în Braşov, că Electrica e companie naţională, nu locală.
 3. Acciză de 7 cenţi în plus la carburant. Preţuri mari mai încolo. Nu se vor băga banii ăia în autostradă. Au mai fost de-astea, cumva codul fiscal nu permite ca o taxă specială să se adune într-un cont special. Banii vor intra în găleata mare şi apoi trebuie să speri că vor reveni la autostrăzi. Nu se va întâmpla asta.
 4. Creşterea accizelor în raport cu rata inflaţiei. Păi am mărit inflaţia, cu toate măsurile ăstea, acuma totul e să contribuim la ea.

Citiţi şi textul ăsta despre cum nu am fost cretini doar acum. Am fost cretini din vechime. Apoi vom avea pe Ponta ţipând că trebuie să dăm bani înapoi celor de la RMGC (eu personal cred că asta e o minciună, ăia nu pot scoate nici un leu de la noi dacă nu suntem lichele). Apoi putem sărbători în stradă cum i-am oferit o perdea de fum ciocoflenderului să bage ţara în perete.

Nu uitaţi, pe vremea împuşcatului (Năstase) impozitul pe profit era 38%. Firmele străine vor să fugă din ţară, ălea au mai văzut de-astea. Şi când pleacă corporaţia, cine te mai plăteşte să ai tu iPhone să protestezi în piaţă măcănind superior cum salvezi tu ţara?

Dacă acum aveţi impresia că vă întârzie salariile (şi le întârzie, şi prin publicitate, şi prin PR şi prin presa de maxim umor) să vedeţi cum o să fie când se cară marile corporaţii. Nu că li s-a interzis forajul ci că e mai ieftin în altă ţară.

Ca idee, în Moldova s-a ieftinit benzina. În Ungaria s-au redus facturile la utilităţi pentru a doua oară anul ăsta. De ce ar sta ăia aici când în jurul nostru e mişto şi, cel mai fain, nu sunt români?

15 Comments

 1. Este incredibil că oamenii au uitat că impozitul pe profit în vremea sinucisului Năstase era de 38%. Eu nu am cum să uit asta.
  Pe de altă parte, foarte multe s-ar schimba în România dacă nu ar mai fi negociat salariul net, ci brutul. “Da, pentru postul acesta salariul Dvs. este de 4.500 de lei. – Şi mie de ce îmi intră pe card doar 2.500 de lei?!?! – Pentru că 2.000 de lei îi ia Ponta şi face ce vrea el cu banii ăştia! – Daaa?!? – Da. – ABIA AŞTEPT ALEGERILE! BA NU! IES ÎN STRADĂ ŞI CER ALEGERI ANTICIPATE!!!”

  • eftimie

   Negru. Bani la negru. Ştim, suntem complici.

  • coke

   Si-acum ca impozitul pe profit e de 16%, vi se pare ca se ingramadesc firmele sa raporteze profit? Majoritatea au grija sa-l mascheze prin fel si fel de manevre, si prin tot felu de servichii si produse decontate in contabilitate dar care n-au fost niciodata achizitionate. Pe de alta parte suntem de rasu curcilor cum le-am dat celor de la Petrom petrolul, ca acum sa-l cumparam de la pompa de la ei, iar ei platesc un impozit pe profit doar de 16%, ca orice alta companie din Romania, chit ca Petromul exploateaza zacamintele, limitate de altfel, ale tarii.

   • augustin

    un detaliu
    impozitul pe profit este de 16%,dar sa spunem ca esti actionar si vrei partea ta din profit sub forma de dividend, vine statu si zice 16% din dividend la mine,
    deci de fapt impozitu” pe profit este de vreo 31% pentru fraieru care vrea banu pe persoana fizica si fraieru de mic actionar

    • augustin

     nu stiu cum e cu impozitarea asta de 16 % pentru filialele din romania ale corporatiilor,dar daca dupa plata impozitului pe profit de 16% mai platesc inca 16% din banii pe care vor sa ii trimita societati mama….atunci intelegi de ce valoarea adugata la o dacie raportata in romania este de pana in 100 de euro restul fiind optimizat fiscal catre gibraltar .

 2. Pyrrhus ăsta sigur e băsist.

 3. Daniel

  Nu inteleg de ce ar fi obligatia celor care au iesit in strada contra RMGC sa iasa in strada pentru toate celelalte cauze. De ce nu e obligatia autorului articolului de fata sa iasa in strada pentru aceste cauze?
  Sau daca ai iesit in strada contra ACTA si RMGC ai devenit automat protestatar de profesie si e obligatie civica sa iesi in strada la orice zic presa si bloggerii ca trebuie sa iesi?

 4. Cred ca totusi fiecare trebuie sa isi faca treaba, una singura si bine, ca un meserias. Un cizmar trebuie sa faca cizme, cei care protesteaza pentru Rosia Montana ar trebui sa protesteze fix doar pentru aia. Nu e treaba lor sa protesteze pentru renovarea fatadelor in centru vechi, reducerea impozitelor, etc.

  e ca si cum ii zici la singurul om care lucreaza in fabrica, dupa 8 ore, ca masinile din curte is murdare, acoperisul curge, deci prin urmare nu e bine ce a facut el la strungul ala, ca din cauza zgomotului nu -au prins ailalti 20 milioane ca mai sunt si alte probleme.

  Eu zic ca e ok ce au facut cei care au protestat pentru ceva in care cred si normal ar trebui ca fiecare sa iasa in strada, in fiecare saptamana sa ceara ceva in care cred. Politicos dar ferm si mai ales in fiecare saptamana. O democratie reala e o democratie participativa si e un efort permanent.

 5. ds92

  Eftimie, iti scriu pentru ca te vad mai rasarit decat pe alti blogger *cough*piticu*cough*.
  Pana sa incep sa spun chestii, tre sa stii ca nu sunt platit nici de Soros, nici de Craciun, nu-s nici organizator, nu-s nici ecoanarhist nici legionar… sunt doar un student la electronica putin mai indignat, asta e.

  Ideea astora de la Uniti Salvam este sa ne concentram pe chestiile la care suntem cei mai buni si cel mai bine pregatiti si la care avem cele mai mari sanse de ‘victorie’ (in cazul Rosiei Montane sunt activisti lafel de experti in Proiect ca si nea Tase de la rgmc… fac asta de 15 ani, dai naibi), cam lafel si cu gazele de sist.
  Ideea este sa putem sa ne adaugam la ‘CV’ o victorie mica: ori cu RM ori cu gazele de sistache, ori cu ambele.
  Daca vom avea succes cu una din cele doua, treaba asta o sa foloseasca foarte tare actualei societati civile. Lumea o sa zica: uite ba, am iesit in strada 2 luni, chiar daca ne-am fasait pe final (inevitabil), dar uite ca nu am iesit degeaba si ca am fost auziti, ne vor lua in calcul de-acum cand vor vrea sa faca vreo tampenie.

  Scopul celor de la Uniti Salvam este sa promoveze treaba cu iesitul in strada, societatea civila din Bucuresti/Romania. Societate care in viitor se va axa pe multe alte chestii. Deja o fac, dar nu este foarte organizata treaba (am ‘solidarizat’ cu cei cu sanatatea… chiar daca ne-au dat kick sindicalistii retardati de-acolo), solidarizam cu cei de miercurea asta cu 6% pt invatamant… etc.

  Sunt multe conspiratii legate de astia care ‘organizeaza’ Uniti Salvam-ul dar… tind sa nu le cred. Cred ca singura ‘conspiratie’ este cea de a promova ideea de protest in Romania (inafara de miscarile sindicale care-s niste mizerii patetice, nu exista proteste in Romania). Probabil de-asta au tinut oamenii mortis sa nu se faca nimic violent (vezi, anul trecut nu s-au impotrivit prea tare violentelor si a iesit nasolache… drept urmare… protestatarii de frica violentelor au plecat acasa si nu s-au mai intors in 2012).

  Din pacate, ca si in 90 (da, compar cu 90, sunt multicele similitudini), in cei din Piata Universitatii se da cu ca*at din toate partile (guvern,jandarmerie, media, bloguri).

  Nu obisnuiesc sa-mi expun pareri despre chestii de genul pe bloguri, nu prea ai cum si unde fara sa-ti iei pule la kil’… dar… cum am scris si la inceput)

 6. Cristina

  Felicitari pentru articol!
  O singura completare: “Povara se va pune pe firme (că ăia au bani) şi nu pe populaţie (ăia votează).” Aici se va intampla exact ca si in cazul taxei pe stalp. Povara va cadea pe populatie. Cea care inca mai munceste.. Si nu in sensul in care isi vor lua patronii jucariile si vor pleca, ci vor reduce salariile.. Doar vor avea motiv, nu? 🙂

 7. Mihai

  O varianta legala de a reduce impozitul platit este de a cheltui mai putin si a alege un job mai putin stresant (si mai putin platit).
  De ce sa lucrez pentru stat cand pot sa renunt sa imi iau tot felul de lucruri (marea majoritate inutile)?

 8. Nobody

  “ORDONANTA Nr. 70 din 29 august 1994” – deci in 1994 impozitul era de 38%;

  Nu as vrea sa-i iau apararea lui Nastase, dar sa fim corecti: in timpul lui, impozitul era 25% pe profit, 1.5% pe venit si 19%TVA.

 9. AurelianoB

  Iti spun eu cine ma plateste, cine m-a platit si pana acum, forta mea de munca. Pe care o prestez liber, in spatiul economiei globale, de ani buni. Cam atat. Sigur, corporatiile nu vor ca eu sa lucrez liber, ele sunt concurenta mea. Ei vor sa ma elimine, sa merg sa lucrez pe mai putini bani, la ei. Dar eu rezist vitejeste (inca)
  Poti astepta sa ti se dea (de la stat, de la corporatie) sau poti merge sa oferi (vei primi bani in schimb).

  PS: Nu spun ca nu ai dreptate (taxele ne omoara, ai perfecta dreptate). Dar a ma intreba de ce nu protestez pentru asta nu-i contraargument bun impotriva protestului cu Rosia. In plus, nu ma pot muta in strada. Deci, protesteaza tu impotriva taxelor, eu impotriva proiectului rmgc si tot asa. Iar la final de luna ne intalnim toti la un mare protest impotriva clasei politice. Nu zici ca-i just?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén