Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

O victorie a la Pyrrhus

Pyrrhus din Epir a fost un rege al moloșilor, populație greacă din regiunea Epir și al Macedoniei. S-a remarcat ca un mare general, cunoscute fiind mai ales luptele sale din sudul Italiei împotriva statului roman. Chemat de orașul-stat Tarent în ajutor împotriva expansiunii romanilor, el a obținut două victorii în luptele cu aceștia, la Heracleia și Ausculum. Pierderile mari în rândul armatei sale din bătălia de la Ausculum l-ar fi făcut pe rege să exclame: “Încă o victorie ca aceasta și suntem pierduți!”

Am fost oarecum deranjat de mişcările de stradă “anti-RMGC” nu că nu ar fi justificate, ci că erau exclusiv focusate pe un singur subiect. Amploarea lor a fost un lucru bun, pe de altă parte, au canalizat supărarea pe o singură problemă. Iar noi avem probleme grave, proiectul RMGC fiind doar unul din simptome.

Pe scurt, proiectul RMGC e rău, e o chestie de care se fac vinovaţi toţi (să nu facă pe niznaii pedeliştii, sunt la fel de rău ca Ponta băgaţi în chestia asta). Dar, profitând de faptul că atenţia mişcărilor civice era concentrată pe acest subiect, alde Ponta şi complicii au găsit timp să bage economia în şanţ, prin măriri succesive de taxe şi impozite care au trecut oarecum neobservate. Neobservate de patrioţii din stradă. Avem aşa:

  1. Eliminarea limitei taxelor locale. Practic, acum, autorităţile locale pot mări taxele locale cât vor. Povara se va pune pe firme (că ăia au bani) şi nu pe populaţie (ăia votează). Nu veţi vedea taxe mai mari pe proprietate în centrul istoric, să nu mai stea ţiganii, pensionarii care au primit casă de la Tov. Ceauşescu, care nu-şi permit să repare clădirea. Nu, ăia votează, spargem firmele.
  2. Taxa pe stâlp. E vorba de taxe pentru construcţiile exceptate până acum de plata taxelor, reţelele electrice, eoliene şi hidrologice. Pe scurt, pentru Vidraru nu plăteai impozit, pentru stâlpul de electricitate nu. Acum da, banii ăia se vor vedea în factura la curent. Nu e o chestie nouă, în Braşov, s-a făcut o chestie de genul ăsta, aşa au fost convinţi reţeliştii să-şi bage cablurile în subteran, de-aia nu sunt multe sârme pe stâlpi în Braşov. Acolo procesul a durat 5 ani, în multe oraşe nu se va face aşa ceva ci se va mări preţul. Pur şi simplu. Inclusiv în Braşov, că Electrica e companie naţională, nu locală.
  3. Acciză de 7 cenţi în plus la carburant. Preţuri mari mai încolo. Nu se vor băga banii ăia în autostradă. Au mai fost de-astea, cumva codul fiscal nu permite ca o taxă specială să se adune într-un cont special. Banii vor intra în găleata mare şi apoi trebuie să speri că vor reveni la autostrăzi. Nu se va întâmpla asta.
  4. Creşterea accizelor în raport cu rata inflaţiei. Păi am mărit inflaţia, cu toate măsurile ăstea, acuma totul e să contribuim la ea.

Citiţi şi textul ăsta despre cum nu am fost cretini doar acum. Am fost cretini din vechime. Apoi vom avea pe Ponta ţipând că trebuie să dăm bani înapoi celor de la RMGC (eu personal cred că asta e o minciună, ăia nu pot scoate nici un leu de la noi dacă nu suntem lichele). Apoi putem sărbători în stradă cum i-am oferit o perdea de fum ciocoflenderului să bage ţara în perete.

Nu uitaţi, pe vremea împuşcatului (Năstase) impozitul pe profit era 38%. Firmele străine vor să fugă din ţară, ălea au mai văzut de-astea. Şi când pleacă corporaţia, cine te mai plăteşte să ai tu iPhone să protestezi în piaţă măcănind superior cum salvezi tu ţara?

Dacă acum aveţi impresia că vă întârzie salariile (şi le întârzie, şi prin publicitate, şi prin PR şi prin presa de maxim umor) să vedeţi cum o să fie când se cară marile corporaţii. Nu că li s-a interzis forajul ci că e mai ieftin în altă ţară.

Ca idee, în Moldova s-a ieftinit benzina. În Ungaria s-au redus facturile la utilităţi pentru a doua oară anul ăsta. De ce ar sta ăia aici când în jurul nostru e mişto şi, cel mai fain, nu sunt români?

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.