Cartierul General

O veste tristă despre IQ-ul românesc

Datele despre IQ pe țări ne arată că IQ-ul mediu în România este, după diferite surse, între 91 și 94. Ultima variantă, cea din 2012, ne arată un IQ mediu de 91. Asta e limita de jos a inteligenței normale, sub 90 ești considerat deja prost, sub 70, retardat mintal. Republica Moldova stă un pic mai bine decât noi, cu un iq mediu de 92, și e și o explicație pentru asta.

Bun, și-acum, cifrele astea s-au obținut în urma unui studiu făcut de doi profesori în 80 de țări unde s-au administrat teste de IQ populație. Discutând de cazul particular România, cam ce fel de oameni credeți că au participat la studiul ăsta? Băieții ăia din județele moldovene Vaslui-Iași-Neamț unde răpirea și violul în grup al minorelor e un obicei aproape? Ceva mă face să cred că n-au avut timp să completeze testul, aveau altă treabă. Sau poate nu erau la viol dar pur și simplu erau săraci, iar omul sărac n-are timp să facă de-astea, trebuie să se concetreze pe alte lucruri.

România este țara din Europa cele mai mari performanțe în materie de sărăcie și abandon școlar, cam jumătate din populație, factori care influențează cât de cât IQ-ul. Nu mult, dar suficient. A, și faptul că jumătate din populație este super-săracă înseamnă că aproximativ jumătate din cei care ar fi putut da testul de IQ nu l-au dat, că nici nu știu unde este școala sau să citească un anunț de genul „hai să dai testul ăsta, că primești un ciubuc”. 91 este IQ-ul mediu al populației cât de cât avantajate din România.

Așa că o estimare corectă înseamnă să scădem un 25% din IQ-ul ăla mediu. Și ajungem la un 68,25 IQ mediu, adică retard mintal. Asta-i media. Ceea ce înseamnă că unul din doi oameni pe care-i întâlnești pe stradă sunt retardați mintal, lucru nasol rău care ar trebui tratat cu atenție. Și vă spun un secret, din punct de vedere al legii, poți vota dacă ești retardat mintal dovedit clinic, nu ai nici o opreliște. Iar oamenii ăștia nu stau în rezervații de retardați, sunt printre noi, e o greșeală să presupunem că sunt doar la sate. Sunt și prin orașe, au dispărut toate filtrele care i-ar putea cumva separa, identifica și ajuta.

IQ-ul este în scădere

În momentul de față poți să intri în clasa 0 la școală și să nu mai gândești până termini facultatea. Sunt 20 de ani de pauză intelectuală. Nu se mai lasă oameni repetenți, ajungi fără probleme în clasa a 8-a. Examenul de capacitate îți oferă doar o evaluare, nu contează cu ce note îl iei că tot intri la un liceu. Iar nicio formă de repetenție, ajungi la Bacalaureat, ultimul hop. În ultimii ani s-au făcut eforturi repetate pentru ca acest examen să fie extrem de ușor, dacă nu credeți vorbiți cu un absolvent de liceu, de exemplu, la Română-oral e suficient să-ți spui numele pentru nota de trecere. 17 ani de pauză, dacă ai noroc, sau ești într-un liceu unde securitatea e mai laxă (cam 90% din liceele din România) și știi de unde să copiezi pentru examen, poți să intri la o facultate, adică marele hop să dai niște bani să fii admis. Licențele sunt plagiate într-o veselie și nimeni nu e foarte îngrijorat de asta.

A doua problemă cu estimarea aia de IQ e că e făcută prin 2012, cam ultima oară când am avut un recensământ al populației. În momentul de față românii sunt a doua nație de emigranți după Siria, și ăia au război civil în țară. Ce oameni crezi că au tulit-o de-aici, ăia care abia pot să-și scrie numele? Conform datelor de recensământ, populația de etnie română din România a scăzut între 2002 și 2011 de la 19 la 16 milioane. De-aia republica Moldova are un IQ mai ridicat decât România, că au o populație de etnie rusă mai importantă iar IQ-ul mediu în Rusia este, conform aceluiași studiu, 97. Vecinii ucrainieni au 94.

Și veștile cele mai proaste

Teoretic, IQ-ul nu poate fi crescut, e ceva genetic. Dar poate fi ajutat, cu câteva puncte ici colo. Prin educație și ridicarea nivelului de trai. Cu educația am lămurit-o, nu doar că nu se face, nici nu se încearcă să se schimbe. Toată discuția este despre cum să facem învățământul mai serios, dar fără o schimbare serioasă de paradigmă. Încă ne închinăm la ideile lui Spiru Haret, iar alea sunt vechi de un secol.

Cât despre nivelul de trai, iar nu facem nimic corect. Singura chestie pe care știe s-o facă statul e să dea bani oamenilor cât să nu moară de foame și cam atât. Nu există un plan de a-i scoate din sărăcie pe cei ce sunt săraci ci doar idei despre cum să le dăm banii și cum să le luăm banii. Nu există o strategie de revitalizare a zonelor măcinate de sărăcie. Conversia profesională, educația muncii, sunt doar niște teme vânturate în față pentru ciordit niște fonduri.

Adunând astea, mai putem scădea vreo 10 pucte de IQ. Asaltul tehnologic din ultima vreme înseamnă un singur lucru: că locurile de muncă pentru cei cu IQ redus, să zicem DJ, șofer, încărcător/descărcător, vânzător cu amănuntul vor fi tot mai puține iar oamenii ăia vor fi tot mai săraci. Aplaudăm cum Emag face recorduri de vânzări, dar asta înseamnă că celelalte magazine nu fac, că e o limită de cât putem cumpăra. Iar celelalte magazine vor reduce din personal.

Nu e o coincidență că majoritatea marilor companii private din România sunt conduse de străini, să fii manager de companie presupune un anumit nivel de IQ și de educație.

Și să nu credem că e o chestie care se întâmplă undeva în exterior, în afara bulei noastre. Conform datelor de audiență, cel mai urmărit talk-show TV pe publicul comercial (adică ăla bun, cu bani, cu ceva școală, urban, în floarea vârstei) este o emisiune a Danei Grecu numită „Adevăruri ascunse”. Da, este despre chestii paranormale, conspirații și magii.