Ovidiu Eftimie

Cartierul General

„Veloce”

În Gara Brașov e un automat de bilete pentru autobuz, cam ca alea de la metrou. Poți cumpăra bilete cu card sau cash și este atât de simplu încât îl poate folosi chiar oricine care are trei neuroni. În fața lui stăteau două fete care păreau că abia terminaseră liceul și chicoteau. După un timp le-am întrebat „cumpărați sau doar vă uitați la el?”. S-au iritat un pic și mi-au dat asigurări că chiar își doresc să cumpere bilet.

Lângă era un domn mai în vârstă, să tot fi avut 55+ ani. Ăsta privea mult mai relaxat problema și le citea fetelor ce scria pe ecran „acum apăsați ăla, plata chash”. Ăstea se mișcau ca mortu’ și erau iritate la maxim că primeau instrucțiuni de-astea și păreau proaste în public. La final, omul a tras concluzia că-s cam anafabete și nu știu să citească, eu că-s needucate ca mai toată lumea în ziua de azi și de-aia se enervează când primesc informații.

Faza e că e o lipsă de educație, și ghinionul lor e că nu are cine să le-o dea. Iar ca să explic asta trebuie să călătorim în Italia, unde românii se umplu de bani și din muncă cinsitită, unde sunt plătiți mai bine nu în bătaie de joc ca aici și alte povești pe care le-ați mai auzit. Ce n-ați auzit, că nu prea se spune asta, e că unul din primele cuvinte pe care le înveți pe șantier în construcții este „veloce”. Probabil și la spanioli e unul similar. Vine un șefuț de echipă și stă pe capul tău „ai, veloce, veloce” adică mișcă-te mai repede. Nu prea poți să cari o găleală de ciment cu orele, trebuie să te miști. Toți ăia care fac bani pe-acolo se mișcă de două ori mai rapid ca în România.

Știi secvența aia din Moromeții când patriarhul Ilie e la câmp cu familia și el se mișcă foarte lent spre tarlaua unui vecin, să mai bage o țigară, să-l țină pe ăla de vorbă? Aia e. Ăla e punctul de unde ar putea începe educația, „băi, rapid, mișcarea, hai, veloce, avem treabă. Vezi că ăla e un ratat, nu fă ca el, asta duce la dezastru. Totul se destramă în jurul lui. Mișcă-te”. Fumezi mai puțin la muncă acolo, cam două țigări pe ziua de lucru, una la masa de prânz, alta când ai terminat treaba. Valabil și când zugrăvești, faci curat prin casele oamenilor, alte daravele. Ăia care prind rapid șpilul ăsta fac bani, oamenii care o lălăie constant, nu, zic că sunt străinii răi.

Deplasează-te un pic prin țara asta și vezi câți oameni sunt extrem de lenți la muncă. Nu că-s ardeleni, că tot timpul găsesc altceva de făcut, că salariul e prea mic să dea el 100% din energie, că a venit la job să aibă de unde să se stea câteva ore, că admiră peisajul, că are de bârfit cu colegii, că trebuie să verifice Facebook-ul. Uită-te câți stau cu telefonul în ureche și discută diverse cu „o prietenă”. Și nimeni, nicăieri, nu le spune, băi, de-aia ai tu mai puține decât celălaltul, că ești lent. Și dacă nu-i spune nimeni, face prespuneri, că ăla e mai norocos, mai hoț, mai șmecher, începe să-l urască, vede doar finalul și nu procesul, pe scurt, ăla are mai mulți bani. Și trebuie să-i luăm de la el. Atâta doar că sunt greu de luat, pentru că ăla e mult mai rapid și, mai ales, pe măsură ce face lucrurile astea e mult mai în față decât ăla care a frecat-o aiurea. Lentoarea în orice aspect al vieții apare și la muncă și duce la rezultatele cunoscute.

Și cinci minute pierdute cu fiecare rahat, pentru că nu ești atent la ceea ce faci, se-adună, zi de zi pierzi cam două ore. Salariul minim pe economie e vreo 11,4 lei pe oră, într-un an asta înseamnă cam 6000 de lei pierduți. De banii ăștia poți să-ți iei un iPhone!

9 Comments

 1. adi

  Inainte sa revin la a face, am lucrat in hr la a arata cum se face. Printre chestiile care m-au interesat a fost productivitatea. Drept care, mai mult ochiometric asa, am masurat-o si le-am dat sefilor rezultatele: in marea majoritate a cazurilor productivitatea reala pe zi e undeva intre 2-3 ore, hai 4 cu indulgenta.

  Toata povestea s-a terminat cu ei nefacand nimic pentru ca, in loc sa treaca la treaba si sa rezolve problema ca orice om normal, au ales sa o ignore deoarece si ei erau responsabili de problema asta. E vorba aia cu inginerul e intotdeauna de vina si nu le pica prea bine la stima de sine. Plus ca ar fi trebuit sa munceasca, doamne fereste!

  In fine, revenind la productivitatea slaba, sunt de aceeasi parere ca educatia e unul dintre motive, daca nu chiar principalul. Ma oftica risipa asta de timp, ca ma afecteaza cu labageala asta infantila si iresponsabila. Si mai frustrant e ca nu vor nici sa inteleaga ca in felul asta ne futem unii pe altii si batem pasul pe loc. E un domino care la final arata de ce avem ce avem in tara asta.

 2. Remington Steele

  Am o tanti la muncă, pe la vârsta noastră, care se mișcă foarte foarte încet și înțelege lucrurile greu spre foarte greu. Nu stă pe telefon, nu stă pe net, dar procesorul ei a atins maximul posibil. Se plânge de fiecare dată că are salariul prea mic (Știu eu pe cineva, șofer la mare magazin de șuruburi, care are salariul mai mare ca al meu. Primul meu gând a fost: du-te șofer la magazinul de șuruburi). Când îi explic exact ce greșește, ce are de îmbunătățit, e de acord cu mine și zice că ea trebuie să se schimbe. După două luni, reluăm procesul, deși pe parcurs urmăresc ce face și îi spun iar ce trebuie să îmbunătățească și mai mult. Nu are nici o treabă. E în continuarea în lumea ei 🙂

  • Remington,”trebuie” = presiune externă. Adică cineva care cere. Fără ca eu să fiu convins/ă că am de ce să dau. Deci voi găsi căi să sabotez.

   ”Vreau” = presiune internă. Eu ce. O să găsesc căi să fac.

   • Remington Steele

    Belle: “Când îi explic exact ce greșește, ce are de îmbunătățit, e de acord cu mine și zice că EA TREBUIE să se schimbe” Ea zice că trebuie. Sau ai citit doar partea în care îi repet după 2 luni ce trebuie să schimbe pentru că așa zisese ea?

    • Andrei

     Remingtoane, mai citește o dată ce ți-a spus omul de mai sus, că nu ai înțeles nimic. Vezi dincolo de potrivirea de termeni, dacă îți permite CPU-ul.

 3. J

  acum ca piata muncii tipa dupa noi angajati, nu au nici presiunea ca is dati in strada.

  educatia e procedeu de durata, politicul se voteaza des.

  ramane la fel.

 4. Emil C

  Nu. De exemplu la casele de la hipermarket, ăia de afară sînt MULT mai lenți ca ăștia din România.
  Face parte din mitul urban care umblă pe rețelele sociale (la ăia “buni”) că românul e mai prost ca ăla de dincolo. Nu e adevărat. E doar mai needucat și nu i se impune respectarea legii, aia e problema. De exemplu, eu am observat cum au început localurile să se mai relaxeze la chestiunea fumatului. Nu avem “law enforcement”. La fel și cu petardele care se găsesc oriunde la piață.

 5. DanC

  So true! 🙂 Faza reala pe la 1-2 sep anu’ asta: in Ierusalim la sf mormant, coada mare de intrat in capela-cavou. Nu pot intra multi, locul e mic. Coada toata de romanashi. Si cum romanashul vrea sa stea-nene, nu gluma (ce altii la coada? care respect fata de timpul altora?) – un calugar grec era tot timpul pe-acolo cu “Hai Romania, REPEDE!” Romania, nu România. Si ma gandeam – bre, ce dreptate uriasa pe calugarul ala! Pt ca e valabila pt toata Romania in veacul-vecilor-amin. Adica hai Romania mai repede, lumea avanseaza, se dezvolta si noi tot langa o tinem, futem meciul de 2mii de ani.

 6. alunelu

  Instalatorul care mai vine sa imi lucreze una-alta cand am nevoie a fost la lucru si pe afara. In Franta era in primele zile la un job nou, perioada de proba, lucra la un bloc, alerga sus-jos pe scari, pana l-a oprit sefu’ (francez) si i-a zis “Catalin, ia-o incet, nu e nevoie sa alergi, poate cazi, daca te accidentezi cine mai trimite bani acasa? Calm the fuck down, nu e nevoie sa te agiti in halul asta”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén