Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Vasluiul este exact ceea ce se spune despre el și nimic mai mult

Recent un tip ce se recomandă jurnalist, deși scrie la Descopera.ro, a scris un text infantil despre cum s-a săturat să tot audă că Vasluiul e un județ plin de bețivi și violatori când, în realitate, nu este așa. Și, ca argumente, aduce o listă cu personalități care s-au născut acolo, de la Cuza la Tonița.

Și pentru că tot primesc textul ăla de la diverși, că nefericitul crede că tot răul e din cauza unora ca mine, îmi permit să zic câteva lucruri.

1. Dumitru Prunariu s-a născut în Brașov dar asta nu mă face pe mine cosmonaut. Imnul Național s-a scris aici (în ciuda a ceea ce spun câțiva alcoolici din Oltenia) dar asta nu mă face pe mine poet. Horia Brenciu s-a născut în Brașov dar asta… aici am greșit, și eu cânt la fel de prost și enervant.

2. Toate județele țării au păcatele lor, e suficient să urmărești seria Descoperă România de pe TNR să vezi că pentru fiecare există o răutate, o glumă. Ce deosebește județele mișto de judele nasoale e că în alea mișto se întâmplă și chestii mișto, nu doar violuri, crime și incesturi.

Și mă reîntorc la Brașov. Zona Făgărașului este capitala mondială a oamenilor care conduc beți fără permis. Verificați un pic, în fiecare săptămână e o știre cu un băiat de-ăsta. Accidente rutiere pe DN13 cu morți sunt săptămânal. Morți violente. În Brașov sunt și cele mai multe crime dubioase nerezolvate în care Poliția a făcut exces de zel și a băgat nevinovați la bulău. La un moment dat mai toți angajații de la Poliția Rutieră au dat cu subsemnatul la DNA pentru șpagă și alte minunății.

A avut o perioadă în care zeci de mii de muncitori au ieșit în stradă să ceară salarii gratis pentru o industrie moartă, să mai poată freca menta prin uzină și scoată produse de calitate inferioară spre execrabilă, oameni care au șantajat cu nesimțire statul. Oameni care te atacau pe stradă când te duceai la muncă, că ei aveau chef de blocat intersecția și nu erai alături de ei. Niște jeguri, i-am văzut cu ochii mei.

Dar ce înclină balanța în cealaltă parte sunt lucrurile bune. Brașovul arată ok, nu arată distrus și părăsit precum Constanța. Sunt lucruri amenajate, cine vine aici vede măcar că nu e gunoi pe stradă. Brașovul a eliminat câinii de pe străzi și cablurile de pe stâlpi. Sunt chestii marcate. Sunt intersecții făcute cu o oarecare logică. Sunt trotuare întregi pe care nu găsești mașini parcate. Poți să-ți rezolvi treaba la primărie în câteva minute. Străzi luminate. Toate aceste mici detalii îi fac pe oamenii de acolo să se simtă un pic mai bine, să fie un pic mai optimiști.

A fost o vreme când s-a dat vina pe altcineva pentru cum arată orașul și județul. Și-acum se mai practică, încă mai crede lumea că Bucureștiul e de vină că nu e aeroport.

Dar când au fost crime, și au fost, n-am dat vina pe presa națională. Sunt probleme cu săracii, sunt probleme cu țiganii, am văzut cu ochii mei cum îi doare-n fund pe Romani Criss (să dau doar un exemplu) de situația de-aici. Dar lucrurile s-au schimbat, încet încet. Pentru că au fost oameni, bărbați și femei, care nu au dat vina pe alții, au dat vina pe ai lor, au criticat și au încercat să schimbe ceva. Chiar și ăștia, anchetații, primarul și președintele de CJ, au făcut ceva. Scripcaru corupt este peste 99% din primarii din țara asta.

Vasluiul este, acum, o adunătură de bețivi violatori incestuoși, plus câțiva amețiți ca Nicu Pârlog care crede că pentru situația de acolo sunt glumeții de vină. Nu, te deranjează ce e acolo? Schimbă ceva. Fă o petiție împotriva violatorilor, tu, vasluianul, nu restul țării. Au fost niște oameni în fața judecătoriei, ăia ce voiau condamnarea violatorilor și cereau justiției să se miște mai cu talent. Ăia sunt peste plângăciosul ăsta care s-a săturat. Ăștia vor schimba acel județ, dacă vor. Bă, da ieșiți în stradă și cereți și mai mult pentru seria de pedofili incestuoși de-acolo. Faceți campanii, schimbați mentalități. Statuia lui Cuza nu va face asta în locul vostru.

Când în Vaslui o să fie mai multe chestii mișto decât violuri nu o să mai râdă lumea de vasluieni. O să râdă de Iași.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.