Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Un șmen cu Start-Up Nation

Amicul meu, genul de om care încearcă să trăiască cinstit având impresia că cam toți din jurul lui fac același lucru, face un dosar pentru Start-Up Nation, pentru vreo 30.000 de euro că vrea să-și facă o firmuliță. Dosarul frumos, bine făcut, s-a consultat cu o prietenă pricepută în de-astea, 100 de puncte, excelent. La numărul de angajați pune patru, dacă faci un calcul o să observi că ăsta e maximul de oameni pe care-i poți plăti cu 30.000 de euro vreme de doi ani.

Se-afișează listele, e pe locul doișpemii și ceva, că n-a avut loc de oameni cu 30 de angajați, 15, 8, în fine, cifre de-astea nesustenabile dacă ai încerca să faci o afacere reală. Și ce află, aflu și eu că-mi narează la o berică. Ești mic șmenar local și ai o firmă cu 50 de angajați, ai un om în minister care-ți șoptește cum se va face departajarea, adică criteriul principal o să fie numărul de angajați. Faci repede o firmă, durează câteva zile, e mai ușor acum că s-au făcut pași în direcția asta. Muți angajații de pe o firmă pe alta, faci și un contract cu firma mare să înceapă treaba bine. Ăia, angajații, lucrează practic în același loc, fac același lucru, doar că acum pe firma câștigătoare de Start-up Nation.

Dup-aia ai de ales, ori îi ții pe ăia doi ani și încasezi banii cu țârâita, ori vinzi mai departe proiectul pe OLX la un fraier care n-a intrat în program, iei banii direct, a doua zi muți angajații la loc, țac pac, ai făcut un ciubuc. Bine, mai sunt niște detalii și finețuri, dar în principiu așa funcționează afacerile cu statul 😉

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.