Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Trei pisici care au realizat mai mult în viață decât majoritatea dintre noi

Prima, și poate cea mai cunoscută, este Tama din localitatea Kinokawa din prefectura Wakayama. În 2004 stația de tren din orășel urma să fie desființată pentru că nu era eficientă economic. Cetățenii au protestat, compania care opera linia, Wakayama Electric Railway (WER) a ajuns la un compromis: dă toți angajații afară și a lăsat ca „station master” oameni care lucrează la biznisurile din zonă. Pentru că japonezii au simțul umorului, și pentru că oricum job-ul era irelevant, au pus pisica Tama drept „Station manager”.

foto: Zooming Japan

în 2007 oficialii WER i-au acordat în mod oficial titlul „Station Manager” și îndatorirea de a întâmpina pasagerii. Și nu degeaba, estimările au arătat că a adus economiei locale cam 10 milioane de dolari din turism, afișe, cărticele și alte suveniruri. Există și un termen pentru asta, Nekonomics, care evaluează impactul pisicilor mascotă asupra economiei. În 2010 a fost promovată ca „Operation Officer”, în 2011 „Managing Executive Officer”, care însemna al treilea în ierarhia companiei, după președintele companiei și „managing directorul”, iar în 2013 a fost numită președinte onorific pe viață al micii companii feroviare. A murit în 2015, a avut parte de o înmormântare shinto și i s-a făcut și un altar în zonă.

Sursa: Site-ul oficial al guvernului britanic.

Larry în schimb este încă viu, ocupă postul de Șef Prinzător de Șoareci al cabinetului primului ministru. A servit, deocamdată, sub doi premieri, David Cameron și Theresa May. Postul a fost înființat prin 1929, dar Larry este primul care are titlul cu această denumire. A fost adus în 2011, după ce au început să observe șoareci în zonă și aparent este foarte puturos, nu-și prea face treaba. În schimb duce un război politic și fizic cu Palmerston, Șef Prinzător de Șoareci la Ministerul de Externe Britanic.

Palmerston – ȘPȘ la Ministerul de Externe UK

Palmerston a fost prins în timp ce încerca să intre în cabinetul prim-ministrul din Dowing Street 10 în iulie 2016 și dat afară cu poliția. În 2017 a numit primii emisari de peste hotare, respectiv pe Lawrence of Abdoun, la ambasada britanică din Amman și Leyla Pixie la consulatul general din Istanbul.

Bonus: Brigadierul Nils Olav, „colonel-in-chief” al gărzii regale norvegiene, al treilea pinguin care poartă acest nume și cel mai înalt în grad dintre toți. Locuiește la Zoo Edinburgh și este ridicat în grad de fiecare dată când este vizitat de batalionul norvegian.

Sir Nils inspectând trupele după ce a fost făcut cavaler. Sursa: Ministerul Apărării UK
Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.