Prima ar fi că, după o lungă pleiadă de slujbași la stat, apare și unul care a lucrat în mediul privat, în mai multe firme, acest Lucian Romașcanu. Oamenii care lucrează doar la stat au tendința de a crede că bugetul statului e buzunar fără fund și nu au proprietatea banilor, li se pare ok orice sumă. La privat știi ce înseamnă niște frâne și auzi des, mai ales în presă, a dracului de des „n-avem buget”. Da, a fost director la Libertatea și CanCan, lucru care ne duce la a doua chestiune importantă.

Ziarele astea, Libertatea și CanCan nu sunt chiar cele mai infecte publicații de pe piață. Serios, eu citesc zilnic tabloide, de departe cel mai jegos este WowBiz, unde sunt niște corbi. Principala preocupare a redactorilor WowBiz e să meargă la cimitir și să-ți spună cum mai arată mormântul unei semi-vedete. Sau să stea chibiți să afle dacă moare Denisa Prințesa Manelelor. Aia a fost aur pentru ei, faptul că fata aia era pe moarte însemna un belșug de știri pentru wowbiji. Când a murit Ileana Ciuculete, oricine o fi fost doamna, toate știrile WowBiz erau despre asta.

Libertatea și CanCan sunt, ca site-uri, peste RealitateaTV sau RTV. În curând și peste Digi24, că și ăștia au început să alunce spre fake-news-uri cu o poftă rar întâlnită. Dacă vrei să afli cum te vindeci de cancer cu suc de lămâie, pe site-urile de știri vei găsi asta. Sau, să nu uităm, campionul de dacologii și Arsenium Boca, ziarul Adevărul. Evenimentul Zilei este acum o combinație de paranoia și știri false. Serios, pe lângă toate astea, Libertatea și CanCan sunt ziare decente. Apropo, luați un Libertatea pe hârtie. E cel mai decent ziar de pe piață, jumătate e plin cu informații utilitare, restul cu informații extrem de cumințele despre vedete. Prin comparație cu GSP, ziarul condus de șeful la jurnalism, Tolontan, care e mai plin de Becali decât era de Ceaușescu pe vremea când se numea Sportul Românesc.

A treia ar fi că româneții, ca orice cultură mică și analfabetă, confundă cultura „înaltă” cu cultura. Gen, cultură e festivalul Enescu, ăla unde a fost BBC partener media și n-a scris un rând despre el, nu multitudinea de manele. Cultură e doar Cumințenia Pământului și desenele lui Perjovschi pe această temă, nu obsesia românilor de a-și pune ghivece cu flori în parcuri că așa știu ei că e frumos. Cultura presupune o abordare mai complexă, nu doar ce susțin niște ratați ce este și ce nu este cultură.

Așa că, până la primul tun, eu sunt relaxat cu ăsta ministru al Culturii. Măcar nu e liberal, ca gunoaiele alea de liberali care voiau să amendeze pe toți cei care scriu cărți, cu timbrul lor literar cu tot, să întreținem putorile analfabete care scriu cu picioarele și sug pensii la Uniunea Scriitorilor.

Share links: |