Cât din toate astea e vina mea?

Acum sunt prins în ultima carte* a nebunului ăla de Peterson și încă sunt foarte influențat de poveștile de-acolo. Una e cu Soljenițân, tipul ăla care a scris Arhipelagul Gulag. La un moment dat în viața lui omul a ajuns în gulag/lagăr. Eu, personal, n-am avut ocazia dar din ce am auzit e nasol la gulag. Și omul ăsta avea pe cine să dea vina pentru situația în care este, avea de ales între Hitler și Stalin, nu între Dragnea și Iohannis.

Zilele trecute mă sună un „amic” și când zic amic să înțelegem că e vorba de genul ăla de om care nu te lasă să pleci până nu-ți cere ceva bani împrumut pe care n-o să-i mai vezi niciodată. Talentat, inteligent omul, educat dar, cu toate astea, un om destul de ratat. Ăsta se uita la Digi după ce ministrul Justiției a anunțat că vrea s-o schimbe pe procuroarea șefă a DNA și urmărea interviurile făcute pe stradă. Un gospodar a fost întrebat „dom’le, ce părere aveți că ăsta o demite pe aia”. Iar omul a răspuns foarte convins că e bine că e întâmplă asta, că DNA a făcut multe abuzuri.

Mă întrebam dacă omul ăsta și-a rezolvat toate problemele pe-acasă. Dacă e curat, e ordine, dacă are niște bani puși de-o parte pentru un necaz, dacă fi-su e bine, e pe picioarele lui în drum spre viață, dacă se înțelege bine cu nevasta, toate astea. Și am presupus că da, dacă singura problemă pe care o are el real este „abuzurile DNA”. Situație valabilă și pentru „amicul” meu, probabil între timp și-a rezolvat problemele cu alcoolismul și boemia, acum e liniștit și relaxat, e totul bine și singurul lucru care mai contează în universul lui sunt șuturile la gioale între ministrul justiției și un procuror anti-corupție.

Soljenițân, aparent, a avut altă abordare. În loc să dea vina pe Stalin, Hitler sau alții, omul a început o introspecție și a încercat să afle ce a făcut el greșit în ultimii 10 ani de s-a ajuns în situația asta? Și din meditația asta a ieșit „Arhipelagul Gulag”, o chestie de aproape 2000 de pagini, o carte care a influențat suficient cultura mondială cât să grăbească colapsul Uniunii Sovietice.

Exact, în povestea asta se arată cum un singur om care a decis să nu se mai mintă, să nu mai dea vina pe alții și să-și asume greșelile a reușit să distrugă cumva tot imperiul dement din jurul său.

De-aia nu mi se pare util zilele astea să strigăm iar la ăia, că asta se face de ani buni, se tot strigă. Personal încerc să fac și eu introspecția asta, nu-s așa de bun ca rusul, dar nici România nu e URSS. O fi o chestie de aroganță să-ți închipui că totul depinde de tine, dar pe de altă parte n-avem cum să știm dacă nu încercăm. Plus că noi suntem mai mulți, eu, amicul meu și domnul de pe stradă. Zic că, dacă ne punem pe treabă, în câțiva ani ne pișăm pe Elveția.

*-12 Rules of Life, an antidote to chaos – Jordan Peterson. Eu am luat-o de pe Google Play, era la reducere, vreo 70 de lei.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

5 thoughts on “Cât din toate astea e vina mea?

 1. MaTr3o

  Nu ai idee cât mă bucur că încă există oameni care gândesc așa. Sunt pe cale de dispariție. First world problems.

  Reply
 2. Romeo Matei

  „Arhipelagul Gulag” a contribuit la caderea Uniunii Sovietice exact zero. Structurile de putere dintr-o dictatura nu mor cand vor disidentii. Nu tin minte ca Mubarak din Egipt sa fi picat in 2011 pentru ca hur-dur carti. Si nici Ceausescu nu a inghitit plumb pentru ca Dinescu a scris cu moartea care citeste ziarul. Sau pentru ca Goma (tot respectul, am cartile lui) a scris cum se luat bataie in parnaia comunista.
  Cartea lui Jordan este exact ca advertisingul. Jumatate este bullshit, dar jumatate este folositoare. Full disclosure: am citit si eu cartea lui Peterson (bine, m-am oprit la capitolul 7).
  In ceea ce-l priveste pe Soljenițân (tot respectul, am “O zi din viata lui Ivan Denisovici” in biblioteca) omul avea tendinta sa bage de el. De exemplu in cartea “Doua secole impreuna” tata Soljenițân preia din propaganda nazista direct: spune ca in primul guvern bolsevic evreii erau marea majoritate. Asa ca bolsevismul si crimele sovietice sunt opera “evreimii”. Din pacate in primul guvern bolsevic era un singur evreu: Trotsky. Ailalti 14 erau rusi sau ucrainieni. Tata Soljenițân nu a acceptat niciodata ca maretul popor rus este predispus la genocid si invadarea altor tari, gen Romania. De asta nu a dat el vina pe Stalin.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *