Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Să terminăm cu fetișurile astea cu producătorul autohton

Există o teorie de-asta că trebuie să cumperi un produs de calitate inferioară doar pentru că e făcut la tine în țară. În felul ăsta și ceilalți or să cumpere produsul tău și toată lumea e mulțumită.

Doar că nu funcționează în 2015. Nu există nici un motiv pentru care produsul tău e inferior calitativ celui din afară. În afară de indolență și bătaie de joc. Pentru că pe producătorul autohton, inclusiv de alimente, îl dau de gol niște chestii la fel cum pe rinocerii cu slană din parlament îi dă de gol foamea din traspirația de pe gușă.

Ia faceți o tură prin satele românești și arătați-mi câte case sunt îngrijite în față. Câte au flori. Câte au măcar iarba tunsă și gardul curățat. A fost mișto cum a zis Stela Popescu că nu vrea nimeni să vină să facă învățământ la țară? A fost, nu? De-aia nu vine, că sunteți niște nespălați și niște putori ordinare. Nu vor să se contamineze cu puturoșenia voastră.

Nici n-ai nevoie de bani să faci un pic de curat în fața casei. Florile nu costă bani. Pentru apă oricum nu plătiți. Mătură puteți face din orice. Zilnic un pic de tuns iarba, un pic de stropit pe-afară, un var pe casă și o păcură pe gard dacă nu ai bani de vopsea.

Ia mereți peste drum la vecinii bozgori să vedeți cum sunt satele pe-acolo.

De-aia cumpăr roșii de la turci și castraveți de la unguri, că nu doar că știu că sunt mai bune, știu că ăia care le fac nu-și bagă picioarele în ea de treabă. Iar totul începe de la micile detalii, de la cum îți arată casa. Voi, dacă vă doare-n pix de poartă, o să-mi vindeți roșii cu ebola fără să clipiți.

Poate seara, țăranilor, în loc să stați geană pe emoționantul mesaj spus de o profesoară din Las Fierbinți, sau pe dezvăluirile bubuitoare ale pastorului Gâdea, mai ieșiți un pic în fața casei și dați un pic cu o mătură. Știu, e sărăcie peste tot, te trag copii de fustă și mori de foame dacă nu intră ajutoarele sociale la primărie, dar singurul motiv real pentru care nu ai smulge buruienile din fața casei și nu dai cu mătura e că ești ciung. Altfel, la muncă putorilor, nu o să vă scoată rinocerii din parlament din foame.

PS. Evident că în orice societate există un cretin care spune că „roșiile alea cu chimicale nu au nici un gust”. Pentru că suntem o națiune de gurmanzi, locul 1 pe europa la boli de inimă, locul 2 la obezitate și ne pricepem.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.