„Tear drop prince”

Doi împărați duc un război continuu de zeci de ani. Împăratul nr. 1 e supărat pe treaba asta și, în particular, e supărat că nevasta nu-i face copii. Dar aceasta se roagă la o icoană cu Maica Domnului, aceasta lăcrimează, și ajunge gravidă la bătrânețe. Aceasta este singura babă din povestire care nu mănâncă bătaie. Copilul născut la bătrânețe poartă numele de „Făt Frumos din lacrimă” și este extrem de puternic, reușind cu buzduganul lui să spargă efectiv cerul.

Ajuns la maturitate FFL pleacă să-l omoare pe dușmanul tatălui său. La curtea acestuia decide să nu-l omoare pentru că ăla îi dă de băut. Dar împăratul 2 are o problemă cu o babă care-i strică zen-ul și-l întreabă pe FFL dacă nu s-ar băga la un omor. Tânărul fiu de împărat se bagă, omoară baba nr. 1 și îi răpește și fiica, persoană ce-i mărturisește nu doar că s-a îndrăgostit de el ci că l-a iubit tot timpul.

Împăratul 2 îi mai cere o chestie lui FFL, să mai răpească o gagică și pentru el. Această gagică este fiica unuia numit „Genarul”. FFL răpește fiica, Genarul este înștiințat de motanul casei, îl prinde din urmă pe tânăr da-l lasă să trăiască tura asta, că e creștin. FFL înțelege fix zero din asta și se duce să mai fure fata o dată, tura asta Genarul îl aruncă în nori și-l face scrum. Apoi scrumul se transformă în izvor.

Dumnezeu și sf. Petru treceau prin zonă și au băut niște apă din acest izvor. Sf. Petre zice „Doamne, fă ca acest izvor să fie ce-a fost mai înainte”, Dumnezeu se execută și cei doi pleacă fără să se uite în urmă. FFL s-a trezit cât să-l vadă pe Sf. Petre făcându-i cu ochiul în timp ce se depărta.

FFL încearcă a treia oară să fure fata nr. 2 dar aceasta îi spune că nu va reuși decât dacă obține un cal cu doi inimi, așa cum are taică-su. Caii ăștia speciali sunt crescuți de baba nr. 2 care deține la casa ei fata nr. 3. FFL se angajează ca muncitor la casa babei nr. 2 și, după un an de zile și cu ajutorul împăratului nr 3 (al țânțarilor), împăratului nr. 4 (al racilor) reușește să obțină un cal cu 7 inimi. Baba nr. 2 este nemulțumită de târg și vine să-l omoare, plus că FFL a plecat cu fata nr. 3 pe cal.

Baba nr. 2 este omorâtă de FFL. Genarul este omorât de FFL în timpul răpirii fetei nr. 2. Fata nr. 3 moare de bună voie. Bilanț total, două babe, un moș și o tânără omorâte. Împăratul nr. 2 se căsătorește cu fata nr. 2, FFL se căsătorește cu fata nr. 1. După care au trăit în pace. În acest univers vorbesc caii, motanii, racii și țânțarii.

Pe lângă gerontocid, o temă importantă a cărții o reprezintă lacrimile. FFL este născut cu ajutorul lacrimilor, mama sa îi face țoale din lacrimi, iar fata nr. 1, lăsată la împăratul nr. 2 la castel, a lăcrimat într-o chiuvetă de aur până a orbit. La venirea lui FFL, acesta s-a spălat pe față cu lacrimile alea și a dormit cu fata, a doua zi dimineață fetii i-a revenit privirea ba chiar a visat-o și pe Maica Domnului.

Făt-Frumos din lacrimă este un basm cult scris de Mihai Eminescu. Despre basmul cult George Călinescu spunea „Basmul e un gen vast, depășind cu mult romanul, fiind mitologie, etică, știintă, observație morală etc. Caracteristica lui este că eroii nu sunt numai oameni, ci și anume ființe himerice, animale. […] Când dintr-o narațiune lipsesc acești eroi himerici, n-avem de a face cu un basm”.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

2 thoughts on “„Tear drop prince”

  1. Mihai

    Foarte linistit fatza de povestile de azi vezi 80% din seriale.
    Si btw, la fel ca GOT, SW, HP etc nici basmele de atunci nu erau pentru copii.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *