Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Taximetria murise de mult

Băi, îi știți pe ăia din presă, care nu primiseră reclame de la UBER, Clever sau mai știu eu cine și erau foarte agresivi împotriva ăstora? Gen, băiatul ăsta de la Libertatea, care mai scrie și-acum, și și-acum e nervos. Și el, și alții care preluaseră gargara taximetriștilor gen „să fie legal și să se plătească impozite”. Să vă spun un secret: toți ăia nu folosesc taxi-ul.

Și nu că de-asta nu știu că e mai bine la unii și la alții, tot un drac, nu contează foarte mult. Nu discut de calitatea serviciului ci de disponibilitatea lui. Taxi-uri nu prea mai sunt în București, sau cel puțin nu de-alea dispuse să și facă curse. Serios, ăia care protestau la Guvern erau probabil actori și figuranți de-ăia de apar la diverse producții TV.

Bine, plăcerea guvernului să stea la discuții cu mafioții și plăcerea prostului să nu vadă nimic în neregulă în asta. Dar la nivelul solului, am un amic care avea 10 kile de pălincă calitatea I, pentru învechit și le ținus temporar la birou, undeva la Rosetti, acum voia să le ducă acasă, undeva lângă Obor. Pentru cine nu știe, zonă super-centrală spre o zonă super-populară din București. Trei zile a încercat câte o oră să sune după taxi, nimic, n-a venit nimeni. Nu că refuzau cursa, nu erau șoferi. Doar avansații ajung la nivelul să fie refuzați.

Asociatul lui e un om mai digital, ăla a stat o oră cu aplicația deschisă după taxi-uri. Ambii oameni erau dispuși să plătească cash, nu e ca reclama aia la Clever cu care sunt efectiv inundat oriunde pe internet, care-ți tot povestește că poți plăti cu cardul la taxi. Da, alege opțiunea asta și o să vezi cum dispar de pe hartă toți ăia care țipă pentru legi și reguli în față la Guvern. În fine, nici ăla n-a prins nimic. Practic, cum să zic, taximetriști vezi pe străzi, dar nu prea mai răspund la apel. Cel mai probabil pentru că au trecut deja în barca cealaltă. Când dai de unul pe UBER care-ți povestește detaliile aranjamentului lor și se plânge, ăla de-acolo a venit.

Și ziceam că fabulează până când ieri seară, după ce am transportat pălinca, am tras prin Dristor să mergem să bem o berică. Decent, pe la 12, ăsta încearcă să ia un taxi din zona șaormăriei, poate cel mai populat loc din București la ora aia. Pelincanu, nici nu răspundeau la telefon, Speed, n-aveau mașini, abia la a treia încercare a găsit pe cineva, da’ am uitat firma, că trecuse deja jumătate de oră de când așteptam. Pe aplicațiile capitaliștilor străini era plin de mașini, doar la taxi-uri era ceva pauză.

A, și cu Yango, Yandex o fi rusesc, dar trebuie să le mulțumim rușilor. Dacă ați văzut cum arată reglemetarea aia a serviciilor de gen, mare brânză, o foaie și un taxă anuală, a luat statul român o garsonieră întreagă de la firmele astea. Ciubuc, peste restul. Ciupeală de-aia de țărani proști. Plus ce s-a dat pe spate și cum Yango ăla s-a lansat fix a doua zi după legislație, e clar că au dat cu cash în cocleții de pe la Guverne să se miște treaba. Practic, și asta e doar o bănuială ce-ți sare în ochi, rușii au marcat banul să meargă capitalismul digital în România.

Aia cu datele pe care le iau rușii e băgată de amnezicii ăștia din internet, care se fac foc și pară săptămânal pe câte o prostie, analfabeții funcțional de rit Digi. Ăștia, ca de obicei, au uitat că Facebook sau Google oricum vând oricui datele astea. Nu trebuie să bage rușii mașini pe străzi să mapeze orașul pe care oricum îl pot fotografia complet din satelit. E suficient să cunpere un miliardar de-ăsta kaghebist de pe la Londra câteva tone de date personale, că Zuck o vinde și pe mă-sa dacă-i dă cineva un preț bun. Mai ales dacă cu câteva zile înainte Zuck, sau ăla de la Google dă asigurări că nu se va întâmpla așa ceva.

Share links: | | Nou! De la Mizil la Lună, epub sau pdf, gratis.

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.