Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Sunt accidente multe, dar nu e de la drumuri

De fiecare dată când apare statistica aia în care România este pe locul 1 la omorât oameni pe șosele apar politicienii și ăia care se visează politicieni și încep să mintă. Că e de la drumurile noastre proaste. Doar că eu nu cred e așa.

Dacă nu s-ar face jurnalism de comunicat de presă și ar mai întreba oamenii ăia și pe câțiva implicați, ar afla niște statistici și mai nasoale. Parexamplu, în București cam 20% din șoferi circulă fără carnet. Nu că le-a fost suspendat, nu l-au avut niciodată. Prin țară situația e și mai și. Prin zonele rurale e dezmăț, dar e normal, cumva multe din drumurile alea nu pot fi numite „drumuri publice”.

Altă chestie ține de mașini, care nu-s neapărat ale șoferilor. Dacă te uiți cu atenție, majoritatea ălora care fac figuri în trafic sunt cu mașini de firmă. Bagă picioarele în ea că nu-i a lui, plătește firma, de-aia conduce ca un apucat. Sau i-a luat „iubi” mașină și pe ea o doare-n ață de cum se bagă, unde se bagă. N-ai idee câți săraci s-au trezit prima dată la volan pe un Logan modern, mașinile astea au devenit destul de ok, trag bine, el acasă avea un coteț care abia putea urca bordura, pune laba pe o mașină normală și e centaur. Și nu le pasă ce și pe unde se bagă că nu plătesc ei reparația, că „boul ăla s-a băgat” și tot așa. Toți au o explicație că șofează ca bezmeticii.

Da, știm că sunt drumuri nasoale, nesemnalizate, dar asta nu e o scuză să conduci ca un turbat. Dacă am avea mai multe autostrăzi am avea mai mulți români care ar conduce ca pe autostrăzile de dincolo. Și, apropo, poliția rutieră trebuie să propună semnalizări, reparații, dâmbi de-ăia de reducerea vitezei și alte cestiuni, iar în unele cazuri n-o fac că sunt locuri bune de stat la pândă la făcut amenzi.

Cât despre mersul mai lejer, nu e cazul, „că mă grăbesc, dă-te dracului”, trezitul mai devreme e doar pentru văzut Game of Thrones nu pentru dus copilul la școală și mers la muncă.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.