Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Succes forte (20 comprimate)

Cel puțin o lună am văzut peste tot, în bannere prin București dar mai ales în bannere pe internet, reclamă la cursul de leadership al lui John C Maxwell, un guru al lidershipului mondial. Tipul a scris vreo 70 de cărți despre cum să fii lider iar wikipedia lui (pagină disputată) spune că a antrenat mii de manageri în toată lumea. Tipul e un pastor american, are ceva papagal și presupun că conferințele lui sunt interesante. Și scumpe, dar asta nu e presupunere, e real.

Pe emag sunt 34 de cărți scrise de el, doar Arsenie Boca are mai multe. Mă mir că lumea e atât de deraiată, dacă te iei după câte cărți a scris, credeai că lucrurile se vor rezolva deja.

Dealtfel, internetul e plin de oameni care predau succesul la foc automat. Zilele astea câțiva internauți au descoperit și au râs de guru-ul Ana Morodan, un fel de fashionistă care, după câțiva ani în care nu a făcut nimic notabil, acum și-a deschis o „academie” despre cum să faci ceva notabil în materie de digital. Nu e singura, poți să citești aici un material savuros despre guru-ul Sorin Peligrad, un maestru brașovean de talk-fu. Și eu am scris la un moment dat de Brian Tracy, alt meseriaș al superdezvoltării capacităților de lider, șogun și sensei.

Pe toți ăștia îi unesc câteva lucruri. În primul rând, n-au avut niciodată succes în altă activitate decât cea de dat sfaturi. În al doilea rând arată destul de deprimant: nu vorbesc doar de lipsa carismei ci și de aspectul fizic general. Nu e ok să te iei de cineva pentru cum arată genetic, dar măcar un pic de fitness, o dietă, una alta cât să arăți cumsecade, cred că se poate. Steve Buschemi e urât, dar are carismă. Zuckerberg e urât, dar are o afacere de succes. Aș asculta sfaturi de la Zuckerberg. Bill Gates nu-i nici el o frumusețe, dar nu arată ca și cum și-a pus dinții la aceeași clinică la care și i-a pus și Sorin Oprescu. În al treilea rând, au o intensă activitate în auto-promovare și vorbit doar despre ei sau despre alții asemenea lor.

Sfaturile de leadership și improvement nu sunt o prostie în sine. Există de când lumea. De exemplu, Marc Aureliu e un tip care a scris una din primele cărți de dezvoltare personală din lume. Se numește „Meditații”. Are și John C. Maxwell una cu același titlu, dar zic că aia a lui Marc e mai bună: el dădea sfaturi de dezvoltare personală din postura de șef al celui mai mare imperiu al lumii la acea dată. Și, dacă e să ne luăm după reprezentările de atunci, nici nu arăta nasol.

Dar oamenii care fac cursuri de succes nu sunt nasoi în sine. Ei fac un bussines. Nici n-ar trebui arătați cu degetul. Adevărații ratați de care trebuie să râzi sunt ăia care se duc acolo. Moșu, când guru-ul tău a scris 70 de cărți despre succes și încă nu s-a făcut înțeles, poate nu-i un guru atât de bun. Singurele diplome eliberate de ăștia care predau succesul sunt diploma de prost. „Atestă că elevul X este atât de prost încât a dat o căruță de bani mie, care n-am făcut în viața mea ceva notabil în afară de cursul ăsta, ca să-i spun cum să reușească în viață”. Iar Marc Aureliu, săracu, e mort, nu mai poate să elibereze diplome și să-ți ia dinari pe ele.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.