„Studii superioare”

Cu ocazia scandalului cu manipulările pe Facebook, care apare ciclic cam în ficare an, că publicul suferă de demență senilă și a uitat de TVR și Scânteia, s-a aruncat pe piață încă o fușereală de-aste numită studiu sociologic care ne atenționează că profilul alegătorului PSD s-a schimbat, acum are mai mulți votanți din mediul „urban” cu „studii superioare” decât are PNL-ul.

Da, oameni buni, suntem în 2018 și încă se mai dă cu praf de-ăsta de prosteală cu „studii superioare”. Și cred că știu de la ce e, pe bune. Ăla care-i sociolog, oamenii din institutele astea de sociologie, ei, personal, cred că au fost niște oameni studioși, cărora le-a plăcut școala. Pe bune. Și chiar cred că sunt pasionați de meseria lor. Sunt bărbați și femei care au zis „băi, vreau să înțeleg mai mult din lumea din jurul meu, forțele nevăzute care o fac să se miște, curentele subterane, ideile macro etc etc”. Să faci studii superioare pe domeniul ăsta e un „must”, că nu înveți sociologie la liceu, cel puțin nu suficientă.

Și-atunci părerea lor despre „studii superioare” e cumva deformată, ei chiar le iau în serios. E valabil și pentru cei care sunt avocați sau contabili. Dar asta nu înseamnă că așa sunt toți absolvenții de studii superioare, mai sunt și ceilalți. Ăia care:

 • Au făcut facultate să nu fie luați în armată (până în 2006);
 • Au făcut facultate ca să nu se apuce direct de muncă după liceu și să simtă și ei viața la oraș, cu chefuri, gagici, aventuri;
 • Au făcut facultate că n-aveau altceva mai bun de făcut – incredibil cât de multă lume apreciază femeia de serviciu din nușce localitate care a avut timp inclusiv de-un master și care se plânge că nici așa n-o angajează nimeni deși răspunsul e destul de clar;
 • Au făcut facultate că la stat postul de referent studii superioare e plătit mai bine decât referent studii medii;
 • Au făcut facultate că le-a zis nevasta s-o facă (eu);

Cumva toți ăia din categoriile de mai sus știu că asta cu facultatea e ceva între o glumă și un rău necesar și că nu te face automat mai deștept decât ăla fără. Și-aici ajungem la a doua parte a sociologiei și socilogilor români: nu știu dacă au capacitatea profesională sau intelectuală să facă și studii pe tema asta. Câți din ăia din România, țara cu nicio universitate în top 500 măcar, nicio revistă știițifică de categoria A (din motive de lucrări științifice la mișto, furate, citare-n cerc, neprofesionalism), sunt la fel de proști ca atunci când au terminat 8 clase. Sau pur și simplu, când se trezesc din impostura și minciuna asta și admit că, în actualul mediu social românesc, diploma de facultate este mai mult un act care ține de birocrație decât efectiv o dovadă a studiilor.

De fiecare dată când un dobitoc mai bagă „studii superioare” ca și cum asta ar însemna ceva în țara asta, merită să-i tragem pe la nas următorul fragment:

Doctorul Richard Freeman, de la Ohio University, unul dintre cei mari fizicieni ai lumii, si-a facut doctoratul la Harvard in 1973, cu celebrul Norman Ramsey. Are un post-doctorat la MIT. Ii este aproape imposibil sa se angajeze la Magurele pentru ca nu are diploma de Bacalaureat si nu isi mai gaseste foaia matricola. Cercetatorul Dan Stutman de la Princeton, specializat in plasme astrofizice, e pus si el tot pe drumuri, spune directorul proiectului ELI-NP, Nicolae Zamfir (sursa).

ELI-NP e ăla, laserul de la Măgurele, cel mai mare din lume, unde se fac cercetări inclusiv pentru găsirea leacului la cancer, printre alte chestii, mai complicate. De-aia sunt mulți votanți cu studii superioare și urbani, că nu poți să aduci un urban cu post-doctorat la MIT. Sau pe un cercetător de la Oxford, acum profesor la Sorbona, considerat „românul care va lua Nobelul pentru economie”, pentru că aici n-ar putea fi angajat măcar ca profesor.

Pe scurt, la orice argumentație care începe cu „studii superioare” se poate răspunde cu „sictir”.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

4 thoughts on “„Studii superioare”

 1. Dragos

  La ultima companie la care am lucrat in Romania un stralucit leadership de HR compus din o tanti si un nene au pus in contractul de angajare cum ca “studii superioare in domeniu”.
  Cand ne-au prezentat tanti si nenea noul regulament i-am intrebat daca ma dau afara, ca nu sunt eligibil sa fiu angajat in compania aia, ca nu am “studii superioare in domeniu” si nu am nici cel mai vag plan sa mai fac o facultate.
  Dupa ce s-au terminat rasetele in sala, cam 2/3 din manegerii prezenti acolo au spun ca si ei erau in aceiasi situatie ca mine.
  Intr-un final noul regulament a pastrat “studii superioare in domeniu”, dar a dat in mod oficial liber managerului angajator sa ignore regula.
  Si tanti si nenea si-au putut trece in CV cum ca au rescris regulamentul unei companii mari…

  Reply
 2. Emil C

  Bre Eftimie, ala de la Magurele sigur maninca cacat, nu cred ca s-a dus vreunu din aia de la Harvard si nu l-a angajat pe motiv de diploma de bac. Astea sint motive de circoteala ca sa nu faca el nimic. Pe bani multi.

  Reply
 3. Andrei

  Un pic offtopic : Am un flashback cu plecarea intr-o bursa ERASMUS, cand departamentul de relatii internationale din universitate mi-a cerut sa le aduc invitatia oficiala de la universitatea la care aveam sa merg. Am trimis email la cei din Germania, cu traducerea cererii, aia mi-au trimis un email super dragut, in care ma invita cu multa caldura la ei la studii (si nu glumesc cand zic ca era cu dragalasenii) :). Evident ca nu a fost suficient, si trebuia cica ceva super oficial, nemtii au zis ca ei nu au asa ceva si nu fac chestii din astea …
  Cand am vazut ca bursa aia nu e sa fie, am revenit la program normal de cursuri, pana m-a vazut un profesor direct interesat ca studenti sa ajunga la universitatea gazda, profesor care a inlemnit cand m-a vazut si a intrebat ” tu ce cauti in Romania “. Au rezolvat toate formalitatile plecarii mele in cca 20 minute, tantiile de la relatii internationale au fost super amabile , cand eram flancat de rector si decan :).
  Pe urma am aflat si motivul urgentei : pentru ca profesorii sa poata prinde si ei granturi ERASMUS, trebuie mai intai ca existe exchange students :)), si zvonurile sunt ca un grant din ala e cat un salariu anual pentru un profesor universitar.

  Morala: totul se rezolva daca sunt bani la mijloc, prestigiul si alte “balarii” sunt vorbe in vant.

  Reply
 4. enzo

  Eu is unu din studentii de la Sociologie.
  Elev average in generala dar cu rezultate foarte bune la examene si bac, surprinzatoare pentru unii profesori, inca am prins -50 sutimi la BAC pe motiv de scris urat.
  Ca sa intru la Sociologie am invatat approx 5 ore intr-o noapte inainte de examen (citit 2 manuale de liceu) si am intrat undeva intre locurile 20-25 din 60. Pentru ASE am invatat approx 2 saptamani si am intrat si acolo dar taxa era nesimtit de mare asa ca am ramas sociolog. Dupa prima sesiune am avut bursa de merit desi plateam taxa.
  Pot sa va zic voua, precum Isus la cina cea de taina ca sondajele astea politice is 100% pe bune, pe bune se fac in asa fel incat sa iasa cum doreste paridul care le-a comandat. Adica sa fie bine, sa merite banii.
  Exista prin presa tot felul de articole si studii prezentate de unii din fostii mei profesori. Pot sa va zic fara gres, pentru unii din ei IT = programator, nu exista nici un fel de diferentiere intre specializari, admin, dezvoltator, arhitect, retelistica, sisteme de operare etc etc, dar se considera experit in dinamica domeniului. Altii sunt niste comunisti notorii vopsiti in culori capitaliste. cu cat sunt mai celebri cu atat manaca mai cu spor kkt cu lingurita gen Mihai Maci cu articole pe hotznews si contributors.
  Am avut si un prof adevarat, din pacate plecat prea devreme… a terminat aceleasi scoli ca si Dan Alexe, doar ca era mai putin cocalar. Era un deliciu sa vezi cum facea mijto de I.Badescu sau sotii Zamfir…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *