Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Știu, PSD e nașpa, dar măcar nu încearcă să mă jefuiască pe față ca PNL

Toată suflarea semi-intelectuală a României a sărit la gâtul lui Dragnea după ce ăsta a anunțat că vrea să elimine peste o sută de taxe. Serios, până și Costi Rogozanu, care l-a acuzat practic că nu e suficient de comunist. Aparent, ceea ce a promis Drangea e doar demagogie, că nu va apărea un al doilea soare economic după măsurile astea.

Dar.

Cel mai enervant lucru cu taxele ăstea mici nu e că trebuie să le plătești, ci că le plătești așa, pentru că suntem noi un popor tâmpit. M-am dus să-mi iau un cazier judiciar, era o taxă de vreo 15 lei (aproximativ, nu țin minte exact). Se poate lua de la orice secție de poliție acum, nu mai e birocrație. Dar trebuie să plătești taxa aia ori la poștă ori la trezorerie. Care, niciuna, nu e în secția de poliție. Nu poți să-i dai polițaiului buletinul și 15 lei, trebuie să-i dai buletinul și o hârtie care dovedește că ai dat 15 lei statului. Sau când te duci să-ți faci buletin și trebuie să plătești nu una, ci două taxe diferite, de 5 și 2 lei, taxa de buletin și timbrul fiscal. Cât de prost ești statul român că vrei doi lei pentru un obiect care mi-l emiți tu, prostule.

Așa că eu mă bucur când ăsta anunță că va scoate taxe mici.

De cealaltă parte, liberalii vor să mă jefuiască pe față. Proiectul legii timbrului literar intră din nou în discuție în parlament. Ăsta e inițiat de doi „liberali”: unul de deputatul PNL Traian Dobrinescu, altul este senatorul neurmărit penal că a plâns în parlament Varujan Vosganian (ALDE). Și susținut de o figură ce putrezește tot prin zona liberală, Nicolae Manolescu. Ce vor crenvuștii ăștia? Ei vor ca timbrul literar, care e acum vreo 2%, să fie plătit în avans când scoți câte o carte, cam ca la țigări. Banii colectați ar urma să i se dea lui Moș Manolescu, la Uniunea Scriitorilor, să finanțeze revistele lui de pupat în cur guverne și sindrofiile cu scriitori colonei.

Acuma, eu am reușit să scriu o carte fără ajutorul vreunui infect de-ăsta, carte ce va apărea în noiembrie. Nu vreau, sub nici o formă, ca nici un leu din prețul cărții ăleia să ajungă la USR. N-am nici o problemă cu faptul că iau doar 10% din prețul cărții, că restul rămâne la editură (teoretic). Că se plătesc corectori (vital în cazul meu, că-s agramat), redactori, care-mi spun ce și pe unde ar trebui să mai tai sau să mai pun, publicitate, comisioane de librărie, tipul care-mi face coperta (Tudor Popa, btw) etc. Toți oamenii ăștia muncesc ca să facă produsul meu mai bun, mai vandabil. USR și statul român nu va face nimic pentru cartea asta și e mai bine așa.

O carte ca a mea costă, cu de toate, cam 7000 de lei o mie de exemplare. Timbrul literar propus de liberalii lui pește va însemna că va costa 500 de lei în plus, bani care vor ajunge la putreziții lui Manolescu. Bani care trebuie plătiți în avans, indiferent cât vinzi din carte, că se plătește la tirajul scos. Indiferent dacă vând 50 sau o mie de exemplare, USR ia lozul. Ăștia mi-s liberalii, mânca-le-ar tata creierul, vor să căpușeze nu doar literatura ci și intenția de literatură. Vor să bage o amendă că vrei să scrii o carte.

Păi, în condițiile astea, cum să nu-ți pară mustața lui Dragnea mai prizabilă? O fi bandit, dar măcar încearcă s-o facă mai ferit, nu jaf la drumul mare. Tâmpiții de liberali nici nu au idee cât de mulți în țara asta își doresc să moară ca PNȚCD-ul, să ajungă alde Gorghiu să facă alianțe la cantina academiei oamenilor de știință cu măscăriciul de Pavelescu.

10 Comments

 1. Cosmin

  Si vrei sa spui ca nu exista alternativa pentru a tipari cartea asta in alta parte fara sa mai platesti taxele băloșilor de la USR?

  Apropo de stanga dreapta si cum dracu vor dori ele sa se mai numeasca. Insa penelistii sunt mai comunisti decat pesedistii. Si asta de la nastase incoace.
  N-as vota niciodata pesedeul, insa daca vom ajunge in situatia de a avea doua partide si numai doua.
  As vota pesedeul si nu peneleul, au sanse mai mari de a implementa politici de dreapta.

  • poti sa o tiparesti si in sufragerie, la imprimanta, doar ca ai nevoie de corector, redactor, coperta, retea de distributie fizica in librarii etc. pe care nu le ai

 2. Bogdan Timofti.

  Taxa de cazier se poate plati și prin Homebank. Listezi plata, declari pe verso ca ai platit (nu ma intreba de ce) și te duci la Miliție. Eu am plătit din aplicația de telefon, când eram acolo. Am gasit print langa și gata cazierul. 5 minute.

 3. Vezi ca ai scris gresit cremwursti 😛

  Asta ar fi ultimul cui batut in sicriul cartii din Romania …astia sunt liberali asa cum e alba smoala 🙁

 4. dc

  Indus intr-o anume directie de partidele evocate in titlu si pe la inceput, cand ai scris USR m-am gandit la partidul lui Nicusor Dan si nu intelegeam ce legatura are. Apoi mi-am revenit 😀
  Pune si tu o steluta si o explicatie la final 😀

 5. arramis

  Da, ca si vrea tractoristu’ de Dragnea sa scoate taxele pe bune. Tirletele vrea sa castige alegerile ca nu moare el de grija romanului.

 6. Mihai Popescu

  Compari mere cu pere.

 7. Galea

  Sa zici ca alde e liberal inseamna sa fi prost sau mai corect foarte prost.
  Partidul lui voiculescu care statea in grupul socialistilor in parlamentul european sub noua denumire nu are nimic in comun cu liberalismul.
  Satelitul psd-ului este un partid al coruptiei nu a liberalismului.

 8. miticosul

  “Cât de prost ești statul român că vrei doi lei pentru un obiect care mi-l emiți tu, prostule” – apropos, pentru pasaport platesc 100 EUR (da, in afara RO). Iar pe spate scrie ca e proprietatea statului Roman. 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén