Nu știu ce s-a întâmplat, s-a alterat Carbonul

Altered Carbon este un serial SF – producție originală Netflix, realizat după cartea cu același nume (de fapt o serie de cărți) care a luat și un premiu Philip K. Dick.

Acuma, nu știu cum e cartea, din ce mi-am dat seama e ceva foarte interesant, dar serialul pare varză în linia „Bright(2017)”, adică pare făcut de un algoritm. Premiza a mișto, în viitor oamenii au găsit o modalitate să-și facă back-up la conștiință pe un dispozitiv ce-l au implantat în gât, între vertrebre. Așa că, dacă mori, pot să ia aia și s-o pună în alt corp și să-ți continui „viața”. Cei mai bogați dintre bogați își fac back-up la toată unitatea pe un satelit, ceea ce înseamnă că supraviețuiesc și dacă li se distruge dispozitivul ăla.

Așa că Laurens Bancroft, un super-bogat din viitor care a trăit câteva sute de ani, decide să scoată din pușcărie un fost terorist/criminal de război/super-soldat și să-l pună în trupul iubitului unei polițiste care-l enerva pentru a descoperi cine l-a împușcat în urmă cu câteva zile. Că l-a omorât destul de complet, adică i-a distrus și unitatea de stocare și el nu-și aduce aminte ultimele 48 de ore înainte de moarte (back-ul la satelit se face o dată la două zile).

Și, pe lângă conceptele astea super-mișto are și multe secvențe extrem de tâmpite și plictisitoare, și încă n-am reușit să-mi dau seama dacă așa e scenariul sau pur și simplu actorii sunt foarte slabi. De exemplu, personajul principal, Takeshi Kovacs, e interpretat de Joel Kinnaman, un tip foarte de treabă, dar cu charisma unui bidon turtit. Omul a reușit să fie uitabil în Robocop (2014) și neinteresant în Suicide Squad. Pe de altă parte are un corp de Adonis și și-l arată des, presupun că partea asta bucură jumătate din public. Dar nu-ți pasă de el. La fel cum nu-mi pasă nici de tipa care a încercat primele trei episoade să-l călărească, o polițistă extrem de incompetentă care teoretic ar fi sexi dacă nu orice ar face ar fi tâmpenii. Femeia ascultă de șeful ei doar amenințată și și atunci își face treaba cam fără chef. Există și un „the token black guy” care în primele episoade tot ce face e să amenințe lumea și să ia bătaie pentru ca în următoarea scenă să amenințe din nou ca și cum ar fi capabil să iasă din vreo situație fără să aibă botul spart.

Cel mai simpatic personaj pare să fie un hotel care are un AI propriu ce se materializează sub forma lui Edgar Alan Poe. Există și un sindicat al AI-urilor, o civilizație străveche ce a dat omenirii de acum tehnologia asta cu stocat conștiința, distracții speciale pentru super-bogații care au trăit sute de ani și le-au văzut pe toate (de exemplu organizează lupte până la moarte între doi soți, că la final cel care moare primește un corp nou), torturi în mediul virtual, vindecări la cap în mediul virtual, de toate.

Un univers superb, interesant, cu efecte speciale fără cusur, condimentat cu momente de prostie uluitoare, ce lasă impresia că e un serial de-ăla de duzină de Scy-fy. Faza e că nu m-a prins suficient cât să vreau să-l văd dintr-o bucată și pare, mai degrabă, genul de serial pe care îl pun când vreau să adorm, așa cum am făcut cu ShadowHunters. Bine, măcar ăla nu avea pretenții de „blade runner the series” ca ăsta.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

10 thoughts on “Nu știu ce s-a întâmplat, s-a alterat Carbonul

 1. Dragos

  corpul unui politist nu al unei politiste.. deja din primele randuri ai futut povestea si nici macar nu te-ai uitat la serial care este fenomenal..

  Reply
  1. gabi

   nu e fenomenal deloc. Actiunea, ideile, cateva elemente poate sunt, dar motivele din spatele actiunilor sunt de multe ori absolut ridicole.

   Reply
 2. Bear

  De fapt, ţi-a scăpat un cuvînt: e vorba de corpul IUBITULUI unei poliţiste. Seria lui Morgan e mişto şi merită citită în întregime; a apărut primul volum la Tritonic în 2008, dar redactarea cam lasă de dorit (traducerea e OK-ish). În româneşte mai e de citit de Morgan şi Omul negru (Black Man) la Paladin, în 2015.

  Reply
 3. Sorin

  E fain serialul, pacat ca are cacaturi de hollywood bagate aiurea ca sa prinda cutare si cutare public.

  Reply
 4. jder

  Mie mi-a placut. Ai dreptate, are multe faze complet cretine dar asta e si ideea. In momentul in care nemurirea este doar o problema de bani, orice altceva e cam degeaba. Mie mi se pare ca dupa ce ai rezolvat problema cu moratea si boala, iti mai raman instinctele. Contextul povestii e un univers in care se stiau destul de multe iar plictiseala era atat de mare incat altceva decat sex, omorat si facut bani fara nicio remuscare nu iti mai ramanea.

  Mi-a placut si mie hotelul AI. Vizual mi-a placut, chiar bine facut. Cred ca povestea are potential si s-ar putea sterge niste lipsuri din S01 odata cu alte personaje mai complexe. Pana la urma, aici vorbin de o politista si de niste copii orfani. Bancroft era temut in Bay City si prin toti methtii, iti dai seama ce era pe la UN ? Avand in vedere ca Bancroft doar “avea influenta ” acolo.

  Cred ca o sa imi iau povestea sa o citesc.

  Reply
 5. Catalin

  De acord, lumea este mult peste executia povestii. Ar trebui pedepsita cu bataia orice implementare a cliseului “protagonistul se trage pe cur initial si nu accepta questul” pentru o durata de peste 5-10 minute… aici dureaza o belita de ora.

  Reply
 6. Clauss

  După articolul asta m-am uitat la primele 4 episoade . E mediocru spre boring ca realizare dar se poate urmari in lipsa de alt SF mai bun . Când ai zis ca e o polițista tâmpa am crezut ca exagerezi , dar … nu știu de unde s-au inspirat pentru personaj … dar e crunt de incompetentă și proasta .

  Reply
 7. casnica

  merge si serialul asta pana la urmatorul sezon din The expanse, desi devine plictisitor pana la absurd cliseul “uite ce desfranati sunt bogatii” si nu suntem scutiti de scene penibile de sex, devenite obligatorii dupa Game of thrones. cand au venit socrii in vizita a trebui sa rascolesc profund Netflixu’ sa gasesc ceva fara glume popculture, si pana la urma ne-am resemnat la serialul Outlander, despre care stiam doar ca are costume misto si timetravel. am noroc ca soacra-mea e femeie a-ntaia si n-au speriat-o scenele de softcore pron si gaypron. macar am invatat-o cu netflix.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *