Știri: tinerii se plâng

A fost popular prin internet zilele trecute articolul ăsta despre mileniali intitulat „Cum a apărut generaţia „fulgi de nea“, tinerii hipersensibili, veşnic nemulţumiţi şi ofensaţi de cele mai banale lucruri”. În el se explică cum generația asta născută după 1980 (din care teoretic fac și eu parte) este foarte plângăcioasă, speriată și intolerantă.

Sunt citați și câțiva psihologi care spun că problema e gravă. Eu, personal, cred că problema nu e gravă deloc, dimpotrivă, e un semn de bunăstare.

Pentru că nu cred că tinerii de azi sunt mai nașpa decât ăia de ieri sau cumva, prin educație, au devenit niște oameni mult mai nasoi. Cred că e invevitabil ca tânăr să fii nemulțumit de ce vezi în jur, să ți se pară totul aiurea, că nu știi mai nimic despre societate. În școală nu înveți nimic, facultate la fel și ești brusc lăsat într-o lume care funcționează de mii de ani după niște principii de care tu n-ai auzit. Să fim serioși, în școală nu se învață despre bani, iar banii sunt o chestie esențială în lumea în care trăim. Lăsând la o parte aspectul filosofic al problemei, ce sunt, dacă aduc fericirea, vrăjeli de-astea, oamenii nu sunt învățați despre bani, despre aspectul practic al lor, despre dobânzi, împrumuturi, cămătari, investiții, de-astea. Nu sunt nici măcar învățați diferența între brut și net.

Singura diferență reală între tinerii de acu’ 50 de ani și ăștia de acum e că pe ăia nu-i băga nimeni în seamă. Serios, poate erai nemulțumit de viață și în anii ’70 și lucrurile ți se păreau incoerente și nasoale, dar unde scriai asta, unde o spuneai? Ca să ajungi să scrii într-o publicație ce te doare trebuia să știi să scrii, nu la nivel de compunere de școală generală, la nivelul profesioniștilor de-acolo. Era treabă grea. Plus că era o tendință generală în a crede că tinerii nu prea știu nimic.

Are Jordan Peterson, profesorul de psihologie foarte popular printre ăștia de dreapta, un exemplu cu studenții care protestează: „De ce te-aș asculta pe tine, tu ai 18 ani, acu’ 6 ani aveai 12, nu știi nimic despre nimic”. E o atitudine corectă a unui om mai în vârstă care a trecut și el prin asta, normal că ăia nu știu nimic, de ce i-ai băga în seamă? Deci, cine-i bagă în seamă pe ăștia? Păi companiile de marketing și publicitate, că trebuie să vândă droguri și ăstora mici, de-alea legale, cu zahăr, tutun, cofeină, și alți stimulenți de dopamină ce am stabilit că face banul gros. În orice campanie de marketing trebuie să le spui ălora că sunt speciali pentru că cumpără produsul tău. Dacă ești biznismen, ți se spune că la valoarea ta de biznismen trebuie neapărat să bei cafeaua aia, să conduci mașina aia și să clătești gura cu un coniac de-ăla, de bogați. Dacă ești femeie gospodină ți se spune că e important să speli rufele și să fie albe ca neaua și că tu ești o femeie modernă și nu folosești Savex ci detergent de-ăla bun, cu bule, microrganisme, silicați și carbonați.

Când ești tânăr și nu ai alte calități ți se spune „ești tânăr, ai 25 de ani, meriți coca cola și Antonia” (nu vă mint, am văzut un afiș publicitar cu așa ceva, aparent tinerii de 25 de ani ascultă Antonia sau știu cine e). Faza e că tinerețea nu e o calitate dobândită, ți se întâmplă, cam ca bătrânețea, și asta enervează pe ăia care au și niște calități reale. Ăla care a muncit să fie biznismen, femeia care își ține casa în regulă chiar și în zilele acelea complicate, maratonistul care a traversat înot cu mâinile legate Atlanticul (Andrei Roșu, chiar dacă n-a făcut-o, probabil o va face, pare genul ăla de om).

Ca o concluzie, milenialii nu sunt o problemă mai mare ca cinzecarii, sau cum s-or fi numit primii tineri născuți după război, adulții au prea mult timp liber și acum se uită în gura lor. Cum spuneam, o problemă de bunăstare. Ca on care se pretinde adult țin minte ce reacție aveau adulții pe vremea când eu aveam 20 de ani și mă credeam deștept. Când începeam să spun tâmpenii începeau să mă ignore, că aveau și altă treabă de făcut. Între timp se pare că adulții au terminat toată treaba și acum sunt toți geană pe ăștia micii să vadă ce trăznăi mai spun.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

9 thoughts on “Știri: tinerii se plâng

 1. Luke

  “Când începeam să spun tâmpenii începeau să mă ignore, că aveau și altă treabă de făcut. Între timp se pare că adulții au terminat toată treaba și acum sunt toți geană pe ăștia micii să vadă ce trăznăi mai spun.”
  Pai cam asta spun si cei citati in articol, si altele asemenea. Tu zici ca nu sunt altfel – corect, nu zice nimeni ca sunt facuti din alt material, dar tocmai ca parintii, scoala, socetatatea, publiciatatea, social media, etc, i-au tratat/ii trateaza altfel.
  Problema e ca dupa ce au fost tratati altfel nu mai reusesc sa-si revina, si nu poti minimiza asta, nici rezolva usor, iar semnalul de alarma e ca daca se continua asa nu va mai putea fi rezolvata.

  Reply
 2. alin

  Cand eram copil, in anii ’90 cirulau zvonuri despre satanisti care rapesc copii.
  Apoi am descoperit ca a existat deja o panica despre satanisti in SUA in anii ’80.

  Acum, dupa ce a devenit Youtube-ul saturat cu continut despre millennials, snowflakes, al treilea val de feminism etc a inceput sa se scrie si in presa romaneasca.

  Reply
 3. Alexandra

  O fi si media in lipsa de subiecte si s-au uitat peste ocean un pic. Sper totusi sa nu ia amploare si in Romania asta cu trashing-ul milenialilor. In ‘murica e deja suflat si rasuflat subiectul, e plin de articole care ii taraie pe tineri prin noroi pt ce business-uri “distrug”, si ce nasoale mai fac, vin de partea cealalta vloggeri mileniali care se apara, bla bla. Daca o fi asa, funny ca pana si trendurile ni le luam cu intarziere.

  Reply
 4. vladbpopa

  Eu cred că generația fulgilor de nea chiar e diferită. Sunt de acord că este un semn de bunăstare, doar că bunăstarea asta n-o văd doar ca pe luxul e a primi mai multă atenție decât altădată ci ca pe o componentă decisivă a construcției de plângăcioși sensibili.

  Până acum, toate generațiile au avut de trecut prin traume majore(ciumă, foamete, război) și cu cât te duci mai în spate cu atât procurarea strict necesarului era mai grea. Generația asta este prima care nu a avut tangență cu așa ceva nici măcar prin educație(nicio clătită după cap cu ”mă mucosule, eu mă băteam cu naziștii la vârsta ta”).

  Cum omul nu e o ființă obiectivă și nivelul mulțumirii se bazează întotdeauna pe comparație, atâta vreme cât nu are un sistem de referință ce pornește de la zero(război, foamete, ciumă sau calibrat de educație) va fi extrem de nemulțumit și vocal din motive ridicole.

  Dacă pui peste asta și educația ”lumea e a ta, puiule, poți să faci orice, să fii oricine” și ”important e să participi, toată lumea primește cupă”, premieră globală a generației actuale de părinți cu adolescenți, dai peste o masă de tineri care așteaptă totul foarte repede și fără efort. Când ți se pare normal să muncești zece-douăzeci de ani pentru a ajunge undeva, c-așa ai fost educat de mediu și de părinți, nu o să faci crize de isterie când în primul ani nu te angajează nimeni manager sau nu reușești să devii influencer după zece posturi.

  Firea tinerilor e aceeași, diferă însă nivelul de călire față de generațiile trecute. E ca și cum ai trimite pinguini de California la pol, tot penele alea le au, dar să-i auzi cum plâng că nu-i încălzită calota…

  Reply
 5. K.

  Pe vremea lui Abraham Iancu, luam trenduri fumate de 200 de ani, acum s-a mai redus gapul.

  Reply
 6. casnica

  Un detergent mai scump nu miroase a naftalină. E foarte important ca lenjeria soțului să nu miroasă a naftalină.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *