Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Star Wars este un omagiu adus bătrâneții

Trecem prea ușor cu vederea importanța moșilor în pop-culture-ul contemporan. Generația născută după ratații ăia de decreței nu mai știe de moș Ionuț sau Gheorghe sau cum îl chema pe inutilul din La Medeleni, ci numai de moși cu puteri magice. Dumbledore, Gandalf, Obi-Wan Kenobi, profesoara McGonagal, practic e aproape garantat că dacă sari de 75 de anișori începi să ai puteri ieșite din comun.

Dealtfel și mitologia românească este înțesată de astfel de personaje. Majoritatea vrăjitoarelor sunt bătrâne, aparent menopauza se manifesta pe vremea aia prin telekinezie și reality warping powers.

Dar nici un serial nu are atâta reverență față de oamenii bătrâni cum îl are Star Wars. Efectiv, șansele să ai super-puteri odată de ajungi la pensie sunt de cel puțin 90%. Să dăm exemple la întâmplare: Vader (în varianta originală era destul de moș), Împăratul Palpatine, Obi Wan-Kenobi, Yoda. Acesta din urmă este considerat chiar unu Jedi extrem de puternic și aflăm că are cam 900 de ani, e de-o vârstă cu Florin Călinescu!

return of the jedi original ending

Vârsta medie în această poză e de minim 400 de ani.

Toată lumea se plânge de prequelurile la Star Wars, păi oameni buni, ce credeați să o să se întâmple când practic nu e niciun moș magic în ele? Palpatine cel tânăr rezolvă mare parte din treburi doar din vrăjeală, păi noi nu vrem de-astea George, ce naiba!

Și nu trebuie să ne lăsăm fentați de seria nouă de Star Wars, că nu mai sunt aât de mulți. Snookie este și el vechi și magic, iar în episodul 7 chiar este omorât singurul moș nemagic din serie, Han Solo (scuze pentru spoiler). În episodul 8 se schimbă calimera, avem deja doi bătrâni cu puteri supranaturale, frații Skywalker. O mai țineți minte pe Leia Organa? Ei bine, în prima variantă femeia nu avea puteri ieșite din comun, în SW8 este explodată în spațiu din nava în care croșeta, toți în jurul ei mor și ea întinde un deget doar și se reîntoarce spre navă. În timp ce dormea sau era leșinată, atât de tare e femeia. Iar frac-su? Ei bine frac-su a ajuns atât de bun că folosește o prăjină de 100 de metri la pescuit și poate să să-ți teleporteze o hologramă 4K peste jumătate de univers. Și nu moare efectiv, sublimează în absolut că e prea bun pentru galaxia asta.

Sper să nu m-apuce Alzheimerul la bătrânețe (slabe șanse) că vreau să-mi aduc aminte de faza asta și să fac prăpăd la coadă la poștă când o să am 80 de ani și o să umblu în halat maro pe stradă, ca un cavaler Jedi veritabil.

(P.S. Dacă vă interesează subiectul, citiți și cum Obi Wan Kenobi este cel mai rău om din tot universul ăsta)

Share links: | | Nou! Acum poți comanda

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.