Ce spune animalul tău domestic despre tine

Salut, și eu dețin o serie de animale domestice prin casă și motivul pentru care nu vedeți mai multe poze cu ele este pentru că sunt convins că nu vă pasă. Știu asta pentru că nici mie nu-mi pasă de animalele altuia; pot – în cel mai fericit caz – să iau act de prezența lor și să dau mângâiatul de curtoazie.

Există, evident, animale foarte populare pe internet, dar ăla au un șpil (gimmick pentru mileniali). Li se toarnă o personalitate pe ele. Este o tendință veche decât lumea de a da personalități animalelor. Poți să asculți orice posesor de animal cum îți povestește, cel mai mult, de personalitatea creaturii: ce face, cum se comportă, cum reacționează. „Dom’le, pisica mea e foaste afectuoasă dar independentă”. De-aia Grumpy Cat e populară, că lumea asociază fața aia cu o trăsătură de caracter.

Dacă stai un pic și-asculți posesorul de animale vorbind despre animalul lui începi să-ți dai seama că vorbește, de fapt, despre el însuși. Se descrie pe el da-i dă atributele animalului. E o tehnică folosită și în psihoterapia pentru copii, îi pune să vorbească despre păpușa lor preferată și ce probleme are că n-o să-ți spună direct. Ascultă un om cu atenție cum vorbește despre atributele de caracter ale animalului său și vei vedea cum apreciază la el inteligența, devotamentul, cât de jucăuș e, ce frumos doarme, afecțiunea și, după un timp îți dai seama că nu mai vorbește despre animal, vorbește de el însuși.

Simbioza asta cu „my spirit animal” este adânc înrădăcinată în specia noastră, suntem singurii care ținem animale lângă noi doar așa, să fie. Ne ajută să ne raportăm la alte ființe și să avem emoții. De-aia bătrânilor le prinde bine un animal lângă ei, ca sunt atât de obișnuiți cu sistemul ăsta de relaționare încât, inconștient, preiau ei trăsăturile animalului. Dacă e vesel și pus pe treabă, așa e și bătrânul, simte că-i crește cheful de viață. O să vezi multe bătrânici spirt pe la țară cu un câine încurcându-i-se între picioare cu care se mai ciondănește din când în când, dar îl iubește. De-aia și câinii sunt preferați pisicilor, că sunt mai expansivi, i-am creat special să ne dea feedback despre cine suntem, să fie o anexă a noastră.

A, și dacă animalul pe care-l pui pe internet în 500 de poze e neinteresant, asta spune același lucru despre tine. De-aia nu-i bine să spui chestii despre animalele oamenilor. Dacă spui că pisicile sunt cam proaste sau arogante, proprietarul de pisică o să-ți zică că nu știi despre ce vorbești, ești neinformat, că de fapt sunt pline de afecțiune și inteligență, așa cum este și el, de-aia te și privește de sus pe tine, care nu înțelegi.

Iar dacă-i spui unuia că câinele lui e plicticos, s-ar putea să te fi trezit că spui asta despre proprietarul câinelui. Toți o știm, instinctual, cel care spune asta, cel care recepționează asta. În afară de câine care scoate limba și se uită la oameni cum nu înțeleg pe ce lume trăiesc.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

9 thoughts on “Ce spune animalul tău domestic despre tine

 1. Gogu al II-lea

  Asta merge şi când e vorba despre poze cu copii. Dude, nu mă interesează aaaabsolut deloc cum arată bebele tău. Am o prietenă foarte bună din facultate căreia i-am dat unfollow tocmai pentru chestia asta. Aveam feed-ul bombardat de poze cu bebeluşul ei. I just don’t care. Mai ales ca bărbat.

  Reply
  1. eftimie Post author

   În cazul pozelor cu copii, cred că una la 3 ani e suficientă. Orice e peste e agasant.

   Reply
 2. pvladc

  i-ai dat unfofolow pentru ca o femeie cu plozi nu mai e eligibila pentru futai.
  in lumea animala le dadeai sfarsit la pui.

  plm, daca nu te intereseaza toate cacaturile de ce ai facebook?

  Reply
 3. Atti

  No drace. Eftimie, eu am arici, patru porcorâtani. Doar ca nu sunt de companie, sunt la mine in parteneriat prelungit pentru reabilitare. Dă la asta diagnostic de ce zice despre mine 😀

  Reply
  1. Remington Steele

   Articolul este despre animale de companie. Omul care le deține, chiar ține la ele.
   Tu zici că aricii și porcii pe care îi ai nu sunt de companie. Care crezi că ar fi diagnosticul? 🙂

   Reply
  2. eftimie Post author

   Habar n-am, când am scris ăsta m-am gândit la câini și pisici. Dar e ceva de gândit, mai sunt oameni care au tarantule, iguane, pești etc

   Reply
 4. O.C

  Buna !
  Inseamna ca e plina lumea de inteligenti, afectuosi, si educati…cine o sa spuna despre animalul lui de companie ca e prostuț sau neascultator ? :))))) Eu in niciun caz ! :))))

  Reply
 5. animaloo

  nu inteleg…adica daca pisica vine la mine si doarme pe mine nu o face din afectiune? Ii tin de cald? Sau dam acum alte denumiri chestiilor asta? Gen “dependent de compania ta”. Sa nu imi zici “stie ca ii dai de mancare” ca poti mai bine de atat

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *