Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Soluția testată, aplicată și logică pentru o taximetrie mai bună

Ieșind dintr-un club din Timișoara am sărit într-un taxi și, fără să știu orașul, i-am zis omului să mă ducă la hotelul unde stăteam. Hotelul era la 500 de metri depărtare dar omul n-a crâcnit, m-a dus fără probleme. Era vreo 4 lei cursa, i-am dat bucuros 10. Prin Cluj am pățit o chestie similară, m-am suit la un om în mașină și l-am pus să facă o cursă de vreo 5 lei, fără să știu asta. Omul m-a dus fără să comenteze, bun, ia nene ciubuc să-ți trăiască familia. În Iași am pățit una și mai și: de la un bar din centru la hotel, cursa pe ceas, 9,54 lei. Scot 15 lei să-i dau omului, „dom’le, vezi că e 9 lei 50, atâta face”. „-Ia, bre, așa, că-i sâmbătă noapte, să trăiești, mersi fain”.

Ce-au taximetriștii prin orașele astea de se comportă așa bizar? Ce-i unește? Ei bine, tariful de peste doi lei pe kilometru, ba chiar trei. Și-atunci avem soluția, trebuie doar s-o aplicăm și în București (parțial și în Brașov, și pe-acolo taximetriștii sunt cam mecliști): Măriți, bă, prețul pe kilometru la tre lei. Dă-o dracu, e capitală, sunt salarii mari și, oricum, trămbălitul cu taxi-ul e un lux. Ia, fă trei lei kilometru, și-o să vezi cum devin ăștia brusc interesați. Că nu e ca și cum în Iași sau Timișoara sau Cluj ar fi altă specie de oameni, cu puteri morale superioare. Tot de-ăștia sunt, ca noi, ca mine, ca tine.

În București tariful mediu de de 1,69 lei pe kilometru, cred cel mai mic din țară. Încă mai sunt firme care merg cu 1,39. Băi, ar trebui să fie minim dublu, că-s alte prețuri. Nu e normal ca un kilometru de mers cu mașina să coste mai puțin decât o pungă de semințe. Valabil și pentru transportul în comun, apropo. Dacă chiar ești fraier și vrei să plătești pentru transport, e 50 de lei abonamentul lunar pe autobuz, cât o pungă mare de semințe, una maxi de pufuleți si un pet de bere premium.

Între timp, direct de la „Tezaur Folcloric”, cântăreața Gabriela Firea vine și anunță un nou regulament de taximetrie, de parcă cineva îl respecta pe ăla vechi. Putea să bage orice în el, nu e ca și cum ar conta ce e scris într-o hotărâre a Consiliului General. Ea e tipa care a făcut garduri pentru linia de tramvai să nu meargă mașinile pe-acolo, în afară de mașina ei de serviciu.

9 Comments

 1. In Iasi, daca pleci de la gara, te intreaba soferii unde mergi inainte sa urci.

  • eftimie

   N-am încercat, dar te cred. Și în Gara Brașov sunt așa (Brașovul se pretinde oraș civilizat) iar în București ce să mai vorbim.

 2. lași doi lei în plus la taxi în brașov și te ține ăla minte și peste 3 luni.

 3. Horia

  E simplist văzut problema. Trebuie vorbit și de mafia licențelor care le dă belele șoferilor.
  Și trebuie vorbit și de comportamentul în general grețos al multor specimene din taxiuri, problema nu e doar că îți cer mai mulți bani.

 4. Adi

  în Mun. Constanța tariful este 2,6 lei/km din iulie de când a început sezonul 2017 (a crescut de la 1,79)

  +/- câteva zecimale ca să se joace și ei de-a concurența, dar e pe-acolo: unii au 2,59 alții 2,61

 5. cantrem

  2-3 lei/km rezolvă problema doar pe jumătate. Și în Cluj sunt taximetriști jegoși, cu mașini jegoase, care conduc jegos, și se plâng vara de căldură. În timp ce stau cu clima oprită. Și geamurile ridicate. Și clientul în spate. Facem de 5 lei?

 6. Pluto

  Pana si in Buzau am avut o cursa de ~800 de metri ca nu cunosteam orasul. M-a costat 3.54 toata cursa si tot m-a luat. Imi era si rusine la sfarsit cand am vazut ca m-a dus cateva sute de metri in linie dreapta pana am ajuns la destinatie. Am lasat ciubuc si am plecat mai departe in treaba mea.

 7. raul

  la brasov nu e chiar asa, de la gara unde stau eu (langa infostar) la aproximativ 1.5km nu vor sa plece sub nicio forma, si le zic direct “10 ron pana la infostar?” si ei dau din cap ca nu vor. de multe ori le zic hai fraiere pana in centru si ne intoarcem acolo … fac pe prostul si zic ca stiu ca idee unde merg dar nu stiu adresa, pe ceas dupa o tura prin centru si inapoi fix 10 ron iese, dar taximetristii nu vor direct ca ii doare undeva

  ps. cam nasol sa te plimbi cu bagaje 1.5 km pe jos asta pentru cei care intreaba de ce ai merge cu taxi-ul asa putin, cand sunt cu mainile in buzunar nu am treaba si ajung in 5-6 minute lejer

  • eftimie

   Bine, bade, taxi-urile din Gara Brașov sunt cam ca toate taxi-urile din gări. Ia și tu un autobuz 4 și mergi mai puțin pe jos.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén