Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Soluția testată, aplicată și logică pentru o taximetrie mai bună

Ieșind dintr-un club din Timișoara am sărit într-un taxi și, fără să știu orașul, i-am zis omului să mă ducă la hotelul unde stăteam. Hotelul era la 500 de metri depărtare dar omul n-a crâcnit, m-a dus fără probleme. Era vreo 4 lei cursa, i-am dat bucuros 10. Prin Cluj am pățit o chestie similară, m-am suit la un om în mașină și l-am pus să facă o cursă de vreo 5 lei, fără să știu asta. Omul m-a dus fără să comenteze, bun, ia nene ciubuc să-ți trăiască familia. În Iași am pățit una și mai și: de la un bar din centru la hotel, cursa pe ceas, 9,54 lei. Scot 15 lei să-i dau omului, „dom’le, vezi că e 9 lei 50, atâta face”. „-Ia, bre, așa, că-i sâmbătă noapte, să trăiești, mersi fain”.

Ce-au taximetriștii prin orașele astea de se comportă așa bizar? Ce-i unește? Ei bine, tariful de peste doi lei pe kilometru, ba chiar trei. Și-atunci avem soluția, trebuie doar s-o aplicăm și în București (parțial și în Brașov, și pe-acolo taximetriștii sunt cam mecliști): Măriți, bă, prețul pe kilometru la tre lei. Dă-o dracu, e capitală, sunt salarii mari și, oricum, trămbălitul cu taxi-ul e un lux. Ia, fă trei lei kilometru, și-o să vezi cum devin ăștia brusc interesați. Că nu e ca și cum în Iași sau Timișoara sau Cluj ar fi altă specie de oameni, cu puteri morale superioare. Tot de-ăștia sunt, ca noi, ca mine, ca tine.

În București tariful mediu de de 1,69 lei pe kilometru, cred cel mai mic din țară. Încă mai sunt firme care merg cu 1,39. Băi, ar trebui să fie minim dublu, că-s alte prețuri. Nu e normal ca un kilometru de mers cu mașina să coste mai puțin decât o pungă de semințe. Valabil și pentru transportul în comun, apropo. Dacă chiar ești fraier și vrei să plătești pentru transport, e 50 de lei abonamentul lunar pe autobuz, cât o pungă mare de semințe, una maxi de pufuleți si un pet de bere premium.

Între timp, direct de la „Tezaur Folcloric”, cântăreața Gabriela Firea vine și anunță un nou regulament de taximetrie, de parcă cineva îl respecta pe ăla vechi. Putea să bage orice în el, nu e ca și cum ar conta ce e scris într-o hotărâre a Consiliului General. Ea e tipa care a făcut garduri pentru linia de tramvai să nu meargă mașinile pe-acolo, în afară de mașina ei de serviciu.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.