Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Șoculetzul cultural (2)

Ascultam fascinat un american din Louisiana, lucru care mi-l făcea automat simpatic pentru că Louisiana e un fel de Europă, cu multiple naționalități și culturi care fierb acolo una peste alta sub soarele ăla nenorocit și prin mlaștinile alea. Omul meu era alb și provenea dintr-un oraș unde 30% din populație era formată din vietnamezi. Zic, de unde, nu sunteți pe coasta de Est? Cum au venit ăia aici? A, păi după războiul din Vietnam fiecare băiat a venit acasă mai cu o fată, mai cu un copil, și ăștia sunt, copiii războiului.

Americanul are un biznis în România și știe cam cu ce mă ocup. Doar că îmi zice „hei, dar și guvernul vostru este o minciună”. Zic, cum așa? „Păi aveți un minister al Finanțelor Publice, da? – Da. – Păi numele ăla este o minciună, e un fake, ministerul ăla nu se ocupă cu finațele publice ci cu finanțele mele, cele private. Tot ce face ministerul ăla e să mă scormone pe mine în buzunare de bani. Finanțele Publice sunt altceva, ar trebui să-mi spună ce face cu banii care i-a luat de la mine, ce lucrări de infrastructură vrea să facă cu banii mei, de-astea. Am pus banii la un loc, tu acum construiești ceva cu ei, nu?, de-aia ne-am adunat aici ca stat”.

Zic, aoleu, ce bizar trebuie să i se pară lu’ ăsta să faci afaceri aici, între comuniști. Ce șoc cultural trebuie să fie pentru el, el a văzut comunism doar în filme. „Daaa, păi să-ți zic, luni de zile m-a măcinat asta. De ce e obligatoriu aici ca să-ți faci o firmă de un sediu fizic? De ce trebuie acel sediu fizic să fie o încăpere reală și nu o cutie poștală? Știu că toată lumea are sediu undeva unde nu are firma în realitate, așa am făcut și eu, deci nu e ceva necesar. Declari sediu într-o garsonieră unde oricum mai sunt încă 50 de firme declarate. De ce v-ați face o astfel de piedică, de ce ai introduce obligativitatea asta în lege dacă oricum o ocolești? Cu ce ajută la deschiderea unei afaceri acest lucru?”. L-am lăsat pe om să fie surprins în continuare o societate diferită rău de aia în care a crescut și l-am întrebat cam ce părere are și despre Trump.

Zice că nu e o problemă de cum, ci de când va fi arestat. Că legile prevăd ca orice fost președinte, și chiar dacă este arestat Trump și condamnat la pușcărie, tot președinte este, deci legile lor prevăd că ăla trebuie să aibă doi sepepiști (Secret Service) după el tot timpul, fără excepții. Dar o să fie la bulău, ce fac sepepiștii ăia, cum, stau cu el în pușcărie?

Am simțit că e momentul să-l umilesc un pic, că i se cam urcase la cap, și i-am atras atenția că și noi, în România, avem o lege de-asta, că foștii președinți au parte de pază. Și că la noi foștii președinți sunt acuzați de chestii serioase, nu că a ars o actriță porno acu vreo 10 ani sau a mințit într-o conferință de presă sau la vreo comisie. Primul nostru președinte, de exemplu, e acuzat de crime împotriva umanității, nu glumițe de-astea de amatori.

Mă gândeam că e genul de informație interesantă, când se întoarce la ai lui în Louisiana, măcar în vizită, și-l întreabă ăia „băi, cum e România?” el ar putea să le spună „băi, știți cum e, la ei fostul președinte e acuzat de crime împotriva umanității și încă e nearestat, stă cu ei în capitală pe-acolo, poți să te întâlnești cu el pe stradă ba chiar să te cerți cu el pe blog. Dar omul e acuzat de crime și omor; zilnic și i se spune constant că are mâinile pătate de sânge nevinovat. Noi încă o ducem bine!”.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.