Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Social Media 101: Like vs Share

Am încercat să fiu umorist într-un text recent și am dat-o în bară pentru că am omis o regulă de bază a umorului. Lumea trebuie să cunoască subiectul. M-am trezit că iau la mișto pe oameni ca cel de la Zelist, Cătălin Teniță, și el nu știa despre ce vorbim, spunea de viralizare fără să înțeleagă termenul și cum funcționează. El, exemplu, crede ca mulți alții că doar share-ul contreză la viralizare. Așa că o să încerc acum să fiu didactic și mai explicit. Luați o cană de cafea, stați confortabil, urmează un text care vă va scuti de sute de conferințe de social media.

AFLĂ AICI CUM SĂ FACI BANI DIN SOCIAL MEDIA!

Simplu, citești textul ăsta gratuit și nu mai pierzi timp și bani mergând la conferințe unde auzi prelegeri de la oameni care nu au făcut niciodată succes în social media.

CARE E DIFERENȚA ÎNTRE LIKE ȘI SHARE?

Undeva în adâncurile Facebookului, la pagina de help îți spune ce face fiecare buton. Like îți creează automat o postare pe Facebook, este cea mai simplă și rapidă metodă de a share-ui ceva. Iată mai jos:

ai-dat-like-la-ceva-pe-facebook

Ea este vizibilă pentru restul prietenilor tăi din listă, dar nu-ți apare ție pe wall când te uiți doar pe profilul tău, că ar umple inutil spațiul. Doar știi la cei ai dat like. O poți găsi dacă scrii în bara browserului facebook.com/nume.profil/allactivity. Pe scriptul ăsta se bazează jocurile alea care dau pe Facebook „cutare a mai câștigat o oaie în City Farmers 5”.

Share face același lucru dar îți dă posibilitatea să editezi exact ce apare. Poți să schimbi poza, titlul statusului, conținutul lui, aproape orice. Aceasta îți apare în profilul principal, pentru că are o mai mare importanță, practic se presupune că ai vrut să îmbunătățești contentul distribuit.

DAR CARE E MAI BUN, LIKE SAU SHARE?

Dacă vrei viralitate, îți trebuie like. Multe like-uri, ăla aduc cașcavalul. Algoritmul Facebook va scoate în față articolele cu multe like-uri, mult mai mult decât ălea cu multe share-uri. Dintr-un motiv simplu, când ai posibilitatea să modifici tu ce și unde dai share, ai și posibilitatea să trișezi. Și Facebook știe că trișezi.

CUM SE TRIȘEAZĂ CU SHARE?

Păi simplu, iei un articol de-al tău și-i dai share în 50 de grupuri de Facebook. Contorul înregistrează 50 de share-uri. Sunt o grămadă de oameni care fac asta, dacă vreți un exemplu cunoscut, blogărul Chinezu. Pe de altă parte, nu poți să-ți dai 50 de like-uri la postarea ta, oricât ai vrea și oricât de bună ar fi. Un om, un like, cam asta e limita.

ȘI DE CE LUMEA PUNE ACCENT PE SHARE?

Păi oamenii prin agențiile de publicitate nu sunt chiar cei mai antrenați în sportul ăsta. Nu toți. De-aia își trimit oamenii la conferințe, speră că mai prind și ăia micii câte ceva, câte un secret. Cei mai bine plătiți oameni din agenții sunt cei care prind clientul cu bani, nu ăia care fac social-media. Plătești puțin pe un expert SM, primești un om care știe să facă o pagină de FB, scrie corect gramatical dar nu înțelege mașinăria. Ai un șofer, nu un pilot. Diferența între cei doi e mare. Șoferul conduce mașina, pilotul știe cum s-o tuneze astfel încât să obțină maxima performanță.

Dar trebuie să livreze ceva „viral” și e mult mai ușor de mistificat partea cu share-ul, pentru că la suprafață pare mai cinstită. Like-uri se pot cumpăra la kilogram din India și Pakistan. Și share-uri, dar acolo lumea crede că nimeni nu ar fi atât de nesimțit. Plus, cum spuneam, share poți să dai și în grupuri secrete de FB, n-ai cum să verifici că acel conținut a fost cu adevărat distribuit celor interesați.

LIKE E MAI CINSTIT

Culmea, deși pare mai sărăcuț, like e mai cinstit. Pentru că, repet, poți să-l dai o singură dată de pe un singur cont. Pentru că este doar un simplu „da, e ok treaba asta”, fără să adauge ceva care l-ar ajuta. Diferența între a da like unui articol și a da share, e că la Share te poți lăuda cumva că ești în „gașca” ăluia care l-a scris. Dai share unei glume de pe TNR pentru că ești amuzant, dai share unui articol tulburător al lui Pleșu pentru că ești intelectual și te preocupă soarta țării.

Altfel spus, like îl dai pentru tine, share e pentru alții.

DECI LIKE-URI SAU SHARE-URI?

Amândouă, da. Să ai un top ca cel prezentat de Zelist, făcut doar pe baza share-urilor este o greșeală. În cazul lui Cătălin Teniță nu este o greșeală intenționată, pur și simplu nu se pricepe, nu cunoaște mecanismul. Din experiența mea, e bine să ai un articol care să prindă like-uri multe la început, ăstea se dau repede. Dacă vrei ceva viral, trebuie să faci 100 de like-uri în primul minut. Asta va da importanță postului în mecanismul Facebook și ți-l va face mai vizibil.

Există un truc simplu, spune ceva interesant, ceva ce poate fi citit în primele 5 secunde. Ceva care să atragă like-ul, atunci, fără ca omul să dea click. Abia apoi, când devine articolul greu, o să aduci și alți cititori și va începe să funcționeze întregul motor.

Toate marile site-uri de știri din România eșuează pe Facebook bubuitor, pentru că nu încearcă asta, nu înțeleg mecanismul. Vânează click-ul, de-aia au 200 de articole pe zi și trafic un pic mai mare ca un site cu 6 articole pe zi. Șmecheria e să nu vânezi click-ul, ci like-ul. Trebuie să te faci plăcut și să stârnești reacția imediată.

Este ca la agățat, este ca la tango dacă vreți. Când Dan Măndița, senseiul meu de tango ne-a vorbit prima oară a făcut un gest mișto cu piciorul, un semicerc pe podea. Asta în primele 3 secunde, aici a fost agățatul. Puea să spună orice prostie mai departe, eram toții atenți geană la el.

IAR VORBEȘTI LUNG ȘI FĂRĂ ROST

Da, trebuie să mă opresc și să trag concluziile. Ce e bun pentru viralitate? Multe like-uri la început, lasă share-urile mai pe urmă. Care text este mai viral, cel cu multe like-uri sau cel cu multe share-uri. Cel cu multe like-uri. Analiza Zelist? Total irelevantă că oamenii nu știu cum funcționează Facebook și cum se viralizează, tehnic, un post.

EȘTI MINCINOS

De ce dacă spui astea, pe blogul tău ai doar buton de share și nu unul de like? Ei, pentru că mai sunt alte câteva mici secrete și n-am să le spun acum pe toate, nu-i așa ;)?

raton easy

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.