Sitcomul excelent pe care nu l-am avut niciodată

Circula la un moment dat informația că Mihai I, fost rege al României, a fost în perioada exilului în străinătate mecanic auto. Și asta ar fi fost o premiză mișto de sitcom, cu un tip care e mecanic auto într-un sat din Elveția și el tot pretinde că, de fapt, el e fostul rege al României, iar ăia nu-l cred și de-aici tot felul de situații haioase.

Și ai secvențe de-alea, în care Mihai e în atelier, tocmai și-a dat ghiulul de Hohenzollern jos de pe mână și repară ceva la un carburator și vine ajutorul lui, Jean Swissberg.
-Michel, te caută cineva
-Cine, dl. Magnusen de la primărie, cel cu Ford-ul căruia îi bate o roată?
-Nu, marchizul Antoine-Henri Julien de Savoia-Gutemberg, înalt delegat al Legației Posesiunilor din Emisfera Sudică a Franței.
-Și, ce i s-a stricat la mașină?, va continua netulburat Michel.

Într-o altă scenă Mihai va sta pe un bolțar cu blazonul regal în fața atelierului mecanic și va bea o bere de-aia de bogați, de 750ml care e mai mult un fel de șampanie din hamei în timp ce se șterge pe mâini de ulei cu o cârpă cu monogramă.

Mai departe, marchizul Antoine-Henri dă raportul superiorului său, baronul Ramon Alfonso de Madagascar.
-Și, cum a decurs întâlnirea?
-Excelent, nu doar că a semnat scrisoarea comună de combatere a crimelor comunismului în România, pe care o vom trimite delegației permanente a ONU, ci mi-a și reglat tacheții, avansul și aprinderea și un far pe dreapta care bătea un pic strâmb.

Din păcate povestea cu Mihai I – mecanic e o legendă, ca atâtea altele țesute în jurul lui. Destinul lui a fost ca cel al roșcovanului descris de Harms, rege n-a prea fost de mai bine de jumătate de secol, de implicat în politica externă cam vag spre deloc, atelierul de mecanică auto era de fapt o ditai firma, Hohenzollern n-a mai fost, „Familia Regală” e compusă din prea mulți măscărici iar acum este doar o grupare de asistați sociali de lux care primesc bani de la stat. A fost un băiat aflat în vârful istoriei care, destul de vizibil, nu prea și-a dorit să fie acolo.

Singura chestie e că, odată cu dispariția lui, dispare și orice speranță la un fel de monarhie pe-aici, cel puțin din spița lui, că ăia care au rămas sunt doar niște actori care interpretează sărăcăcios o familie nobilă.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

9 thoughts on “Sitcomul excelent pe care nu l-am avut niciodată

  1. eftimie Post author

   Cât p-aci, dar ăsta, săracul, n-a apucat să fie rege ca al nostru.

   Reply
  1. eftimie Post author

   Tipul ăsta e omul care a felicitat progresele din România și câteva ore mai târziu au apărut anchetele OLAF și un comunicat al comisiei referitor la prelungirea MCV. Niciun cuvânt adresat de ăsta, direct, românilor sau în legătură cu români nu a fost vreodată adevărat. Dar e un diplomat bun, de-aia e unde e, și are un talent de a spune minciuni precise, care să bucure pe fiecare dintre noi.

   Ascultă-l live, omul e uluitor de condescendent.

   Reply
   1. Gabriel Safta

    Posibil, nu l-am urmarit, dar partea cu lobby-ul pentru aderarea la UE si NATO este prin multe stiri, e suficient sa dai un search pe google si iti apar. E alegerea fiecaruia daca le crede sau nu, dar intr-o perioada in care Dragnea da 4 mil $ ca sa faca o poza cu Trump, iar Regele Mihai e var cu Regina Angliei sau Spaniei, tind sa cred ca are mai multa greutate o discutie intre Regele Mihai si diplomatii altor tari, decat un politician d’asta de hartie care si-a atribuit realizarea asta. Tot ce vreau sa zic e ca e putin exagerata partea aia din articol: “rege n-a prea fost de mai bine de jumătate de secol, de implicat în politica externă cam vag spre deloc”. Romania a aderat la NATO in timpul lui Iliescu, iar cine crede ca e meritul 100% al lui sa se uite la clipul asta: https://www.youtube.com/watch?v=A0S0HsWPIWk :))

   2. eftimie Post author

    Nu așa funcționează politica, dacă nu e albă e neagră. Pentru intrarea în NATO, de exemplu, a fost un efort îndelungat și susținut la care au participat zeci, poate sute, de diplomați și politicieni români și aproape deloc Mihai I.

 1. tiby

  A avut noroc că a fost lăsat să plece din țară, dacă ar fi rămas, probabil că Horia Sima, Antonescu sau comuniștii i-ar fi făcut felul.
  Oricât de greu i-ar fi fost regelui Mihai in exil, poporul român a dus-o mult mai rău, mai ales după seceta din 46 dar și în timpul comuniștilor care au început colectivizarea forțată și eliminarea adversarilor.
  Total de acord că în jurul familiei regale s-au adunat persoane care freacă menta, de exemplu pe site-ul oficial găsești doar câteva poze cu foștii regi, sunt mai multe poze pe gettyimages sau delcampe.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *