Cartierul General

Și dacă ăla care a sunat de mii de ori la 112 nu era nebun?

A circulat în urmă cu o lună o știre cu statistici de la serviciul 112 și ce năzdrăvănii se mai întâmplă acolo. Cică era un cetățean care a sunat de 21.000 de ori în 10 luni la 112. Prima reacție e normală, mai toți am zis că omul o fi nebun și cum țara nu are o strategie clară pentru nebuni, aflând că există doar din știri, când mai face unul vreo belea, n-am mers mai departe cu presupusul.

Faza e, ați încercat vreodată să sunați la vreo instituție de stat (ba chiar și la unele private)?. Că o să aveți niște surprize mari. Parexamplu eu am sunat ieri de 250 de ori la DPRCIV București, la permise, că aveam o întrebare. Sigur, au și un site, dar site-ul conține informații parțiale și informații false. Am impresia că una din aceste informații false e chiar numărul de contact, că n-a răspuns nimeni. Și nu e doar la ăștia. Anul trecut am încercat să sun la Casa de Asigurări de Sănătate, durează cam o oră și un pic până răspunde cineva. Tot așa am sunat la telefonul verde StopFumat, ăla scris pe pachetele de țigări. Ce crezi, scosese cineva telefonul din priză, de-aia nu răspundea nimeni de pe nicio rețea. Și tot așa.

Internetul i-a lovit nasol pe români, și nu doar în lucrurile care contează, gen posibilitatea de a împărtăși între ei pornografie infantilă pe Whatsapp sau manipulări cu Facebook. I-a lovit și acolo unde ar trebui să muncească un picuț mai mult, la comunicare, brusc acum toată lumea poate afla numărul de telefon de la instituția unde dormi matale și te sună nebunu. Și dacă sună ai două variante: să vorbești cu el, ceea ce presupune efort și muncă, sau să-l scoți din priză și să ieși la fumat.

A, am văzut faza asta la McD, își făcuseră un serviciu de delivery prin Victoriei, puteai suna în draci la ei că nu răspundea nimeni. Nu că ar fi fost înghesuială la restaurant, pur și simplu scoseseră telefonul din priză. Știu sigur că eram chiar înăuntru când sunam și mă conversam și cu nefericitul care fusese pus responsabil pe Social Media să mintă că nu, de fapt sunt rupți de comenzi și alte chestii. Reacția a și fost una clasică, hai că-ți dăm un meniu moca. N-au avut nici cea mai mică intenție de a rezolva problema, au zis, hai că-i dăm fraierului un senviș poate nu zice despre noi că suntem nașpa. Ceea ce mă face să cred că de obicei funcționează manevra asta. Dar, dacă nu funcționează, tot ce-ți rămâne e să te adresezi „instituțiilor statului” și nu răspunde nimeni la telefon acolo.

Așa că unii oameni sună la 112 să ceară tot felul de prostii. Nu că ar rezolva problema, dar acolo chiar răspunde cineva. Chiar răspunde. În mileniul trecut era un număr scurt pentru poliție, de exemplu, 955. Acum nu mai e, l-au scos, au înlocuit cu unul lung, din șpe cifre, să fie sigur că nu sunt deranjați. Rumâneții, putorile ăstea cosmice, au avut grijă să evite treaba asta, lăsând un singur număr de telefon la care răspunde cineva sigur, și-apoi, cu nesimțirea specifică meleagurilor, ies acum în față să spună că ăia care sună sunt nașparlii.

Altfel, nasol pentru ăia de la 112, în țara asta de super-leneși doar ei au fost sacrificați pe altarul muncii. Că ăia nu-și permit să scoată telefonul din priză.