Cartierul General

Și, când se va da fumul la o parte, veți vedea în ce cârciumi nasoale beți

Ăla de nu asigura aerisire ca lumea să nu te deranjeze pe tine fumul de țigară e același om care ține berea caldă, pentru că oprește frigiderele peste noapte să facă economie. E același bou care dă muzica tare pentru că e un studiu mai sfânt decât orice Biblie de pe planeta asta, că dacă dai muzica tare lumea va consuma mai mult. Serios, nu există religie mai mare în România decât cea cu muzica dată tare.

Și se vor mări prețurile, pentru că omul care fumează mult bea și cinci beri, nu o lălăie 7 ore la o cafea proastă și-o apă. Și ăia nu-și vor petrece timpul prea mult prin cârciumile alea, există deja cluburi private unde poți fuma, vor fi și mai multe, vor prefera să meargă acolo.

Și după ce te lași de fumat vei avea gustul mai bun și vei constata cât de proastă e mâncarea. Că mâncarea e proastă în România, e atât de proastă încât nu există expresia bucătărie românească decât în vocabularul celor care cred că cineva în afară de români spuneau de București că ar fi „micul Paris”.

Și îți va veni să-l pleznești peste gură pe ăla ce a zis „în sfârșit, suntem civilizați” când vei afla că săracul, licuriciul, n-a trăit niciodată într-o țară civilizată sau nu a adunat suficienți bani cât să stea la cârciumă acolo, să vadă că nu trebuie să se milogească să vină chelnerul, să facă febră musculară la subraț încercând să mai comande o cafea sau o salată.

Și, ce-i mai fain, știu că nu va protesta nimeni la asta, că aici nu poți cere o lege să dea ăla muzica mai încet, o lege să vină chelnerul mai repede și încă o lege să nu-și mai bată joc de clienți, să nu mai servească berea caldă. Știu că trăim într-o țară unde să nu dai bacșiș la ospătar că și-a băgat picioarele e o blasfemie. Puterea se oprește aici, unde trebuie altcineva să decidă cum să facă viața ta mai bună. Când trebuie să decizi tu, când nu te mai duci în cârciumi proaste, când trebuie să te ridici tu să dai muzica mai încet, când refuzi berea caldă chelnerului și nu-i dai bacșiș că nu a mai trecut de o oră pe la masă, când chiar trebuie să faci ceva personal, nu că vrea tata și mama, atunci se termină imnul victoriei, curajul și puterea.

Oamenii care acceptau să stea în localuri cu fum sunt acum bucuroși că e interzis fumatul acolo. Că ei erau prea slabi să nu se mai ducă și prea mici să se opună. Că rămâneau fără prieteni care fumează, și ei sunt urâți și neinteresanți și n-ar fi fost acceptați fără fumul în nară. De-aia nu dau doi lei pe ei, ce or să facă, oamenii care au înghițit fumul doar să fie acceptați de ceilalți? Să dea o lege prin care să fiu declarat urât și una prin care să nu mai fiu lăsat să scriu că sunt mititei? Încă nu, că cineva trebuie să-i apere și pe ei, și doar n-or să-i apere pizdele care se alătură oricărei idei care sună bine și nu supără pe nimeni.

A zis tata că nu se mai fumează în casă bate din palme și felicită-l. Poate tura viitoare îți dă alocație mai mare când vrei să mergi să impresionezi fetele prin oraș.

PS Da, cârciumile unde era fumul de-l tăiai cu cuțitul erau de căcat. De-aia le evitam, pentru că eu am plecat demult de la mama și tata de-acasă și pot să decid unde vreau să mă distrez.