Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Scrisoare deschisă către Adrian Sârbu, fondatorul ProFM

Dragă Adrian,

Știu din interviuri, dar și din alte discuții, că tu chiar crezi în faza aia cu Generația Pro, că ăsta era șpilul la ProFm când l-ai făcut, să fie un radio testiculos pentru noua generație de tineri liberi și frumoși care nu sunt îmbâcsiți de comunism cum e generația ta. Adrian, nu știu cum să-ți zic, am ascultat azi dimineață în mașină vreo jumătate de oră ProFM (știu că l-ai vândut, nu asta contează) și trebuie să-ți povestesc ce s-a ales de generația aia.

Prima fază e că am auzit unul că vorbea politică. După vreo cinci minute de discurs politic mi-am dat seama că e Tudor Chirilă tipul ăla. Și a mai vorbit vreo 10 minute dup-aia. Nu știu dacă știi, și oricum noi suntem cam mecliști și nu recunoaștem, la un moment dat Chirilă era un fel de Jim Morrison român, cânta despre droguri, beții, cum să te duci spart la mare după ce ai vândut casetofonul, de-astea, libertate, golăneală, chestii tinerești.

Acum scoate melodii despre programa școlară, să dau în chelie dacă te mint. Are o melodie despre comentariile literare de la Bac. Dacă-mi spuneai acu’ 20 de ani că o să aud de la Tudor Chirilă cuvântul „implementare” ziceam că ești drogat. Am impresia că te știi cu Cristoiu, ei bine, închipuie-ți un Ion Cristoiu frumos care și cântă la zilele comunei Momârlați despre anti-corupție, că alde Chirilă e și cu anti-corupția în gură.

A, și după ce a terminat ăsta de vorbit s-a băgat publicitate și apoi au vorbit gigeii din studio despre școală și-și depănau amintiri de tip PTSD despre cum au fost frecați în școală de nuștiu ce profesor mai zbir. Mă gândeam că pe lângă Avocat al Poporului trebuie să înființăm și un Psiholog Național care să se ocupe de faze de-astea. Era 9 și un pic dimineața și era atât de trist la radio-ul ăla că deși era soare afară, cinci metri în jurul meu era doar ploaie și ceață. Știu că ești implicat în filmul ăla, Oh Ramona, despre niște liceeni care se babardesc, că asta contează la vârsta aia, nu comentariile literare, în fine, trebuie să asculți ProFM zilele astea să vezi exact opusul acelui film, unii care se plâng la 10 ani după cât de trist a fost, și discută politică, cam cum face Cristoiu imediat după ce zice „hai salut”. Într-o jumătate de oră au dat o singură melodie, în rest au avut discuții de-astea de moși.

Bine, dar să nu asculți prea mult ProFM, că powerplay zilele astea e „Spike – au înnebunit salcâmii”, care este, actualmente, cea mai proastă melodie creată vreodată de un român. Spike e un construct de-ăsta artistic care face muzică pentru că taximetria e prea complicată pentru el, iar în melodia asta s-a combinat cu o persoană afoană muzical care nici după autotune nu poate cânta decât fals-manelic o armonie simplă de la Tudor Gheorghe. Știi vremurile alea când Artanu cu Timpuri Noi răgea din difuzoare chestii de-ți venea să sari de pe scaun și să te apuci de treabă? Ei, melodia asta e exact opusul, îți vine să te înfunzi în scaun și să te apuci de labă.

E, în principiu cam asta voiam să-ți povestesc, ce s-a ales de ideea aia a ta cu generații noi, gândește liber și alte vrăjeli. Dar, no, poate-ți iese faza asta nouă cu SmartFM și SmartTV, Doamne-ajută, și cine știe, poate următoarea generație n-o să degenereze în niște super-triști.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.