Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Cum să savurezi un film românesc

Pentru că în ultima vreme sunt tot mai multe și tot mai premiate, nu mai poți să spui că ne te uiți la filme românești pentru că sunt triste, cu subiecte triste, cu sunet de căcat și foarte multă faianță. „Dar a luat Momârla de Platină la festivalul de la Madrid”, va măcăni lângă tine o gâsculiță pe care ți-e jenă să o contrazici pentru că plănuiești ca în două ore să-i nimicești cealaltă parte a sistemului digestiv.

Și-atunci soluția corectă, inclusiv la bere cu prietenii tăi mai culți, e să zici „Aaaa, Comoara lui Porumboiu? Excelent film, foarte bun, foarte „actual”. Fain”. Și mergi mai departe. Nimeni nu te va contrazice. Și dacă te întreabă „bine, dar l-ai văzut?”. „Nu, nuu, că n-am avut timp, și vreau să-l văd la cimema. Dar e Porumboiu (Mungiu, Caranfil, Giurgiu etc) ăsta știe meserie. Sigur va fi bun”.

Și apoi poți să-ți vezi liniștit de viață și nu mai trebuie să te uiți la un film românesc în viața ta. Ești liber să vezi orice chestie atâta timp cât îi liniștești pe țărani și-i mângâi pe cap.

5 Comments

 1. MU

  Mi-aș cucu! De ce n-ai scris asta mai de mult? Eu până acum am citit recenziile filmelor românești să nu cumva să mă prindă protocronistele naționalist-cinefile nepregătit!

 2. Lepka

  Da eu ma mai uit la filme romanesti. Saptamana asta mi-am luat de pe torente si m-am uitat la “Toate panzele sus!” integral, ca nu -l vazusem niciodata cap-coada. Foarte frumos si habar n-aveam ca Radu Todoran a fost fratele lui Geo Bogza. Era fratele ala misto dintre ei chiar.

 3. Knut

  🙂
  cannes e asa ceva ca nobelu pentru film.
  aveti UN SINGUR produs cultural romanesc prizabil in lume, si ala e noul val cinema romanesc. apai ala trebuie musai injurat si facut de trei parale. poate ca regizorii romani ar trebui s-o intinda din romania la fel ca brancusi, ionescu sau cioran mai demult (astia trei ar fi fost mai mult ca precis declarati tristi si de trei bani in romania in perioadele lor de inceput) si sa interzica romanilor sa se impauneze cu ei.

 4. Clara

  Eu m-am uitat de nenumarate ori la “Cuibul de viespi”…. si la “Actorul si salbaticii”… o fi ceva in neregula cu mine presupun.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén