Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

„Salvați Copiii” m-a convis că legea dării în plată e bună

Dacă ai onoare, nu aduci niciodată vorba de copii într-o bătălie. Dar aici vorbim de bănci, dacă te-apuci și verifici nu există și nu a existat niciodată vreo chestie pozitivă făcută de vreo bancă vreodată. Singurul lucru pe care îl fac băncile e să jupoaie clienții de bani și să ceară bani de la stat să fie salvate când s-au terminat pieile de jupuit și s-a ajuns la os.

Mai țineți minte când băncile cerșeau ajutor de la stat pentru salvare? Și-apoi și-au dat bonusuri de performanță?

În campania asta cu „Salvați Băncile”, acum și de legea dării în plată, care presupune ca dacă dai casa cu care ai ipotecat creditul bancar la bancă s-a stins datoria, intervine și asociația „Salvați Copiii”. Care spune că nu e ok să facem asta, ci trebuie ca datornicul la bancă să-și vândă și rinichii ca să dea banii înapoi.

Și, ca orice gunoi fără onoare, aruncă copiii în față.

„Salvați Copiii reamintește faptul că principiul interesului superior al copilului, consacrat constituțional și instituit prin Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, prevalează în toate demersurile şi deciziile care privesc copiii, întreprinse de autorităţile publice și reprezintă o regulă de procedură”.

Ce legătură au copiii cu creditul la bancă? Aparent dacă se dă legea asta crește avansul pentru casă și tot mai puțini oameni își vor putea lua casă pe credit, să plătească până mor la ea. Și vor trebui să stea în casele de acum și se aglomerează. Și asta e rău. Cum ar zice ăia, ar duce la…

„Creșterea vârstei medii la care se poate accesa un credit de la 34 la 42 de ani, amânând pentru mulți dintre cei care aparțin generației actuale de 25-35 de ani, decizia de a constitui o familie sau de a avea copii”.

Ai fi zis că o organizație care se ocupă de salvat copiii știe câteva detalii despre țara asta. Una că ăia care n-au bani, și nici posibilitate de credit, toarnă copii în draci, fără probleme. Ai fi zis că știu că munca suplimentară pentru a-ți acoperi creditul ăla înseamnă că nu vezi copilul la față decât la serbările școlare.

Ai fi zis că știu cât de traumatizant e să fii dat afară din casă pentru că n-a putut mama și tata să plătească creditul și că, mai mult, nici nu se vor mai putea pune pe picioare până nu dau toți banii la bancă. Ai fi zis că știu că jumătate din familii se destramă din cauza problemelor financiare. Mda, nu te mai înțelegi bine cu nevasta când ai cămătarii lacomi pe urmele tale. Și că divorțul nu salvează copiii decât în 1% din cazuri.

Practic, Salvați Copiii vrea, pentru salvarea copiilor, ca părinții lor să fie datori pe viață la bănci, cam cum erau iobagii legați de glie. Faptul că SC are ca sponsor pe BCR e doar o bombonică mică în context.

Cât despre bănci? Well, poți să-ți dai seama că legea aia e bună când vezi cât de disperați au ajuns. Serios, copiii? Este, poate, cel mai agresiv lobby din ultima sută de ani în România.


PS A fost hazliu cum au cumpărat băncile prima pagină din Ziarul Financiar să promoveze minciunile lor. Nimeni nu citește ZF, nici măcar cei care lucrează acolo. Ăla e un ziar pe care-l primești automat, cam ca broșura Kaufland, dar mai puțin util.


UPDATE: O firmă de PR mi-a trimis poziția oficială a organizației Salvați Copiii apropo de dorința lor de a le vinde părinții în sclavie. Textul este mai jos, așa cum l-au trimis ei:

„Salvati Copiii Romania doreste sa semnaleze interpretarea gresita a pozitiei sale cu privire la proiectul de lege al darii in plata.

Organizatia Salvati Copiii sustine legea darii in plata, dar solicita decidentilor anumite garantii care sa protejeze drepturile copiilor si tinerilor si pe cel al familiei, pentru a preintampina anumite situatii nefericite in care familiile pot fi puse. Asa cum era indicat in comunicatul de presa transmis miercuri, 23 martie, intentia Organizatiei a fost aceea de „a atrage atentia asupra faptului ca proiectul de lege in cauza are potentialul negativ de a vulnerabiliza categoriile sociale aflate in situatii de dificultate, in lipsa unei metodologii responsabile”.

Din acest motiv, Salvati Copiii Romania considera ca aceasta propunere legislativa trebuie insotita de argumente responsabile, prin indicarea modului in care ea sustine viata de familie, apara interesul superior al copilului si contribuie la reducerea si prevenirea saraciei in Romania. Legea trebuie insotita de o analiza a impactului pe care il va avea asupra interesului superior al copilului.

Este evident faptul ca darea in plata ar putea fi solutia pentru unele familii aflate in imposibilitatea de a-si onora obligatiile bancare. Insa nu este mai putin adevarat ca acest act normativ, in forma actuala lipsit de orice referire la familie si copil, are potentialul de a afecta siguranta sociala a mii de familii care ar putea sa-si piarda unica locuinta. Din acest motiv, Salvati Copiii a cerut Parlamentului Romaniei sa dubleze masura darii in plata cu garantii suplimentare si sprijin real pentru familiile care vor ramane fara locuinta si, respectiv, cu o strategie clara de intarire si diversificare a programului national ”Prima casa”.

Desi scopul proiectului este sa asigure ”protejarea dreptului la locuinta familiala a debitorului”, documentul nu include o analiza clara a modului în care vor fi evaluate conditiile de creditare in vederea cumpararii de locuinte, nici cate dintre familiile de tineri vor putea sa indeplineasca aceste conditii si ce masuri de sprijin si monitorizare vor fi avute in vedere pentru familiile cu copii, care vor alege transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat.

In acest context, aplicarea legii ar putea genera o serie de consecinte negative precum: inasprirea conditiilor de creditare ipotecara, cresterea varstei medii la care se poate accesa un credit, impunerea unui avans de cel putin 30-40%, sau chiar disparitia programului ”Prima Casa”, ce si-a dovedit utilitatea sociala in ultimii ani, prin numarul foarte mare de credite.

Speram ca intentia Organizatiei Salvati Copiii, de a aduce in discutie consecintele sociale ale unei legi de o asemenea importanta, sa fie in mod corect inteleasa, atat de catre cei in cauza, pentru care legea reprezinta un beneficiu firesc, cat si de catre oamenii politici.”

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.