Cartierul General

Să nu plângem după Dan C. Emisiune ProTV cu cărți

Dacă e să te iei după câtă lume îl căinează pe Dan C. Mihailescu că a rămas fără emisiune la ProTV, aia cu cărți, ai zice că făcea minim 20 de puncte de audiență. Dar adevărul e că nu făcea, nu se uita nimeni la ea, de-aia a închis-o ProTV-ul, că nu făcea bani. Că ăia sunt firmă privată.

Asta îmi aduce aminte de jelania după TVR Cultural, un canal care dădea emisiuni proaste și teleșoping la care nu se uita nimeni. Pentru că, dacă s-ar fi uitat, ar fi văzut că era teleșoping 70% din timp. Și că emisiunile erau proaste. Am văzut niște interviuri de-ale lui HR Patapievici de te durea bila. Nu e pentru el sportul ăsta.

Dar dacă tot vreți emisiuni cu cărți și chiar vă pasă, uitați-vă la aia a lui Rogozanu, BookFace. E pe Realitatea, na. Sau la aia a lui Radu Paraschivescu, „Dă-te la o carte”, de pe Digi24. Asta până nu, conform algoritmului politic, este mutat și el ambasador undeva, probabil în Canada să fie șeful lui Socaciu, că tot a tradus scriitori canadieni.

Sau, dacă vă pasă, ar trebui să faceți mega-gât să fie o astfel de emisiune la TVR1. Sigur este loc pentru așa ceva, poate fi oricând desființată o emisiune de-acolo și poate să o prezinte Liana Stanciu, că ea se pricepe la toate, de la cât sex trebuie să învețe copilul la școală la cât trebuie să-l educe popa. Sau Florin Iaru că tot lucra pe-acolo la un moment dat.

Și terminați cu jelania asta de căcat că lumea nu mai cumpără cărți. Cumpără, altfel nu ar fi atâtea edituri. Doar că nu le cumpără pe ălea care le vreți voi. Sau ăia care scriu de cărți sunt niște impiedicați și nu știu să le vândă, abia pot să se exprime, ca fumatul incoerent de Liiceanu. Eu am vândut luna trecută, prin blogul ăsta de agramat incult, zeci de cărți. Am scos 400 de lei doar din comisionae de profitshare și asta în condițiile în care nu sunt un literat. Iar oamenii care mă citesc sunt români normali, nici prea bogați, nici prea academicieni. Sictiruț cu poveștile voastre de intelectualuți care se plâng că nu cumpără lumea cărți. Învățați să scrieți despre ele, crăcănaților, sau să vorbiți despre ele. Uite-l pe idolul vostru cum spune despre Chandler fără să menționeze hardboiled, Humphrey Bogart, alcoolismul lui sau faptul că a fost co-scenarist la Double Indemnity.

Apropo, e promoție la toată colecția cărților cu James Bond, 14 bucăți la 63 de lei, iese la sub 5 lei bucata. Poate vă interesează.