Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Să nu mai demonizăm bătrânii? Ba da

Repetați mantra asta: „Bătrânețea nu e o calitate morală”.

După evenimentul trist cu mitingul Antena 3 s-a cam râs de bătrânii adunați acolo. Apoi au apărut și vocile care spun că nu e ok să râzi de bătrâni, chiar dacă țin cu mitomanii de la Antena 3, pentru că și ei sunt oameni dar mai ales oameni în vârstă și trebuie să respectăm vârsta.

Dar bătrânețea nu e o calitate morală.

Bătrânețea e doar un „achievement”. Înseamnă doar că nu ai murit un număr mare de ani. Poate ai fost norocos, poate ai o genetică bună, poate pur și simplu au murit alții ca tu să poți trăi liniștit și degeaba până la 70 de ani. Medicina, codul rutier și încadrarea omuciderii în sfera penalului nu a contravenționalului au făcut ca foarte mulți oameni să ajungă la vârsta senectuții. Și de-aici pornește confuzia, dacă sunt bătrâni, neapărat trebuie respectați.

Dar aceleași succese ale științei au făcut ca milioane de ticăloși, pe lângă oameni respectabili, să atingă vârsta a treia. Oameni care, și când au fost tineri, tot lichele erau. Cucoane care au lățit coccisul pe scaunul ghișeului poștal au ieșit acum la pensie și vor dreptate, pensii mai mari și libertate de exprimare pentru Antena 3. Gagii care au furat de prin uzină, au tras chiulul cât au putut, și-au băgat piciorul în ea de treabă de-aia tremuri de spaimă și acum când auzi „produs românesc”, ăștia, au ieșit și ei la pensie și vor să se facă dreptate în țara asta, adică să nu mai fim abuzați de ANAF. Ei care n-au fost abuzați niciodată de ANAF.

Știți paznicii ăia odioși care se învârt pe lângă orice clădire și nu te ajută cu absolut nimic ba, mai mult, încearcă să-ți pună bete în roate la orice că „trebuie să vorbesc cu domnu director”. Ăia care te freacă la cap cu „n-aveți voie să faceți poze aici, mi-a spus mie conducerea”. Cucoanele care te freacă la cap cu „dar mai trebuie o copie de buletin, ce nu înțelegeți dom’le, e ca la nebuni aici”. Vânzătorul care-și gagicărește gagica când trebuie să te servească. Tipa care joacă Candy Crush pe telefon ruptă de oboseală când ar trebui să fie atentă la tine că vrei să cumperi ceva? Ălea. Ăia. Ăștia or să iasă la pensie și o să fie încă o generație de pensionari ticăloși care se vor plânge că-s nedreptățiți de stat. Or să iasă cu gurile deschise, ca puii de acvilă, și o să vină Gâdea și Badea, cu presa gata mestecată în cioc să le-o toarne în gât.

Bătrânii nu trebuie respectați automat pentru că sunt bătrâni. Ăsta e un concept medieval. Bătrânii trebuie respectați doar dacă au fost oameni respectabili. De-aia nu l-a văzut nimeni pe Djuvara la protest. Și ăla e bătrân, dar n-a fost canalie niciodată. Când se vorbește de pensionarii nesimțiți nimeni nu se referă la Djuvara. Sau la Solomon Marcus. Se referă la Beligani sau Arșinei. Când Radu B. era la a doua tinerețe și îl turna pe Ciulei la organele de partid, cam ce fel de caracter crezi că a ajuns acum, când se apropie de centenar? Dar Vișinescu, e mai respectabil acum că e bătrân?

Respectul, tânăr sau bătrân, se câștigă. Needucații care tratează cu respect pe toată lumea cred că fac un gest de politețe dar, în realitate, nu fac decât să trateze cu aceeași curtoazie și pe Djuvara și pe Vișinescu. Ceea ce este jignitor pentru primul moș.

Ăia de la miting de-acolo au fost jigodii toată viața. Faptul că acum sunt jigodii bătrâne nu înseamnă că merită respect. Bătrânețea nu e o calitate morală.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.