Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Să ne uităm un pic la gagiul ăsta

Foto: Pagina FB Mark Rutte

Îl cheamă Mark Rutte, este premierul Olandei, are vreo 50 de ani, înainte de politică a lucrat vreo 10 ani în sectorul privat, la Unilever, n-are gagică, deși are un job bunuț mai merge două ore pe săptămână să predea lecții la o școală din orașul natal Haga, e genul de om care în 2017 s-a dus cu bicicleta la regele Wilhem-Alexander să-l anunțe ce guvern a mai făcut și care când a scăpat o cafea pe jos a pus repede mâna pe mop să curețe, că, no, nu e ok să faci mizerie.

Conduce o țară care are vreo 17 milioane de locuitori și apare constant în toate topurile de „cât de bine o duc” în primele locuri de cel puțin un sfert de secol, cu o economie între primele 20 din lume, cu niște companii de te doare bila (prin 2009 aveau cea mai mare companie din lume, acum e doar pe locul 7), cu cel mai mare port al fețelor palide din lume, cu capitala democrației și drepturilor omului civilizat, cu libertăți cetățenești la care nici nu putem visa, cu poluare minimă și multe, multe altele.

Și vin niște desculți murdari pe dinți al căror șef de trib e o persoană împiedicată și confuză, semi-analfabetă, cu cea mai mare rată a mortalității infantile, de inimă, de accident rutier, de orfani, cu trei drumuri drepte fără gropi, cu o economie varză și un stat care-și bate oamenii pe stradă și cel mai mic IQ din Europa și țipă la el:

Auzi bă, de ce vrei bă să ne iei portul Constanța?

Ha?

Băăăăă, degeaba bălești la averea noastră, să-ți intre bine în cap, nu ți-l dăm!

16 Comments

 1. Cosmin

  Cu cat o iei mai spre est cu atat prostia e mai mare
  https://youtu.be/QSMwt-BWDLk?t=150

 2. Baaai, noi suntem stapani aici si ne conducem singuri, da?
  Ne aparam independenta!

 3. droid04

  Baah asta sigur vine la rezervele noastre de parizer…

 4. paul

  Funny, dar cu aceeasi argumentatie poti invalida orice actiune colonialista facuta vreodata.

  “Bueeei, noi suntem cea mai mare economie a lumii, ce nevoie avem noi de niste petrol dintr-o tara de triburi?”

  “Ahem, noi suntem cea mai mare putere a lumii, avem cea mai mare flota, evident ca ne-am dus in Africa / India etc ca sa le dam democratie, nu ca sa luam chestii de la ei”.

  Dar totusi funny articolul 🙂

 5. Bigbear

  Colonialismul de acum niste sute de ani era pentru resurse acum insa nu prea mai exista asa ceva si in special in cazul Romaniei este pura demagogie. Nu vin mari producatori sa ii inchida pe aia mici si amarati pentru simplul motiv ca nu ii incurca destul si in plus functioneaza foarte bine coruptia. Tot ce a pierdut Romania a fost legal, frumos, pe baza de hotarari a celor de sus, nu a fost jaf cu mana armata.

  • Sorin

   Traiesti poate in Second Life !
   Cum adica batalia nu e pt. resurse? Aberezi rau!
   Tocmai asta fac marile corporatii, ii inchid p-aia mici si amarati, nu cu mana armata(ce destept esti aici) ci prin legi economice impuse cu japca si preluari ostile sub aparenta onorabila- vezi cazul Petrom, Alro Slatina etc.
   Ce a pierdut Romania nu a fost defel frumos, legal-cum spui tu – ci impus de neocolonialismul actual promovat cu multi bani din afara!

 6. McStronțiu

  Varza e bună. Mâncarea favorită a lui Franz Iosif al doilea.

 7. Daca s-ar intampla asta si ar desfiinta cineva posta, probabil as primi coletele din China in 7- 14 zile maxim. Acum ajung in tara in maxim 7 zile, restul pana la 2 luni se plimba prin vama si pe la posta.

 8. Perkele

  eu nu ma pricep la niste chestii, de aceea imi explica cineva ce mare smecherie e portul Constanta de “teoretic” le e frica olandezilor de noi? adica pana la urma ce avantaj e sa duci marfurile la Constanta unde oricum dureaza pe pamant sa le transporti la fel de incet ca pe apa? daca sa zicem ca Rotterdam e prea departe de navele care vin prin canalul Suez, dar nu e mai avantajos sa le duci pe undeva prin Grecia sau prin Italia decat la Constanta?

  • claudiupb

   Ba da e mult mai avantajos. De aia daca te uiti in top 20 porturi europene o sa vezi vreo 3 italiene si inca vreo 3 spaniole si unul grecesc. Ne cacam atat pe noi cu portul Constanta, insa nici daca am fi in Schengen nu ar fi economic viabil sa aduci marfuri pe aici. Problema e ca aduci marfurile mai repede dar apoi trebuie sa le transporti mii de km pe uscat, si aici se pierd bani. De asta si porturile de la mediterana sunt mai la coada in top 10. Cele mai aglomerate porturi sunt la marea nordului pentru ca acolo sunt oamenii cu bani, si acolo se face desfacerea. Odata ajunse la Rotterdam (sau Amsterdam, Hamburg, etc) distanta pe uscat este foarte mica pana in locul in care se va livra majoritatea covarsitoare a bunurilor. Pana si francezii au un port mai aglomerat la canalul manecii decat la mediterana.

   Noi ne agitam atata cu portul ala Constanta, dar sa fim sinceri noi ce am putea servi, in afara de propria tara (si nici aia toata)? Daca ai avea de livrat ceva in Ungaria de ce ai merge pe la Constanta si nu pe la Trieste? Surpriza neplacuta va fi cand vom intra in Schengen si vom descoperi ca pentru vestul tarii (Timisoara, Arad, Oradea) s-ar putea sa fie mai rentabil sa aducem marfurile tot prin Trieste si nu prin Constanta.

   • Mircea

    Pentru ca ruta maritima e mai scurta. Are si transportatorul cheltuiala lui. Una e sa mergi pana la Trieste ca sa ai de unde sa te intorci (ca marea aia e cam inchisa, ca si Marea Neagra, dar macar e portul mai aproape) si alta e Salonic, Constanta, depinde unde vrei sa trimiti.
    Basca, de la Constanta, pe Canal, ajungi rapid pe Dunare si urci ieftin pana in Germanica toata marfa. Nu ai nevoie de autostrada. Evident, cersetorii cu bloguri iti vor spune ca n-au nevoie olandezii de portu nostru, ca Mangalia au cumparat-o de mila, iar in Schengen nu avem ce cauta pe merit, ca ne conduce Dragnea si nu un poponar pe bicicleta care doua ore pe zi mai da iama si-n copii.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén