Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

S-a dus şi Gândul

Azi s-a închis şi ediţia tipărită a cotidianului Gândul, în corul de regrete al oamenilor care ori nu pricep nimic din presă, ori se fac că nu pricep nimic din presă.

Tot timpul am avut impresia că Gândul e un proiect mort din faşă. În primul rând era făcut de gaşca plecată de la Adevărul, care era un ziar destul de urât pe care nu-l citea nimeni. Cine povesteşte de zecile de mii de abonamente şi tiraj să nu uite că majoritatea erau moştenire de pe vremea Scânteii.

Primul Gândul a fost un ziar extrem de urât, iar dezordinea din aranjament şi senzaţia de “făcut pe genunchi” a continuat până la ultimul număr. Ultimul layout a fost de-a dreptul penibil, cu fonturi şi style-uri diferite la acelaşi tip de titlu sau subtitlu, cu spaţii goale fără rost, cu o neînţelegere adâncă a rostului pozei de pe prima pagină şi multe alte asemenea. Dacă vrei ca lumea să-ţi ia ziarul de pe tarabă trebuie să te gândeşti un pic şi la asta.

Cred însă că problema principală a fost alta. Iată ce spunea redactorul şef Claudiu Pândaru, apropo de stenogramele dintre Vântu, Dragoş Stanca şi Doru Buşcu.

“Problema principală este că prin publicarea acestor stenograme, care au un conținut condamnabil (discuțiile de acolo nu sunt normale între un patron și un manager), asta trebuie să fie foarte clar, nu se încearcă doar decredibilizarea acelor oameni, care apar acolo, ci se încearcă, cu siguranță, punerea unei ștampile negative pe ceea ce înseamnă ziarist”.

Să reţinem ideea asta cu decredibilizarea şi ştampila. În urmă cu vreo doi ani s-a încercat o apropiere de online prin constituirea unei chestii numite “comunitate Gândul”. Printre ăia care erau băgaţi pe-acolo se afla şi Vali Petcu, unul din cei mai importanţi bloggeri din România. Chestia a fost observată şi de omul de televiziune Mircea Badea care, în direct, a anunţat că dacă mai apare ăla acolo el nu mai citează ziarul Gândul niciodată la emisiunea sa. Claudiu Pândaru, omul cu decredibilizarea şi ştampila, s-a căcat pe el instantaneu şi a scos blogul Zoso.ro de acolo.

O asemenea atitudine pune o ştampilă nasoală asupra ziaristului român. Da’ rău de tot. Nu numai că arată că e o laş (nu vreau să-mi închipui ce făcea dacă-i ordona patronul ceva, nu un om de la o televiziune a unui trust concurent) dar arată şi că nu pricepe nimic din lumea din afara redacţiei. Ziarul nu murea dacă publicul lui Badea nu mai citea ziarul (oricum publicul lui Badea nu citeşte, că le citeşte el tot ce trebuie). Dar a murit pentru că restul publicului, care nu e influenţat de un Badea, a văzut redactorul şef al ziarului preferat n-are pic de, cum să mă exprim elegant, sânge-n pulă.

Plus că lumea a început să se sesizeze că mai toţi colegii lui CTP se sparg în afaceri dubioase şi el e singurul din toată redacţia care nu ştia nimic de ele.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.