Cartierul General

Românul care l-a băgat în mă-sa pe Einstein

Ai zice că la câți suntem pe planeta asta și cum ne-am băgat noi coada ca români prin toate chestiile trebuie să fi fost unul care la un moment dat a avut ocazia să poarte o discuție cu Einstein și să-i zică, „Auzi, domnule, mai du-te-n pizda mă-tii cu teoriile tale”.

Și, dacă ai face presupunerea asta ai avea dreptate dragă cititorule, o, tu coleg de țară cu Dan Negru, om care în cariera lui l-a băgat în mă-sa pe Stephen Hawking.

Dar, cu mult înainte ca Dan Negru să intre în viața noastră urlând, a existat un alt meseriaș care a dus această nobilă artă a „mă-ta” cât mai departe pe mapamond. Acest om este George de Bothezat. În funție de ce wikipedii citim, acest om s-a născut fie la Sankt Petersburg fie în Basarabia, și a terminat facultatea fie la Chișinău, fie la Iași. Cert e că tac-su era om cu bani, și-a permis să facă studii în materie de inginerie și, la un moment dat, pe la 1911 își ia doctoratul în aviație la Sorbona cu un studiu pe ceva cu stabilitatea aeroplanelor. Deci, îți dai seama, avioanele se inventaseră de vreo 5 ani și ăsta deja era doctor în ele.

Și le avea gagiul, a inventat cam al doilea elicopter din lume, după unele surse și, între timp, și-a făcut și-o fabrică de ventilatoare în Statele Unite, că no, cercetarea costă bani. Și a mai avut contracte cu armata US, a mai scris niște literatură științifică, ba chiar niște eseuri și, la un moment dat, l-a băgat în mă-sa pe Einstein cu fizica lui relativistă cu tot în cartea „Back to Newton”. N-am să intru în detalii, în primul rând pentru că aș plictisi, în al doilea rând pentru că nici eu nu le înțeleg, dar în principiu ăsta zicea „băi băieți, teoria ca teoria, da practica ne omoară” și că ăia care îi cântă în strună lui Einstein sunt lingăi și amatori, care nici măcar nu înțeleg fizica. Și nu era un fitecine, Einstein i-a și răspuns cu „stai bă, că nu e așa cum crezi tu, ești prost, știu eu mai bine”, într-un discurs la Princeton.

Îți dai seama ce mișto e să fii atât de tare încât când îl bagi în mă-sa pe unul ăla să încerce să-ți răspundă dintr-o hală de Universitate, înconjurat de, poate, cele mai mari minți ale lumii? Marfă, cum se spunea pe vremea mea.

Altfel, această abilitate românească de a putea zice cuiva „mai du-te bă în mă-ta cu teoriile tale”, indiferent dacă-i Einstein sau Ilie Verdeț este una din cele mai bune arme pe care le avem împotriva manipulării și prostiei. Că vine ăla și-ți zice o dată de Soroș, a doua oară de Soroș, a treia oară începi și tu cu „mai du-te bă în mă-ta cu teoriile tale”. S-a tot încercat. S-a încercat cu comunism și omul nou și socialism până când o mare parte din țară s-a plictisit și l-a băgat pe ăla în mă-sa la Târgoviște, cu nevastă cu tot.

Așa că e o mantră utilă pentru interacțiune socială, mai ales de-aia hardcore, gen Facebook, când toată lumea te agresează cu tot felul de teorii, ba că homosexualii se cordesc satanic, ba că sunt înapoiați care nu vor să se cordească poponarii, ba că socialismul e bun, ba că capitalismul ne va ridica precum Ilie într-un car de bani spre rai, că există o grupare care vrea să te fure, că țara asta se duce de râpă și, practic, tot universul se destramă după ce nuștiu ce gafă a făcut un drumar care a pus stâlpul în intersecție, un pod legat cu două sârme, prim-ministrul l-a salutat pe regele UE cu „Ce faci, coaie?!”. Ei bine, în aceste momente de presiune, nu trebuie să uităm de acest George de Bothezat și să facem un pic ca el: „Băi, mai du-te-n mă-ta cu teoriile tale”. Și să ne vedem de treabă.