Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Românii patrioți ai internetului și universalitatea manelei

Din când în când câte un Can-Can englezesc descoperă o manea de la noi din țară, oarecum simpatică, și o prezintă ca atare: „uite ce chestie hazlie se petrece în România”. Evident că imediat apar ai noștri, cu mastere, doctorate și spume la gură, acționând ca stereotipurile ălea românești din South Park: „This makes our country look poor and stupid”.

Săptămâna aceasta vinovații au fost ăia de la Huffington Post UK care au pus o manea a celebrului Sandu Ciorbă, una mișto, care arată cam ca melodiile ălea cu care ne prezentăm noi la Eurovizion, numai că nu este montată atât de bine. Imediat au explodat patrioții, că aia nu e muzică românească, că ăla nu-i român, e țigan, și că muzica românească de calitate e ori Enescu, ori bullshit-ul ăla obosit care se dă la Tezaur Folcloric. Cu cucoane care dau din cap stânga dreapta în timp ce cântă, ca un copil cu dizabilități.

huffington-post-sandu-ciorba

Uite-i cum se luptă, le și auzi accentul rusesc în timp ce combat. Atâta doar că…

Primo:

Cineva nu înțelege sensul cuvântului „cultură”. Confundă cultura cu bășinile elitiste gen Festivalul Enescu. Sandu Ciorbă face parte din cultura românească, ba poate mai mult decât Enescu, reprezintă o parte importantă a ethosului românesc. Cel puțin 25% din români arată, cântă și dansează exact ca Sandu Ciorbă.

Secundo:

Sandu Ciorbă chiar este cunoscut. A avut un hit în Polonia (Cred că Dalibomba, amicul Vasile poate să mă corecteze) și destul de multe în România. Există o recunoaștere internațională a muzicii hazlii pe care o prestează. Sandu Ciorbă este chiar mișto, nici măcar nu pretinde să fie altceva în afară de ce este, un cântăreț de nunți. 90% din videoclipurile sale sunt filmate într-o sufragerie/sală de așteptare autobuz cu o trupă de dansatori care, probabil, sunt și bodyguarzi pe undeva.

Terțo, cel mai grav:

Băi, un pic de educație muzicală n-ar strica în țara asta. Manelele sunt muzică populară. Exact asta sunt. Sunt ceea ce cântă poporul. Nu există muzică populară cultă, lăsați epoleții și caleștile. Există manele vechi și manele noi. Și Supermanele de top 2015, dar asta vom discuta într-un alt episod. Băieții ăștia de la manele știu mai multă muzică decât mulți tractoriști penibili care se pretind cântăreți (De la Cargo la Byron și Robin and The Backstabers). Oamenii ăștia creează, inovează, nu stau doar cu limba afară încercând să imite aceleași formații obosite din UK. Iaca:

Tot în ideea asta, un pic de educație muzicală i-ar ajuta să nu se facă de căcat când argumentează despre muzică. Parexamplu, încercați, toate manelele din România pot fi cântate pe melodii Voltaj și invers, pentru că Voltaj cântă chestii simple, cu cuvinte pentru retardați. Și, spre deosebire de maneliști, ăia de la Voltaj nici nu au umor, fraudează votul când vor să iasă cei mai iubiți cântăreți rumâni.

Dacă stai un pic, asculți ritmul, înțelegi muzica, îți ștergi mucii de frustrat român căruia i-e rușine să admită că țiganii se pricep mai bine la muzică decât noi, că suntem prea scorțoși, vei vedea că ritmul este foarte similar. Ai dansat și tu pe el la discotecă, când erai la facultate, la chefuri, de te crezi acu’ intelectual.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.