Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Românii nu citește și nu face cultură

Întrucât oamenii din jurul meu insistă să iau parte la tot felul de evenimente culturale în loc să fac un Culture Victory la Civ 6, am fost iar la teatru. Tura asta la „Pescărușul” de Cehov, în regia lui Andrei Șerban. În mod normal n-aș fi mers la așa ceva (e ceva piesă care place la dramaturgi și creativi bătrâni), doar că juca Emilian Oprea, a și fost nominalizat la un premiu Uniter pentru rolul ăsta și mie mi-a plăcut de el în alte chestii în care l-am mai văzut.

Piesa ca piesa, dar iar era sala full. Și nu e prima oară. Tot la ăsta am fost la una mai obscură, Moscova-Petușki, tot un rus ceva, și tot era sala plină. Și am mai fost la câteva piese și la ARCUB, și la Teatru Roșu, tot așa, băi, merge lumea la teatru. Până acum, ce să zic, rata de succes e 100%.

Și-atunci de unde tânguirea aia cu românii care nu halește cultură? Băi, din ce am obsevat eu, în 100% din cazuri, ăia care zic asta sunt exact ăia care nu servesc activități culturale. Am auzit zeci de plângeri de la „scriitori” care miaună profund că lumea nu citește. Când îi întreb câte cărți au vândut, unul nu sare mia. Faza cu „lumea nu citește” o găsesc, de obicei, în presă, unde știu sigur că sunt oameni care nu citesc sau n-au citit cărți de ani de zile. Mai apare câte un „Sapiens” sau un „12 Rules for life”, cărți extrem de populare pe care le cumpără, dar nu le citesc, că am verificat pe ici pe colo, nici nu-i greu. Ăia care zic că lumea nu merge la teatru sigur n-au mai călcat prin teatru de cincinale. Ăia care zic că lumea nu merge la film, sigur n-au mai călcat prin cinema-uri. Serios, am fost și la filme de-alea „de Cannes”, și-acolo era sala plină. Până și filmele pe care eu le consider slabe au audiență. În jurul meu toată lumea a văzut Sieranevada, gen. Nu atâta lume cât „Oh, Ramona” dar toți au zis că era sala plină când au fost.

Poate în provincie e mai nasol, depinde și de provincie. La Brașov la Operă era sala plină, și nu vă închipuiți că erau mai vedete, era soprană Felicia Filip acolo, e cunoscută, dar nu e o somitate neapărat. La teatru cam la fel.

Acuma, știm și cum se fac sondajele alea cu nivelul cultural, cred că sunt pe bune. Ce nu e pe bune, nu se spune niciodată, e ce zicea Zloteanu la un moment dat. „Dacă întrebi 100 de români, 20 o să-ți răspundă «nuștiu mâncaț-aș, ce vrei vere»”. Dacă merg mai departe și spun că genul ăla de cultură nu apreciază teatrul foarte mult, având alte preocupări, începem să ne facem rasiști unul pe altul, dar cam așa e. Și e normal, când stai într-o râpă, cade casa pe tine și cei 7-8 puradei, teatrul și poeziile de Maiakovski sunt foarte departe. Cred că dacă s-ar pune întrebarea corect, adică „câți din românii care-și permit dau bani pe cultură”, o să avem niște suprize plăcute.

Dup-aia mai avem de rezolvat câteva probleme simple. Una, să le trasmită cineva la ăia de la târgurile de carte care încheie de fiecare dată cu „românii nu mai citesc” să nu mai facă târguri, că la alea se vând zarzavaturi, de-aia nu merge. Dacă tot faceți târguri de carte și lumea tot nu vrea să citească, nu le mai faceți, e simplu. Apoi primitivilor care tot vin cu idei gen „voucher de cultură” să înceteze, că dacă ai chef de cultură și ai bani, nu cumperi la kil, „dați-mi și mie de 2000 de lei cultură, să am pentru iarnă”.

Per ansamblu, adevărul e că românii săraci nu prea servesc „cultură”, nu toți românii, și dacă vrei să servească mai multă „cultură” nu trebuie să le pui tu cu polonicul în blid ca la cantina săracilor, ci trebuie să faci în așa fel să nu fie săraci, că dup-aia știu ei de unde să-și ia cultură dacă vor. Nu e o garanție că dacă vor fi bogați vor da banii pe cultură, dar e garanta că săraci fiind, nu pot s-o facă.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.