Ovidiu Eftimie

Cartierul General

România nu are mai de multișor locuri în spitale

Unul din șocurile resimțite recent, când cu incendiul de la Colectiv, a fost legat de faptul că nu erau locuri în spitale să primească toți răniții, aproape 180. Deși mobilizarea celor responsabili a fost exemplată, deși toată lumea a ajutat, locuri nu erau.

Pentru că locuri nu mai sunt de mult în spitale, cam de dinainte de filmul „Moartea domnului Lăzărescu”. Sigur, prost film, prost filmat, prost sunetul, proaste dialogurile, dar filmul ăla prezenta o situație reală. Iar filmul ăla e din 2005, după o poveste reală din 2001.

Și asta s-a întâmplat din două motive. Primul, e ceva mai subtil și mai de ansamblu. În 89 în Brașov existau vreo 15 cluburi sportive. Fiecare uzină avea unul, apoi mai erau municipalul, univerisitarul și altele. Și fiecare avea vreo 10 secții. Și fiecare club avea vreo câteva sute sau chiar mii de sportivi legitimați. Pe scurt, se făcea mai mult sport. Și, exact ca în sloganul ăla, sportul înseamnă sănătate. Toate cluburile alea au murit, acum mai sunt vreo trei, unul susținut de la buget, clubul de furat bani FC Brașov și, probabil, încă unul. Sport nu se mai face. Mergeți în gară să vedeți câți oameni au probleme la urcatul în tren. Mergeți la orice medic de familie să vedeți câți oameni se duc cu boli acolo. Și da, reacția statului a fost să bage programarea la medicul de familie închipuindu-și că vor veni mai puțin ipohondri. Păi ăia care au timp de frecat la medic au timp și de dat telefon înainte. Ăilalți care îți cară boala pe picioare nu au timp, și ăia sunt tot mai mulți. Și pentru că nu se duc la prevenție, ajung în spital.

În mod normal, fără incindente deosebite, e destul de greu să te internezi într-un spital din România că „nu sunt locuri”. Fără să fie un accident, fără să fie o nenorocire ca cea de vineri seara.

Apoi, pe lângă presiunea asta cu numărul de bolnavi și înrăutățirea generală a stării de sănătate a populație (suntem mult mai bolnavi ca acu 25 de ani) mai e și infrastructura. Bucureștiul a fost dezvoltat pentru vreo 2 milioane de locuitori, acum, cu periferiile rezidențiale cu tot, sunt vreo 3,5. În tot răstimpul ăsta nu s-a construit nimic în plus, nu s-a făcut un spital nou general, nu s-a făcut nimic. Bucureștiul a avut primar cretin după primar cretin. Cei care n-au fost cretini au furat. Ministerul Sănătății este o instituție care vorbește doar de bani: cum nu sunt. Pentru nimic, niciodată.

Închiderea spitalelor din era Boc nu a fost urmată de o strategie de dezvoltare. Aia avea un sens, unele spitale nu-și aveau rostul, deserveau o populație scăzută. Dar nu s-a pus nimic în loc. Doar s-au închis. Ca unul care-și dărâmă casa că e dărăpănată dar nu-și face una nouă și se întreabă, 10 ani mai târziu, de ce încă îi plouă în gură.

Despre asta, dar și altele, gen isteria cu educația, am vorbit pe la podcastul de săptămâna asta.

Toate episoadele din podcast se pot asculta aici sau pe iTunes. Sau ne poți contacta direct pe pagina de Facebook a podcastului, care se găsește aici. 


8 Comments

 1. Daca se stia acest lucru de mult, cum de au mai fost desfintate spitale in urma cu cativa ani?

  • Alx

   Au fost desființate in zone in care populația se află in scadere, nu in București.

 2. arsii au nevoie de conditii speciale, d-aia au fost probleme cu locurile.

 3. Lepka

  Si apropos de spitale, gandeste-te ca Bucurestiul are totusi multe (ma rog, e si mare) si crema doctorilor din tara . Concerte in club cu 3-400 de oameni se organizeaza frecvent si la Suceava si la Tulcea si la Piatra Neamt si chiar si in orase mai mici. Acolo ce dracu` s-ar fi intamplat?

 4. Flavius

  As spune rusine statului Roman si persoanelor care au putere de decizie in ceea ce priveste intreg sistemul de sanatate dar adevarul este ca nu mai exista rusine in Romania.

  Care ar fi consecintele unor catastrofe majore precum un cutremur? Sistemul de sanatate ar fi a doua, poate prima cauza de mortalitate.

  Partea buna e ca suntem campioni la biserici si vor fi multe slujbe de comemorare.

  Oare cand ne trezim?

 5. Melesteu

  Ați citit cărți bune și aveați biblioteci :). Carte de sudură în argon, transportul gazului metan, almanahul sanatatii…

 6. Felicitari pentru podcast, faceti un duo bun. V-am ascultat parti din cateva episoade pana acum, fiindca sunt destul de lungi si ma mai iau si cu altele, si mi-a placut ce am auzit. Ce am remarcat si mi se pare un mare plus : desi aveti pareri diferite pe anumite subiecte, ambii veniti cu argumente solide si va ascultati reciproc. E cam ca o discutie la o bere, o stare de prietenie si discutii bune.

  Sper sa va tineti de podcasturi fiindca sunt bune pentru luni dimineata.

  P.S. Scuzele de rigoare fata de Dorin ca nu scriu cu diacritice, stiu ce parere are despre cei care scriu fara ele 🙂

 7. mbl

  Episodul #125
  (timecode-urile diferă puțin în funcție de player)

  00:00:08 Incendiul din clubul Colectiv;
  00:01:40 Reacţia oamenilor în urma incendiului;
  00:12:48 Ordinea culorilor tricolorului;
  00:16:42 Creştinopaţii;
  00:20:07 Ateii cer spitale, nu catedrale;
  00:36:20 Doliul naţional de 3 zile;
  00:38:45 Victimele de la Colectiv;
  00:40:08 Normele antiincendiu;
  00:47:33 Cluburile din Braşov;
  00:53:29 Indiferenţa oamenilor l-ar fi lăsat fără deget pe Dorin Lazăr;
  01:01:31 Corina Dragotescu e o hienă de presă;
  01:03:13 În 20 de ani legile ar putea fi respectate;
  01:07:26 Capra cu trei iezi e o poveste sinistră;
  01:12:15 Părinţii se tem că cei mici pot învăţa lucruri greşite;
  01:20:42 Trigger warnings în facultăţi;
  01:26:27 Copiii de azi se cred generaţia de sacrificiu;
  01:32:52 Ovidiu Eftimie vine cu o idee şi Dorin Lazăr explică de ce se ocupă cu se ocupă;
  01:37:12 Ultima generaţie care nu ştie dacă a avut părinţi tâmpiţi;
  01:40:44 Prostia s-a democratizat;
  01:51:28 ICR Podcast a trecut de 100 de like-uri pe Facebook;
  01:52:32 Reclama de la Coca-Cola;
  01:58:30 Transilvania în Lonely Planet;
  02:05:11 Saga aeroportului din Braşov continuă;
  02:06:04 Rubrica de recomandări: Florin Dumitrescu – Bâlciul Universităţii;
  02:08:10 Mozart – Requiem.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén