Cartierul General

Rolul interfonului este să nu lase locatarii să intre în bloc

Toată lumea în țara asta e preocupată de marile țepe post-decembriste, de la Caritas la Bancorex la FNI la mărirea salariilor de la pesedeu, dar toate astea nu sunt decât perdele de fum menite se ascundă adevărata țeapă care se dă poporului ăsta de cel puțin 25 de ani, aia cu interfonul.

Presupun că toată lumea știe ce înseamnă afirmația din titlu. Pe hârtie, ideea prostului blocului de a pune interfon era una bună: să nu intre „străinii” în bloc, poate nici hoții, poate nici ăia ce-ți umplu căsuța poștală cu spam, și poate nici copii din vecini. Rezultatul este că toți ăștia intră fără probleme în timp ce ăia care chiar stau în bloc au o barieră în plus.

Că nu merge tokenul sau cardul de acces, și dacă nu merge mergi la asociație, și vai că nu se poate să facem unul, că trebuie vorbit cu firma care a pus interfonul, dacă mai există, dar nu știm dacă fac doar unul sau două câte vrei, sau poate-l pierzi, important e că trebuie să ai cel puțin un vecin pe care să nu-l fi băgat în pizda mă-sii că a dat bormașina, maneaua, televizorul cu meciul tare, sau n-a fost bulangiu când e să zugrăvim și toate astea, iar vecinul ăsta e mai rar ca un pesedist cinstit.

În acest moment al narațiunii, prostul satului se întoarce ca Batman, cu și mai multă dorință de a se simți util, și propune un nou stil de interfon, de data asta cu cameră, dacă se poate, „să vedem și noi cine intră în bloc”. Alți bani, altă distracție.

Mai rămâne doar visul că într-o zi țara asta se va deștepta și vom avea în parlament o clasă politică responsabilă, care să modifice legile justiției astfel încât pentru cei care propun interfon la bloc pedeapsa să fie minim 5 ani de închisoare. Sunt convins că ăștia sunt tratați la pușcărie la fel de rău ca violatorii de copii. Care, apropo, n-au fost opriți niciodată de interfonul de la bloc.