Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Rogue One nu e doar cu roboți, e făcut de roboți

Rogue One ar fi putut să fie unul din cele mai bune filme SF din deceniul ăsta dar undeva, pe parcurs, roboții care l-au realizat au preluat controlul și a ieșit doar o chestie care arată superb și cam atât. Nu este Force Awakens, care a fost abisal de prost, dar nici o minunăție.

Cineva la Disney a venit cu o idee, să facem personaje feminine puternice, și au dat sarcina asta unui C3PO care știe despre femei doar că au vagin și țâțe. Rey din TFA este, practic, Dumnezeu: pilotează din prima o navă care era aproape o ruină, o repară fără probleme, pentru că știe, prima oară când pune mâna pe sabie reușește să învingă un lord Sith și îl găsește și pe Luke. Nimeni din filmul ăla nu face maioneză, dacă ar fi făcut ea s-ar fi tăiat și toată salata beouf ar fi fost în pericol fără intervenția lui Rey care știe exact cât ulei se pune și cum se drege.

În cazul lui Jyn, femeia din acest film, nici măcar nu s-au mai chinuit. Tipa pare total nemulțumită că se află în filmul ăsta, constant. Nu știu dacă a fost un regizor pe platou când s-au filmat scenele ei, dar era peste tot. Partenerul ei este un alt robot care a absolvit școala de actorie William Shatner. Chiar a fost o secvență în care ei doi vorbeau unul cu altul, una din cele mai bizare din cinema-ul modern. Unul spunea o chestie, celălalt aștepta o secundă, apoi spunea și el o chestie și tot așa, fără pic de intonație sau chef, parcă erau la un „table read”. Mi-au adus aminte de Rey, a cărei singură expresie facială era formată din gura deschisă și ochii mari. Exact, The Force Awakens a fost la fel de bun ca Twilight.

Un alt aspect interesant, am avut impresia că ei doi, plus robotul, știau că sunt într-un film și se comportau ca atare. Fata aia plânge când îl vede pe tac-so într-o hologramă dar e doar un pic mâhnită când moare în brațele ei, ca și cum se aștepta cumva la asta. Tipul, Cassian, pare să aștepte replica în cască tot timpul. Cel mai serios în toată asta e Forest Withaker care joacă rolul unui terorist paranoic. Există personaje care spun că, de fapt, el a fost cu rebeliunea dar a devenit prea nebun și acum nu se mai înțeleg cu el. Forest Withaker pare fumat tot filmul și puțin sâcâit că i s-au tăiat scene din ediția finală.

Filmul este însă glorios când personajele tac din gură. Imaginile sunt minunate, e o bătălie pe o planetă care arată a război real, ba chiar cred că există un stormtrooper care chiar nimerește un om, ceea ce urma să se întâmple cândva, că deja suntem la al 8-lea film. E o secvență cu un distrugător deasupra unui oraș, foarte faină, îți dă de înțeles cam cât de mari sunt navele alea. Dialogurile nu sunt neapărat rele cât bizare, făcute parcă de cineva care nu a văzut oameni în realitate. Personajele nu se mișcă pentru că ceea ce s-a spus e important, se mișcă pentru că știu scenariul. Cu două excepții.

Una e echipa formată din doi asiatici, din care unul crede în „Forță” și celălalt mai mult în arme. Asiaticul orb spune „meh, mă protejează forța” iar celălalt răspunde ca un om normal „pă dracu forță, eu te protejez”. Pentru că nu s-a ocupat nimeni cu atenție de ei, ăștia doi par de-a dreptul amuzanți, umani și chiar îți pasă de ei. Cealaltă excepție e robotul, care reușește să fie simpatic fără să fie aberația de marketing ce a fost BB8.

A, da, sunt și Vader și Moff Tarkin în el, dar deja am obosit de cât Vader am văzut. Vader e memă deja, e ultra-folosit. Mare lui șmecherie era discreția și folosirea cu chibzuință. Aici apare într-o scenă să facă jocuri de cuvinte penibile.

Tot în bătălia de la final e un amiral cu față de pește, ca amiralul Akhbar, dar ăsta chiar pare că știe ce să facă, mi s-a părut că, în sfârșit, avem o bătălie în cosmos cu cap, nu doar piu piu, eu sunt invincibil și salvez ziua. E un film ok de văzut în weekend și cam atât. Mi se pare mai bun decât TFA, măcar au încercat ceva nou și sunt convins că, în vreo trei patru ani o să nimerească unul de-a dreptul excepțional, poate chiar mai bun decât „Imperiul Contraatacă”.

Share links: | | Nou! Acum poți comanda

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.