Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Robotul de iritat proști e aproape gata

Cea mai mare minciună a secolului ăsta, ăla spiritualul, e că toți oamenii sunt deștepți. În realitate, prin minunile tehnologiei, tehnologie inventată de oamenii cu adevărat deștepți, tot mai mulți proști, care ar fi murit în urmă cu o mie de ani, supraviețuiesc.

Deși la suprafață ateismul este în creștere, în realitate el este înlocuit cu o nouă formă de religie, Religia Omului, în care omul este bun, superior și, mai ales, inteligent. Noii credincioși atei spun că nu există proști, există oameni care nu au avut parte de educație. Sunt la fel de ignoranți ca omologii lor de-acu 1000 de ani care credeau că pământul e plat. În realitate, proștii sunt mult mai mulți, nu pot fi salvați prin educație sau alte metode, așa cum nu poți fi iertat de păcate prin rugăciune.

Există oameni care știu asta, care sunt atei ai noii religii. Ei sunt atei și ai vechilor religii, sunt oamenii care conduc religiile. Sunt cei care au discursuri știind perfect să sunt foarte mulți proști și nu trebuie să ofere explicații sau comportamente raționale. Unul dintre ei e Papa Francisc, un erou al PR-ului personal. Tipul ar recunoaște orice, că există extratereștri, că homosexualii sunt ok, că, din când în când e bun și avortul, toate în aplauzele mulțimii. N-ar excomunica un preot pedofil, că nu e tâmpit, dar, în rest, orice face plăcere proștilor, la fel ca predecesorii săi: îl iartă pe Galilei pentru aplauze, iartă pe ăia excomunicați acu 100 de ani pe nedrept, își cere scuze pentru chestii care nu contează.

Alt ateu excelent este Dalai Lama. Ăsta a atins perfecțiunea în ateism, a aflat din tinerețe că lumea e plină de proști, și de-aia, în calitate de fost domnitor feudal și posesor de sclavi aruncă numai perle de PR: „Vom reuși să obține pacea doar prin iubire”, „Putem trăi fără religie sau meditație dar nu putem supraviețui fără iubire”, „Religia mea e simplă, religia mea e bunătatea”. Cât de mișto sună. E același tip care spunea că nu e ok să fii homosexual, că produce suferință, dar dup-aia a zis că e bine să iubești pe cine ai chef, sau care se dădea vegetarian la prânz, că nu vrea să provoace suferință animalelor iar seara mânca o friptură, că fiind crescut în Tibet nu pot să fii vegetarian, că mori. Genetica nu poate fi învinsă cu citate frumoase.

Dar, pe lângă ei, există și alții care s-au prins că e plin de proști pe lume și că proștii ăștia pot fi utili. Sunt ăia care au scris toate cărțile cu Arsenie Boca, imnuni la miștourile de pe internet. Sunt 71 de cărți de Arsenie Boca de vânzare pe emag, și sunt pentru că se vând.

Sunt ăia care fac site-urile de iritat proști, pentru că e cea mai simplă formulă de produs bani. Proștii nu au au instrumentarul necesar să proceseze logic informația, ei reacționează doar la sentimente simple: ură, iubire, mirare, haisteaua. Și au bani. Pentru ei se scriu articolele despre alimentul minune care vindecă cancerul (în fiecare săptămână e altul), pentru ei se scriu articolele despre o femeie care și-a găsit femeia în pat cu un cal și despre preotul care a spus că rock-ul e satanist și de-aia au murit ăia de la colectiv.

A, nu mai țineți minte? Apăruse imediat după dezastru o știre cu un popă care a zis că e lucrarea Domnului acolo, că ăia erau sataniști. Patriarhul Daniel, alt ateu deștept, a atras atenția că informația e o minciună (popa nu avea nume/parohie/adresă) dar era deja prea târziu. Și după ce a luat o mică lovitură de PR, s-a regrupat rapid aducându-și aminte că mai mult de 50% din români sunt retardați, așa că a început frumoasa campanie cu strângere de semnături pentru orprirea căsătoriilor între homosexuali. Pentru necredincioși asta nu înseamnă nimic, pentru proști însă, e carnaval: s-au împărțit în două tabere, ăia care urlă împotriva BOR că-și bagă anusul unde nu-i fierbe oala și ăia care se bucură că Biserica și-a revenit și îi apără de poponari care ar urma să se căsătorească între ei ca apucații.

De-aia au fost preluate într-o veselie informațiile alea mișto, scrise de site-ul de trolaj Cotidian Zilnic, ăla cu românii inventatori între care se remarcau Alin Țuring și Maria Curista de la Slobozia și aia cu politicianul care vrea să interzică rock-ul. Nu pentru că sunt ăia proști și nu și-au dat seama că nu sunt reale știrile, ci pentru că SCOPUL LOR PRINCIPAL E SĂ ENERVEZE PROȘTII. PROȘTII DAU CLICK. Mai ales pe reclamele de Google AdSense.

Uite, poți să scrii la un site de minciuni și să fii considerat jurnalist!

Uite, poți să scrii la un site de minciuni și să fii considerat jurnalist!

Am povestit asta la podcastul de săptămâna asta, cât de ușor este să faci știri pentru enervat proștii (episodul e mai jos). Și cât de util. Știu că lumea crede că e propagandă rusească și va da cu articolul ăla din Cracked care e făcut din perspectiva unui băiat din Ucraina, țara aia care făcea maidanul cu fete frumos machiate. Doar că prezintă doar o parte a problemei, problema poporului vecin și prieten care ne-ar fi luat gâtul dacă ar fi avut ocazia. Dacă ar fi vrut să spună și ei tot adevărul, ar fi explicat de ce au renunțat la rubrica lor de debunking. Că aveau una. Nu din cauza propagandei rusești, aia e insignifiantă. Explicația e în Washington Post, alt ziar american care a avut o rubrică de genul ăsta.

And where a willingness to believe hoaxes once seemed to come from a place of honest ignorance or misunderstanding, that’s frequently no longer the case. There’s a simple, economic explanation for this shift: If you’re a hoaxer, it’s more profitable. Since early 2014, a series of Internet entrepreneurs have realized that not much drives traffic as effectively as stories that vindicate and/or inflame the biases of their readers.

Tot ce trebuie acum este să creem un robot, sunt sigur că deja cineva prin state a făcut un software pe tema asta, care să facă știri pentru iritat proștii. Acum încă se fac manual, suntem în epoca primitivă a chestiei ăstea.

Paul Horner, the proprietor of Nbc.com.co and a string of other very profitable fake-news sites, once told me he specifically tries to invent stories that will provoke strong reactions in middle-aged conservatives. They share a lot on Facebook, he explained; they’re the ideal audience.

În România încă se reciclează informații de-astea vechi, pentru că suntem hoți și leneși, dar suntem doar la doi ani de implementarea softului, că avem internet destul și suntem rapizi la de-astea. Analiștii de media n-au instrumentele să priceapă asta, ei încă sunt credincioși ai noii religii. Aia care spune că toți oamenii sunt inteligenți și pot fi salvați prin educație.

Nu uitați, viitorul nu este al copiilor noștri, viitorul este al roboților!

Toate episoadele din podcast se pot asculta aici sau pe iTunes. Sau ne poți contacta direct pe pagina de Facebook a podcastului, care se găsește aici. 

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.