„Ăsta e plăvanul care m-a legitimat”, zise excelența sa Arhiducele Luxemburgului în timp ce se deplasa prin gara Brașov spre cârciuma infectă specifică oricărei gări românești de succes. M-am uitat la excelența sa căutând cicatricile pe care atitudinea polițaiului a lăsat pe nobila sa figură. Avea o căciulă clasică, tricotată, o geacă cenușie, o geantă jerpelită pe umăr și un coleg care părea la fel de drojdier ca el. Faptul că nu se deplasa cu lectica și nu era înconjurat de echipa minimă de 8 paji m-a făcut să-mi pun întrebări? Să fie acest om, într-adevăr, arhiducele de Luxemburg? Sau doar un drojdier oarecare cu figuri în cap care are impresia că poliția nu-l poate legitima întrucât el este om liber, cetățean al universului? Și totuși, nu părea un tânăr hipster, ei au genul acesta de prostie în ADN.

Câteva minute mai târziu, în tren, admiram cum alți oameni care păreau relativ funcționali trăgeau cu furie de ușa compartimentului ce se deschide prin buton. Ai un buton, apeși pe el, ușa se deschide automat. Un tânăr de aproape 190 de cm și cel puțin 100 de kilograme, destul de bine îmbrăcat, se forța în ușă pentru că nu reușea să înțeleagă un semn simplu. A renunțat după ce niște colegi i-au atras atenția că nu e locul lor în acest compartiment. Mai târziu am strigat la o femelă din aceeași specie „nu mai trage fă de ușă, are buton, strici ușa și dup-aia te plângi că-s trenurile de căcat”. A trecut pe lângă mine vizibil jignită și mi-a zis să-i vorbesc cu respect, că ea nu mi-a vorbit fără respect.

Facem pe uimiții când citim știri că 40% din români sunt analfabeți și nu pot înțelege un text scris. Dar nu avem statistici, că nu face nimeni aceste studii, să vedem câți români sunt, clinic vorbind, retardați mintal. Testele de IQ măsoară un anumit tip de inteligență, trebuie să recunoști niște semne și sensul lor. Nu înseamnă că, neapărat, ești foarte inteligent dacă ai un scor mare la testul IQ, ca dovadă încă mai are succes o escrocherie simpatică gen Mensa, dar, totuși, acei oameni au un oarecare grad de inteligență. Recunosc semne, semnul de pe un buton, semnele de circulație, e un pas înainte. Noi avem, în țara asta, un procent important de populație care nu poate recunoaște nici măcar acele semne. Suntem, dealtfel, țara cu cel mai mic IQ din Europa.

Rezoluția pentru 2017 ar trebui să fie asta, să admitem acest lucru și să ne comportăm ca atare. Când vezi un motan care nu înțelege ce face un buton, nu îl tratezi cu respect. Îl dresezi să folosească acel buton, dacă îți este util pentru armonia generală. Cine crede că nu există români profund retardați printre noi, care par ca niște oameni normali, e suficient să se uite la câte babe trec aiurea pe roșu în timp ce un maidanez așteaptă să se facă verde la semafor. Și majoritatea câinilor nu percep culorile!

Atitudinea față de oamenii mai proști decât un câine nu trebuie să fie una de ură. Dar nici una de respect. Și nici măcar una semi-retardată, cum că lucrurile astea se repară prin educație. Educația e pentru oameni. Pentru ei trebuie dresaj, ăsta este secretul partidelor de succes, dai recompensă dacă face ce trebuie. Dai pensie, dacă votează cum trebuie, dai salariu și loc de muncă pe veci, dacă se execută și sare prin inelul de foc. Dacă părinții tăi sunt retardați, și e posibil să fie așa, e momentul ca tu, care nu ești, să te apuci de dresaj. Aici e o listă simplă și utilă de ce ai putea face pentru ei să fie utili viitorului și societății, și cum îi poți condiționa să treacă de partea „binelui”. Asta dacă vrei să faci ceva. Dacă nu, n-ai decât să le dai respect, că e gratis și nu presupune niciun efort.

Share links: |