Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Reputația nu înseamnă același lucru pentru toată lumea

Luați în calcul că povestea de mai jos s-ar putea să nu fie reală iar personajele să nu se numească chiar așa. Ne aflăm în „the roaring twenties” în România Mare, principele Carol II a fugit din țară fiind mult mai preocupat de fuste decât de destinul țării. Tatăl său, Ferdinand, era ținut la curent cu aventurile fiului său peste hotare că poliția pusese vreo câțiva oameni să-l supravegheze constant. Așa că șeful poliției, unul Cristescu, avea o relație privilegiată cu regele țării. Chestia asta îl sâcâia pe ministrul de interne, un anume Constantin Argetoianu, care considera că genul ăsta de dinamică a puterii nu e ok. Regele nu e șeful țării, e și el un băiat în angrenajul ăsta, ca mine, daca vrea să vorbească cu șeful poliției vorbește prin mine, ministrul de interne, nu mă sare din schemă. Că eu, ca ministru de interne, sunt și șeful șefului poliției. Cam așa gândea omul.

Argetoianu nu-l suporta pe acest Cristescu dar nici nu putea să-i facă vânt așa, fără pricină, mai ales că avea o relație bună cu regele. Așa că se-apucă și scrie un articol defăimător la adresa propriei persoane, cât de corupt e, ce manevre a făcut, ce nenorociri, o anchetă, o dezvăluire de presă cum ar gudura un Ciuvică, articol bine scris că avea și talent la scris ministrul de interne. Apoi se duce cu el la un tipograf obscur și-i zice „Boss, ai aici o sumă de bani. Tipărești câteva mii din asta, le lansezi în București și de restul banilor dispari din țară câteva luni să nu știe nimeni de tine. Stai și tu un an undeva, nu exiști pe aici că o să fie nasol”. A doua zi apare calomnia, Argetoianu îl cheamă pe șeful poliției „Ce faci stimabile, permiți ca ministrul de interne să fie denigrat în asemena hal? Vreau să mi-l găsești pe ăla care a scris asta, să-l tragem la răspundere”.

Două săptămâni a bătut poliția la comuniști, legionari, interlopi de i-a căpiat. Au bătut oameni într-o veselie, au tras toți informatorii de ațe să afle cine a fost omul care l-a calomniat pe ministrul de interne. N-au găsit nimic, Argetoianu s-a dus la rege și i-a zis că-l dă pe ăla afară că e incompetent, nu poate găsi un amărât de defăimător sub nasul lui. Și l-a dat afară.

Ce înțelegem din povestea asta care poate nici nu s-a întâmplat așa? Că pentru un politician reputația de corupt și nasol nu e neapărat un lucru rău. Unii au grijă să reamintească publicului cine sunt, că nu se adresează publicului general ci unei anumite nișe. Părerea publicului general despre Argetoianu nu contează pentru ministru, că el nu cu ăia are treabă.

Așa și un secol mai târziu, poți să urli despre unul că e hoț și corupt de te doare gâtul. Omul s-ar putea să nu fie afectat de asta, ba chiar să-l ajute. El trebuie să navigheze într-un sistem care nu are legătură cu interesele fraierilor. Într-o zonă în care cam toți sunt un pic corupți, un pic țepari și un pic puși pe manevre. Ăia nu se sperie când le zici „băi, vedeți că vine ministrul x, deputatul Y, ăla cinstit să vă verifice sau să vă schimbe”, că atunci când aud cinstit aud, de fapt, fraier. În schimb, când aude că vine în vizită unul corupt rău, un campion, un Nadal al manevrelor, ciulește un pic urechile. „Băi, vezi că vine ăla, șeful Camerei Deputaților. Ăla e jucător greu, case-n Brazilia, șprițuri cu șeful SRI, manevre peste manevre, oameni infiltrați peste tot. Ăla știe să fure, te face din vorbe, e maestru la combinații, execută oameni în public, de-astea”. Și oamenii din tot aparatul de stat devin puțin atenți, precauți în preajma lui iar unii se și predau, că au citit și ei în presă cine-i gagiul care vine în vizită.

Poate fiecare articol de pe RiseProject care ne spune despre cât de mafiot e ăla nu este altceva decât vânt în pupă pentru mafiotul ăla. Tipul are nevoie de o reputație de mafiot sănătoasă dacă vrea să controleze țara asta de hoți, mici șmenari și oameni puși să se ardă unul pe altul pentru câteva sute de lei.

Share links: | | Nou! Acum poți comanda

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.